Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – ο ένας λόγω πνιγμού – στην Τουρκία και 120 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν κτίρια στην επαρχία της Σμύρνης, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. «Αλίμονο, τέσσερις συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό (…) Συνολικά, 120 συμπολίτες μας τραυματίστηκαν», ανέφερε ο υπουργός, ο Φαχρετίν Κοτζά, στο Twitter.
Ο δήμαρχος της Σμύρνης Τουντς Σογέρ δήλωσε πως περίπου 20 κτίρια κατέρρευσαν στην επαρχία. Ο κυβερνήτης της Σμύρνης δήλωσε πως 70 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια. «Σε αυτό το στάδιο, έχουμε λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έξι κτίρια κατέρρευσαν στον Μπουρνόβα και στο Μπαϊρακλί», στην επαρχία της Σμύρνης, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στο Twitter.
«Συμπολίτες μας έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια», πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, κάνοντας λόγο από την πλευρά του για πέντε κτίρια που κατέρρευσαν. Ο Ίλκε Τσίντε, φοιτητής Ιατρικής ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή Γκιουζελμπαχτσέ της Σμύρνης όταν σημειώθηκε ο σεισμός είπε πως η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε μετά τον σεισμό. Ο Ισμαήλ Γετισκίν, δήμαρχος του Σεβεριχισάρ της Σμύρνης δήλωσε πως η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε ως αποτέλεσμα του σεισμού. «Φαίνεται ότι υπήρξε ένα μικρό τσουνάμι», δήλωσε στο δίκτυο NTV.
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε στο Twitter πως έξι κτίρια κατέρρευσαν σε δύο τομείς της επαρχίας της Σμύρνης. Στο μεταξύ, δεκάδες πολίτες έχουν εγκλωβιστεί στα χαλάσματα κι έχει ξεκινήσει ο απεγκλωβισμός από τους ίδιους τους πολίτες. Η πολιτεία κάνει έκκληση στον κόσμο να μη βγει με τα αυτοκίνητα στους δρόμους προκειμένου να φτάσουν γρήγορα τα σωστικά συνεργεία.
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τρεις άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στα ερείπια κτιρίου στον τομέα Μπαϊρακλί της επαρχίας της Σμύρνης διασώθηκαν. Είπε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες από έξι άλλες επαρχίες όπου έγινε αισθητός ο σεισμός, αλλά ότι υπάρχουν μικρές ρωγμές σε ορισμένα κτίρια.
Η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας ανέφερε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών, ενώ το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών. Ο σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 13:50 ώρα Ελλάδας και έγινε αισθητός κατά μήκος των τουρκικών ακτών και στη βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανέφερε πως ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. και πως το επίκεντρό του ήταν 33 χλμ. ανοικτά των τουρκικών ακτών.
Στον Μπουρνόβα, οι διασώστες, με τη συνδρομή κατοίκων και αστυνομικών, προσπαθούσαν να ανοίξουν ένα πέρασμα ανάμεσα στα ερείπια μιας επταώροφης πολυκατοικίας χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονα, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση TRT. Μια ανθρώπινη αλυσίδα προσπαθούσε να απομακρύνει τα ερείπια περνώντας από τον έναν στον άλλον δοκούς και τούβλα, σύμφωνα με τα πλάνα αυτά.
Μια νεαρή γυναίκα απεγκλωβίστηκε από τα ερείπια ενός κτιρίου που είχε καταρρεύσει, σύμφωνα με το CNN-Turk. Άλλοι δύο άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια ενός άλλου επταώροφου κτιρίου, σύμφωνα με την TRT. Ο Αλί Γερλίκαγια, κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, όπου έγινε επίσης αισθητός ο σεισμός, δήλωσε ότι προσώρας δεν έχει καταγραφεί καμία ζημιά στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.
«Όλες οι υπηρεσίες μας άρχισαν να μεταβαίνουν στο σημείο προκειμένου να ξεκινήσουν τις απαραίτητες προσπάθειες», ανέφερε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τα βίντεο που αναρτούν χρήστες στο Twitter και στο Facebook είναι ενδεικτικές των μεγάλων καταστροφών που έχουν συμβεί κυρίως στη Σμύρνη.
Οι σεισμοί στην Τουρκία
Η Τουρκία βρίσκεται σε μία από τις ενεργές σεισμικές ζώνες στον κόσμο. Το 1999, σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών σημειώθηκε στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 17.000 ανθρώπων, εκ των οποίων 1.000 στην Κωνσταντινούπολη. Τον περασμένο Ιανουάριο, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών προκάλεσε περίπου 40 θανάτους στην επαρχία Έλαζιγ (ανατολικά). Το 2011, σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην επαρχία Βαν (ανατολικά), προκαλώντας τουλάχιστον 600 θανάτους.
Τσουνάμι, τραυματίες, ζημιές και πανικός στη Σάμο
Πέντε τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σάμου με ορθοπαιδικά τραύματα και ζημιές κυρίως σε παλαιά οικήματα στη Σάμο, άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός των 7 Ρίχτερ που χτύπησε 19 χιλιόμετρα από το νησί. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο ο σεισμός διήρκησε 15 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι και την Αθήνα και από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τη Θεσσαλία. Το επίκεντρο εντοπίζεται βόρεια της Σάμου σε θαλάσσιο χώρο και το εστιακό βάθος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι περίπου 2 χιλιόμετρα, πρόκειται δηλαδή για επιφανειακό σεισμό.
Ζημιές σε κτίρια – Μικρό τσουνάμι – Αναστατωμένοι οι κάτοικοι
Καταγράφονται σοβαρές ζημιές σε παλιά κτίρια και σπίτια στη Σάμο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το νησί έχει πολλά νέα κτίρια τα οποία δεν φαίνεται να έχουν υποστεί ζημιές. Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι που είναι στους δρόμους, ενώ το γύρο του διαδικτύου κάνουν εικόνες από τη θάλασσα που φούσκωσε. Από την Αστυνομία αναφέρουν ότι ζημιές υπήρξαν σε παλιά σπίτια ακατοίκητα σε Βαθύ, Καρλόβασι και Χώρα Πυθαγορείου.
Ακόμη υπήρξαν ζημιές σε τμήμα Ναού στο Καρλόβασι και κατολισθήσεις στο δρόμο Σάμου – Καρλόβασι στη θέση Αυλάκια.
Μάλιστα, στις 14.15 η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Σάμου και των γύρω νησιών στο οποίο συμβούλευε να μείνουν μακριά από τις ακτές λόγω κινδύνου υψηλού κυματισμού.
Κλείνει το αεροδρόμιο Σάμου – Σπεύσουν διασώστες του ΕΚΑΒ
Από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοινώθηκε ότι κλειστό είναι το αεροδρόμιο Σάμου μέχρι τις 17:00 για αξιολόγηση ζημιών ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ μεταβαίνουν στο νησί για παν ενδεχόμενο.
Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ σε Σαμό και Ικαρία βρίσκονται σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας. Μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ και ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός.