Ξεκίνησε την Παρασκευή η προσπάθεια για τη συλλογή 1.000.000 υπογραφών της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για Βασικό Εισόδημα Άνευ Όρων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ανεργία και η φτώχεια αυξάνονται ολοένα και περισσότερο λόγω της οικονομικής κρίσης, της τεχνολογίας αλλά τώρα και της πανδημίας, ενώ παράλληλα ποτέ στην ιστορία δεν έχει παραχθεί τόσος πλούτος. Μια σύγχρονη και πρωτοπόρα οικονομική πολιτική θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη φτώχεια, την οικονομική αβεβαιότητα και ανισότητα και ήδη κάποιες χώρες, όπως η Φινλανδία και η Γερμανία, έχουν εφαρμόσει πιλοτικά προγράμματα βασικού εισοδήματος.
Η πρωτοβουλία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει την εισαγωγή Βασικού Εισοδήματος Άνευ Όρων σε ολόκληρη την ΕΕ, το οποίο θα διασφαλίζει την υλική επιβίωση και τη δυνατότητα κάθε ατόμου να συμμετέχει στην κοινωνία ως μέρος της οικονομικής της πολιτικής.
Ένα Βασικό Εισόδημα Άνευ Όρων έχει τέσσερα κριτήρια: Είναι καθολικό, δηλαδή κάθε άτομο, ανεξαρτήτως ηλικίας, καταγωγής, ιθαγένειας, τόπου διαμονής, επαγγέλματος κ.λπ., θα δικαιούται να λαμβάνει αυτό το εισόδημα. Είναι εξατομικευμένο, δηλαδή όλοι – γυναίκες, άνδρες, παιδιά – το δικαιούνται σε ατομική βάση. Είναι άνευ όρων, δηλαδή είναι ανεξάρτητο από την εργασιακή κατάσταση. Και τέλος, είναι επαρκές, δηλαδή θα πρέπει να εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
Ένα χρηματικό ποσό πάνω από το επίπεδο κινδύνου φτώχειας, δηλαδή τουλάχιστον 60% του μέσου καθαρού εισοδήματος του πληθυσμού της χώρας, θεωρείται γενικά επαρκές για ένα Βασικό Εισόδημα Άνευ Όρων, αλλά θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια, όπως το κόστος ενός καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα το 30% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019. Δηλαδή ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό ζει με λιγότερα από 410 ευρώ το μήνα και μια τετραμελής οικογένεια με λιγότερο από 860 ευρώ το μήνα. Σε συνδυασμό με την μόνιμα υψηλή ανεργία η οποία πλησιάζει το 20%, πλέον το Βασικό Εισόδημα γίνεται αναγκαίο αίτημα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αρχίσει τις εργασίες για την εφαρμογή της πρότασης της πρωτοβουλίας πολιτών εφόσον η πρωτοβουλία λάβει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο υπογραφές κατά τη διάρκεια ενός έτους, ενώ για την Ελλάδα το ελάχιστο όριο είναι 14.805 υπογραφές.