Νέες «φωτιές» στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία αναμένεται να «ανάψει» το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, το οποίο βάζει στο «στόχαστρό» τον Ταγίπ Ερντογάν. Το τεύχος αυτής της εβδομάδας που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020, αναμένεται να κλιμακώσει τον πόλεμο λέξεων που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Τούρκου προέδρου και των υποστηρικτών της ελευθερίας του λόγου στη Δύση. Επιπλέον, αναμένεται να προκαλέσει την οργή του Τούρκου προέδρου και έντονες αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο νέο εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού, «πρωταγωνιστεί» μια καρικατούρα του Τούρκου προέδρου με εσώρουχα, να κάθεται νωχελικά στην πολυθρόνα του και να σηκώνει το φουστάνι μιας Μουσουλμάνας, η οποία θα μπορούσε να είναι και η σύζυγός του, Εμινέ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος με περιπαικτικό ύφος και κοιτώντας τα οπίσθια της Μουσουλμάνας φέρεται να σχολιάζει: «Ω! Ο Προφήτης!». Το εξώφυλλο του Charlie Hebdo συμπληρώνει το σκίτσο με τη φράση «Ο Ερντογάν είναι πολύ αστείος στην ιδιωτική του ζωή».
Το Charlie Hebdo έχει αναρτήσει στο λογαριασμό του στο Twitter το σκίτσο το οποίο ήδη προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από Τούρκους χρήστες. Υπενθυμίζεται ότι τοπικές αρχές στη Γαλλία επέλεξαν έναν πρωτότυπο τρόπο προκειμένου να απαντήσουν στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και τη μισαλλοδοξία στον απόηχο της δολοφονίας του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε ισλαμιστική επίθεση κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού. Δρομολόγησαν, λοιπόν, ένα πρόγραμμα φωτισμού των κυβερνητικών κτιρίων με σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo, με απεικονίσεις, μεταξύ άλλων, του Μωάμεθ. Τα σκίτσα αυτά έγιναν η αιτία για την αποτρόπαια επίθεση στον Σαμιέλ Πατί από φανατικό ισλαμιστή.
Να θυμίσουμε πως το Charlie Hebdo ήταν το πρώτο σατιρικό περιοδικό στη Γαλλία που δημοσίευσε τα σκίτσα του Μωάμεθ. Οι σκιτσογράφοι του περιοδικού πλήρωσαν την επιλογή τους με αίμα, καθώς έγιναν στόχος Τζιχαντιστών τρομοκρατών πριν από 5 χρόνια.
Ο Ερντογάν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έκφρασης ενός κύματος θυμού μουσουλμανικών χωρών, αφού το Charlie Hebdo επέλεξε να αναδημοσιεύσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, γεγονός που είχε εξοργίσει τους μουσουλμάνους πριν μια δεκαετία. Η απεικόνιση των προφητών απαγορεύεται αυστηρά από το Ισλάμ.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι επιτρέπει την εξάπλωση της ισλαμοφοβίας επειδή δεν απαγόρευσε τη δημοσίευση των γελοιογραφιών. Ο Μακρόν απάντησε υπερασπίζοντας σθεναρά το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, πιο πρόσφατα στην κηδεία του Σαμουέλ Πάτι, ενός καθηγητή που αποκεφαλίστηκε στη Γαλλία λίγο αφότου έδειξε σε μαθητές του κάποια από τα σκίτσα του Charlie Hebdo κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία του λόγου.
Το «Charlie Hebdo», είχε πάρει θέση και μετά την δολοφονία του καθηγητή σε προάστιο του Παρισιού από Τσετσένο ισλαμιστή που τον εκδικήθηκε, όπως είπε, γιατί επέλεξε να δείξει τα σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του. «Το ”Charlie Hebdo” συμμερίζεται το αίσθημα φρίκης και οργής, καθώς ένας εκπαιδευτικός δολοφονήθηκε την ώρα της δουλειάς του από έναν φανατισμένο θρησκευόμενο. Εκφράζουμε την πιο έντονη υποστήριξή μας στην οικογένεια και τους οικείους του, καθώς και σε όλους τους εκπαιδευτικούς», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter η ομάδα του περιοδικού από τη Γαλλία.
Στα άκρα οι σχέσεις Ερντογάν – Μακρόν
Η Γαλλία κάλεσε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε την πνευματική υγεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και κάλεσε για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.
«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ χωρίς να επεκταθεί.
Το Παρίσι καλεί Γάλλους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση λόγω διαδηλώσεων
Το Παρίσι κάλεσε σήμερα τους Γάλλους υπηκόους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση στις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας, προτρέποντάς τους να αποφεύγουν τις συναθροίσεις.
«Σε πολλές χώρες, υψώνονται τις τελευταίες ημέρες φωνές υπέρ του μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ιδίως των αγροδιατροφικών, όπως και γενικότερα φωνές για διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας», επισημαίνει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση στον ιστότοπό του.
«Θα πρέπει να αποφεύγετε τις περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα αυτές οι διαδηλώσεις, να παραμένετε στο περιθώριο κάθε συνάθροισης και να ακολουθείτε τις συστάσεις της πρεσβείας της Γαλλίας ή του εκάστοτε προξενείου», προστίθεται.
«Συστήνεται να επιδεικνύετε τη μεγαλύτερη προσοχή, ιδίως στην περίπτωση που μετακινείστε και στους πιο πολυσύχναστους τουριστικούς χώρους και τις κοινότητες των ομογενών».
«Δεν σχεδιάζουμε μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων»
Μπορεί η κόντρα ανάμεσα σε Εμανουέλ Μακρόν και Ταγίπ Ερντογάν να έχει φτάσει στα άκρα, το Παρίσι, ωστόσο, δεν σχεδιάζει αμοιβαίο μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων και θα συνεχίσει τις συνομιλίες και τις σχέσεις με την Τουρκία και τον πρόεδρό της, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Φρανκ Ριστέρ.
«Δεν υπάρχουν αντίποινα στην ατζέντα», δήλωσε ο Ριστέρ στο ραδιοφωνικό RTL. Ωστόσο, επανέλαβε την καταδίκη της κυβέρνησης για τα πρόσφατα σχόλια του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν όσο στη μεταχείριση των μουσουλμάνων στη Γαλλία.
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα ενώ συνέκρινε τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη με αυτή των εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο πως ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και αμφισβήτησε την «ψυχική υγεία» του προέδρου της Γαλλίας. Παρόμοια σχόλια έκανε και χθες, Κυριακή, καθώς και κατά τη σημερινή ομιλία του στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό», δήλωσε επίσης νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Γαλλίας Medef απαντώντας στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
ΕΕ: Στο πλευρό του Μακρόν οι Ευρωπαίοι – Πώς αντιμετωπίζουν τις απειλές Ερντογάν [vid]
Θύελλα αντιδράσεων και δηλώσεις συμπαράστασης από ηγέτες της ΕΕ για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες δέχεται τα «πυρά» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την πρόσφατη απόφαση του Μακρόν να φωτίσει κτίρια με σκίτσα του «Charlie Hebdo», ο Ερντογάν επιτέθηκε στον Γάλλο ομόλογό του, λέγοντας πως «χρειάζεται ψυχοθεραπεία».
Η κόντρα των δύο πλευρών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή από νεαρό υποστηρικτή του Ισλαμικού Κράτους, έχει προκληθεί σοβαρή διπλωματική κρίση. Η κίνηση του Μακρόν να βάλει σκίτσα του Μωάμεθ σε κτίρια, δείχνοντας πως η Γαλλία θα υπερασπιστεί την ελευθερία του λόγου, ενόχλησε την Άγκυρα, που προχώρησε σε προσβλητικές αναφορές κατά του Γάλλου προέδρου.
«Απολύτως απαράδεκτες», ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί από φανατικό ισλαμιστή, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απορρίπτοντας ακόμη τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν σε βάρος της Γερμανίας, με αφορμή την αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο.
«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και απέρριψε και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ». Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στην Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου αποτελεί και δείγμα αλληλεγγύης προς το Παρίσι, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε: «Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών». Νωρίτερα ο Χάικο Μάας χαρακτήρισε την επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Εμανουέλ Μακρόν ως «νέο χαμηλότερο σημείο». Πρόσθεσε δε ότι «η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών» και εξέφρασε «μεγάλη κατανόηση» για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την Άγκυρα. «Δεν πρέπει να εξισώνουμε τον αγώνα εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας με τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Όποιος το κάνει, ενεργεί ανεύθυνα και διευκολύνει αυτούς που θέλουν να διχάσουν την κοινωνία. Αυτό δεν θα το ανεχτούμε», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.