Microsoft: Τι είναι τα Data Center για υπηρεσίες Cloud που στήνει στην Ελλάδα – Η σημασία τους

Η Microsoft θα κατασκευάσει στην Αττική, κόμβο Data Center για τις ανάγκες της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η συμφωνία για την υλοποίηση ανέρχεται στα 400 εκατ, όμως η πολλαπλασιαστική αξία της επένδυσης σε διάφορους τομείς της οικονομίας ανεβάζουν τον πήχη στο 1 δις.ευρώ.

Τα νέα data centers που στήνει η Microsoft στη χώρα μας εγκαινιάστηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο. Η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό “νέφος” (cloud computing). Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη. Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.

Η επένδυση της Microsoft για υπηρεσίες cloud ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, λίγο μετά από την ψήφιση του νόμου για τoν Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης που μεταξύ άλλων καθορίζει πως το Δημόσιο θα στραφεί αποκλειστικά σε υπηρεσίες Cloud, υποχρεωτικά από το 2022 και έπειτα σε μια κίνηση ουσιαστικού εκσυγχρονισμού.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία τριών ξεχωριστών υπολογιστικών “νεφών”, και συγκεκριμένα το Κυβερνητικό Νέφος Δημοσίου Τομέα (G-Cloud), το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud) και το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud).

Ως Κυβερνητικό Νέφος Δημόσιου Τομέα (G-Cloud) νοείται το σύνολο των ψηφιακών υποδομών που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.), είτε αφορούν ψηφιακές υποδομές εντός της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., είτε αφορούν το ιδιωτικό νέφος της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., είτε αφορούν δημόσιο υπολογιστικό νέφος που διαχειρίζεται η Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός και ο κ.Σμιθ είχαν συναντηθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός πέρυσι και στη συνέχεια ο επικεφαλής της Microsoft επισκέφθηκε την Αθήνα και το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η τελική συμφωνία “κλείδωσε” πριν από λίγες ημέρες.

Τα data centers είναι η υποδομή του αποκαλούμενου cloud, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Επιτρέπουν την αποθήκευση και την ανταλλαγή του τεράστιου όγκου πληροφοριών, δεδομένων και εφαρμογών που χρησιμοποιούν καθημερινά επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, αλλά και το κράτος, ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα.

Η εγκατάσταση ενός συμπλέγματος data centers στην Ελλάδα αυξάνει την ταχύτητα και την ευκολία με την οποία τοπικές επιχειρήσεις και πολίτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου. Αυτό συνάδει με τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για αύξηση του οικονομικού αποτυπώματος του τεχνολογικού κλάδου στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος πενταετίας και στο 10% σε ορίζοντα δεκαετίας.

Ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της Microsoft στην Ευρώπη

“Παρά τα σύννεφα της πανδημίας φτάσαμε σε μια καινούρια επένδυση”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι “η ίδρυση σε μια χώρα ενός Κέντρου Δεδομένων από μια εταιρεία όπως η Microsoft, την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό”. Το όφελος για την ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε βάθος δεκαετίας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου δόθηκε η εκκίνηση. “Η μεγαλύτερη επένδυση στα 28 χρόνια παρουσίας της Microsoft στη χώρα σας, δείχνει την εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα, τον λαό και την κυβέρνησή της, δεν είναι κάτι που κάνουμε σε πολλές χώρες”, τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας Μπραντ Σμιθ. Το υπολογιστικό “νέφος” (cloud computing) θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της Microsoft στην Ευρώπη.

Δεν είναι μόνο τεχνολογικό – επενδυτικό άλμα, αλλά και δημοκρατικό γιατί στον καιρό των fake news προέχει η ασφαλής αποθήκευση και το διαφανές διαδίκτυο αποτελεί φόρουμ υγιούς ανταλλαγής ιδεών, επεσήμανε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Η χώρα μας θα είναι μια από τις λίγες στον κόσμο που φιλοξενούν τέτοια Data Centers”, πρόσθεσε και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις για την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επιστημονική έρευνα, την ανακοπή της “διαρροής εγκεφάλων” (brain drain).

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Αρχαία Ολυμπία όπου από το 2021 με μια απλή εφαρμογή  κάθε κάτοικος της γης θα μπορεί να ζει εικονικά μέσω της ιστοσελίδας της Microsoft, 2,5 χιλιετίες πριν. “Μέσα από τις ατελείωτες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, γνωρίζουμε τον πολιτισμό και με την λεγόμενη “επαυξημένη πραγματικότητα”, που  ξαναζωντανεύει το παρελθόν μπροστά στα μάτια μας”, πρόσθεσε.

Χαμηλότερο κόστος με πιο φθηνό σέρβερ στο cloud

Από τη δική του μεριά ο Μπραντ Σμιθ πρόσθεσε πως “το cloud  γίνεται φρούριο προστασίας δεδομένων και η δέσμευση μας ότι ως το 2025 το 100% του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίνει πλεονεκτήματα για όλους”, ενώ έκανε λόγο για “ταχύτητα πρόσβασης σαν ταχύτητα φωτός που θα θαύμαζε ακόμη και ο Δίας”. Παράλληλα, μίλησε και για χαμηλότερο κόστος με πιο φθηνό σέρβερ στο cloud “γιατί η Microsoft αγοράζει σε μεγάλο όγκο εξασφαλίζοντας  μικρότερο κόστος”.

χαμηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Cloud

Εξηγώντας την σημασία της επένδυσης για τους Έλληνες ο πρόεδρος της Microsoft σημείωσε ότι τα δεδομένα “είναι ο ηλεκτρισμός του 21ου αιώνα που έρχεται στην Ελλάδα και έχει ιδιαίτερη σημασία. Όπως σημείωσε η ταχύτητα πρόσβασης στα δεδομένα θα είναι υψηλότερη, ενώ η επένδυση στο Data Center δεν είναι κάτι που γίνεται μια φόρα. “Κάθε χρόνο γίνεται συντήρηση και αναβάθμιση, ενώ αξιοποιούμε σημαντικούς πόρους στην Έρευνα και Ανάπτυξη”, τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η δημιουργία του Data Center σημαίνει και χαμηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Cloud. “Η Microsoft είναι από τις 2-3 μεγαλύτερες εταιρείες του που αγοράζουν εξαρτήματα υπολογιστών και μπορούν να το κάνουν αυτό με χαμηλότερο κόστος. Αυτό το χαμηλότερο κόστος το μεταφέρουμε στους πελάτες στους πελάτες μας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν πιο εύκολα να πληρώσουν το κόστος του Cloud, παρά να έχουν τα δικά τους συστήματα” δήλωσε. 

Σημείωσε ακόμη ότι η δημιουργία του Data Center θα ενισχύσει και την ασφάλεια των δεδομένων. “Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται στην Ελλάδα και θα προστατεύονται από το ελληνικό δίκαιο”, υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά data center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων datacenter). Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία data centers σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες τρεις, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται τα δεδομένα του cloud και μόλις η 27η σε όλο τον κόσμο.

Πέρα από τα datacenters

Η εγκατάσταση του συμπλέγματος των data centers εντάσσεται στη στρατηγική συμφωνία #GrforGrowth η οποία περιλαμβάνει πολλές ακόμη δράσεις. Η πιο σημαντική είναι η κατάρτιση και πιστοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει πάνω από 20 χιλ δημοσίους υπαλλήλους και 20 χιλ. από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στόχος είναι να καταρτιστούν συνολικά 100 χιλ.

Ακόμη, υπό εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία μεταξύ της Microsoft και του Υπουργείου Πολιτισμού με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω ψηφιακών εφαρμογών που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) στην Αρχαία Ολυμπία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria