Σε μία ιστορική κοινή ανακοίνωση για την σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, προχώρησαν οι Ρωσία – ΗΠΑ και Γαλλία με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου, προκαλώντας την αντίδραση Ερντογάν.
Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με μία σπάνια, κοινή δήλωσή τους ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας που μάχονται γύρω από το Καύκασο στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιστρέψουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι των συνομιλιών.
«Καλούμε τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να δεσμευτούν άμεσα και ευθέως χωρίς προϋποθέσεις να αρχίσουν τις συνομιλίες επί της ουσίας της διευθέτησης με την συνδρομή των συμπροέδρων της ομάδας του Μίνσκ του ΟΑΣΕ», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των τριών ηγετών. «Καλούμε για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων», προσθέτουν οι πρόεδροι της Ρωσίας των ΗΠΑ και της Γαλλίας στην κοινή τους δήλωση.
Αναλυτικά το ανακοινωθέν που έδωσε στην δημοσιότητα την Πέμπτη η γαλλική προεδρία:
«Εμείς, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, εκπροσωπώντας και όλα τα μέλη της ομάδας του Μινσκ, καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο την κλιμάκωση της βίας στην γραμμή επαφής στο Καραμπάχ.
Λυπούμαστε βαθύτατα για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών.
Κάνουμε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη.
Καλούμε επίσης τις δύο πλευρές, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν να προσέλθουν χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι του διαλόγου, καλή τη πίστη και άνευ όρων».
Η Ομάδα του Μινσκ
Στη διάρκεια συνεδρίασης του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας που προηγήθηκε, ο «Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την ετοιμασία μιας κοινής διακήρυξης των αρχηγών των κρατών που συμπροεδρεύουν της Ομάδας του Μινσκ (Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία) για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Η Ομάδα του Μινσκ, που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), είναι ο κύριος μεσολαβητής στη σύγκρουση αυτή, αλλά δεν κατάφερε από τα χρόνια του 1990 να βάλει τέρμα στις συγκρούσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.
«Απαράδεκτη» για τον Ερντογάν η ανάμιξη ΗΠΑ-Ρωσίας-Γαλλίας
Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της παραπάνω δήλωσης, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως είναι απαράδεκτο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Γαλλία να εμπλέκονται στις προσπάθειες επίτευξης μιας κατάπαυσης του πυρός σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή του Καυκάσου, δεδομένου ότι αγνόησαν τα προβλήματα εκεί για περίπου 30 χρόνια.
Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης πως η Αρμενία πρέπει να αποσυρθεί από το Ναγκόρνο Καραμπάχ προκειμένου να υπάρξει μια διαρκής ειρήνη στην περιοχή, όπου το Αζερμπαϊτζάν και δυνάμεις του θυλάκου, η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι, συγκρούονται τις τελευταίες πέντε ημέρες.
Ερωτηματικά για την ανάμιξη μισθοφόρων
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασαν την ανησυχία τους για την «αποστολή Σύρων μισθοφόρων από την Τουρκία στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ», στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν για την κρίση στην αποσχισθείσα περιοχή που στηρίζεται από την Αρμενία, ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία.
Η γαλλική Προεδρία δεν προσέφερε αποδείξεις για την κατηγορία αυτή, ενώ στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τη συνομιλία δεν αναφέρεται καθόλου το θέμα. Χθες, ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε επίσης ανακοινώσει ότι Σύροι και Λίβυοι μαχητές από παράνομες, ένοπλες οργανώσεις στέλνονται στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να πολεμήσουν στο πλευρό των αζέρικων Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Τουρκία έχει διαψεύσει ότι στέλνει μισθοφόρους να συμμετάσχουν στη σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν, το οποίο στηρίζει ανοικτά, και Αρμενίας. Τέλος, ο πρεσβευτής της Αρμενίας στη Μόσχα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία έχει στείλει περίπου 4.000 μισθοφόρους από τη βόρεια Συρία στο Αζερμπαϊτζάν και ότι πολεμούν εκεί, κάτι που διέψευσε ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ)