Η κλινική δοκιμή του εμβολίου που αναπτύσσουν η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα συνεχιστεί στη Βραζιλία, παρά τον θάνατο ενός εθελοντή, ανακοίνωσε η υγειονομική υπηρεσία της Βραζιλίας, Anvisa. Η υπηρεσία δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τον θάνατο του εθελοντή, επικαλούμενη το απόρρητο των πρωτοκόλλων.
Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από την Anvisa, ένας από τους εθελοντές που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την Covid-19 απεβίωσε. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, το οποίο βοηθά στον συντονισμό της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής, ήταν Βραζιλιάνος. Η αναφορά του θανάτου δεν διευκρινίζει υπό ποιες συνθήκες και από τι επιπλοκές κατέληξε ο άνθρωπος που συμμετείχε στην έρευνα για το εμβόλιο.

Οι δοκιμές του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca Plc για την νόσο Covid-19 αναμένεται ότι θα ξαναρχίσουν στις ΗΠΑ ακόμη και εντός της εβδομάδας, αφού η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ολοκλήρωσε την έρευνά της για τη σοβαρή ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους συμμετέχοντες, ανέφεραν τέσσερις πηγές στο πρακτορείο Reuters. Η μεγάλη δοκιμή του εμβολίου στις ΗΠΑ έχει διακοπεί από τις 6 Σεπτεμβρίου 2020, αφού ένας από τους εθελοντές φέρεται ότι εμφάνισε μια σπάνια νόσο, μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού που αποκαλείται εγκάρσια μυελίτιδα.
Οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν στο πρακτορείο ότι ενημερώθηκαν πως η δοκιμή μπορεί να ξαναρχίσει αυτήν την εβδομάδα. Η FDA δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτήν την εξέλιξη. Δεν είναι σαφές το πώς θα χαρακτηρίσει την ασθένεια η FDA.

Ρωσία: Ο εμβολιασμός με το (δεύτερο) ρωσικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται μια φορά στα τρία χρόνια
Ο εμβολιασμός με το (δεύτερο) ρωσικό εμβόλιο EpiVacKorona θα πρέπει να γίνεται με βάση τα μέχρι τώρα αρχικά δεδομένα μια φορά στα τρία χρόνια, δήλωσε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, ο γενικός διευθυντής του Κρατικού Επιστημονικού Κέντρου ιολογίας και βιοτεχνολογίας Vector Ρινάτ Μαξιούτοφ. «Τα πρωταρχικά στοιχεία, που έχουμε στην διάθεση μας την παρούσα στιγμή, μας επιτρέπουν να υπολογίσουμε, ότι το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με βάση το σχήμα του εμβολιασμού κατά της κροτωγενούς εγκεφαλίτιδας» δήλωσε ο Μαξιούτοφ
Ο Μαξιούτοφ προσέθεσε ότι κατά την διάρκεια των εργαστηριακών ερευνών που έγιναν σε ζώα διαπιστώθηκε ότι η ανοσία στον κορονοϊό διαρκεί επί έξι μήνες μετά τις πρώτες κλινικές δοκιμές. «Αναφορικά με τις κλινικές δοκιμές σε εθελοντές… παρατηρούμε τους εθελοντές σε διάστημα εννέα μηνών, δηλαδή η έρευνα μας θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2021. Και τότε, όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα, θα μπορούμε να κατανοήσουμε την διάκρεια της ανοσίας», κατέληξε ο Μαξιούτοφ.

Τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία
Στις 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα τον COVID και θα είναι η πρώτη σε μια σειρά τακτικών συζητήσεων που οι 27 επικεφαλής των κρατών-μελών του μπλοκ έχουν δεσμευτεί να έχουν σχετικά με την πανδημία.
Η συνάντηση, η οποία θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με νέους μηχανισμούς αντιμετώπισης του COVID.