Ρεκόρ στις διαδικτυακές απάτες (134%) την περίοδο του lockdown! Σοκάρει η ιντερνετική κακοποίηση ανηλίκων

Το εντυπωσιακό ποσοστό του 134% (σε σχέση με πέρυσι) άγγιξε η αύξηση στις καταγγελίες για οικονομικές απάτες κατά την περίοδο του lockdown στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις καταγραφές της Ανοιχτής Γραμμής για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο SafeLine.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τους μήνες Απρίλιο – Μάιο του 2019 η γραμμή είχε δεχτεί 855 αναφορές, αριθμός που εκτινάχθηκε στις 2.000 αναφορές κατά την αντίστοιχη περίοδο του lockdown. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, η πλειοψηφία των αναφορών αφορούσαν διαδικτυακές αγορές, όπου τις περισσότερες φορές, οι καταγγέλλοντες δεν παρέλαβαν ποτέ το προϊόν παραγγελίας τους ή το προϊόν που παρέλαβαν δεν ανταποκρινόταν στο προϊόν που είχαν επιλέξει.

Πολλά περιστατικά, επίσης, αφορούσαν στο ότι δεν τηρούνταν οι όροι επιστροφής χρημάτων ή αλλαγής προϊόντων. Άλλες καταγγελίες αφορούσαν περιστατικά όπου, κατόπιν πληρωμής, αναγραφόταν στην ιστοσελίδα ότι το tracking number της παραγγελίας είναι προσωρινώς μη διαθέσιμο.

Οι καταγγέλλοντες συμπερασματικά -καθώς η πλειοψηφία των καταγγελιών στη SafeLine υποβάλλονται ανώνυμα– είναι ενήλικες, οι οποίοι, είτε ζητούν τρόπο να αποζημιωθούν, είτε να πάρουν πίσω τα χρήματα τους, είτε ζητούν να αφαιρεθούν από το Διαδίκτυο οι εν λόγω ιστοσελίδες/διαφημίσεις, προκειμένου να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα στο μέλλον.

Διαδικτυακή κακοποίηση ανηλίκων

Ο αριθμός των καταγγελιών για υλικό παιδικής διαδικτυακής κακοποίησης -που είναι και το βασικό πεδίο δραστηριοποίησης της SafeLine.gr- παρέμεινε σταθερός το επίμαχο διάστημα. Θυμίζουμε, πάντως, ότι το 2019 διπλασιάστηκε το ποσοστό των καταγγελιών για παιδική διαδικτυακή κακοποίηση.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο. Διαπιστώνεται, μάλιστα, ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται.

Συνολικά, ο αριθμός των καταγγελιών, που υπεβλήθησαν στη SafeLine κατά τη διάρκεια του 2019 για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 39%. Πιο συγκεκριμένα, η Ανοιχτή γραμμή για το Παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο έλαβε (κατά το 2019) 6.403 καταγγελίες. Για πρώτη φορά, το 2019, το ποσοστό των επιβεβαιωμένων καταγγελιών για παιδική πορνογραφία ξεπέρασε το ποσοστό των  καταγγελιών για οικονομικές απάτες στο Διαδίκτυο (45% παιδική πορνογραφία – 30% οικονομικές απάτες).

Όσον αφορά στις καταγγελίες που έλαβε η SafeLine κατά το 2019 για διαδικτυακές οικονομικές απάτες, αφορούσαν, κυρίως, διαδικτυακές αγορές, όπου τις περισσότερες φορές οι καταγγέλλοντες δεν παρέλαβαν ποτέ το προϊόν παραγγελίας τους ή το προϊόν που παρέλαβαν δεν ανταποκρινόταν στο προϊόν που είχαν επιλέξει.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria