Χωρίς φρένο η πτώση για τη λίρα, σε νέο ιστορικό χαμηλό - OlaDeka

Χωρίς φρένο η πτώση για τη λίρα, σε νέο ιστορικό χαμηλό

Έως τις 7,8858 λίρες ανά δολάριο έφθασε η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, καθώς επιστρέφει η πιθανότητα επιβολής αμερικανικών κυρώσεων κατά της Άγκυρας λόγω των S-400.

Ακόμη πιο επιθετικές καθίσταται οι πιέσεις για την τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, με νέο ιστορικό χαμηλό για το νόμισμα, καθώς όλα δείχνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας έχουν φθάσει σε κομβικό σημείο και επανέρχεται στο προσκήνιο η απειλή για επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα, λόγω των S-400. 

Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε έως και τις 7,8858 λίρες ανά δολάριο, ένα ακόμη ιστορικό χαμηλό, με τις απώλειές του να ξεπερνούν το 1,1%, με την οικονομία της γειτονικής χώρας να βρίσκεται συνεχώς σε οριακή κατάσταση, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να «καίνε» συνάλλαγμα, χωρίς, όμως, να κατορθώνουν να ανακόψουν την πτώση του νομίσματος. 

Οι συνεχιζόμενες επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας και του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν βαρύ αντίκτυπο και στην οικονομία, ενώ η πρόσφατη απόφαση για έναρξη δοκιμών των ρωσικών πυραύλων S400 στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας, με σκοπό την ενεργοποίησή τους, προκάλεσε αυστηρή προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία.

Μάλιστα ο Άνταμ Σιφ, επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε ανάρτησή του στο Twitter τονίζει ότι «είναι καιρός να γίνουμε σκληροί με την Τουρκία», υπογραμμίζοντας ότι ο Ερντογάν έχει βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν με ξένους μισθοφόρους, έχει θέσει σε κίνδυνο Αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία, ενώ έχει εγκαταστήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Η πορεία της λίρας έναντι του δολαρίου σήμερα

Παρά τις προειδοποιήσεις του γ.γ. του NATO, Γιενς Στόλτενμπεργκ κατά τη συνάντησή του με τον Τ. Ερντογάν να μην προχωρήσει στην ενεργοποίηση του αντιαεροπορικού συστήματος, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξέδωσαν NOTAM για δοκιμές των πυραύλων στη Μαύρη Θάλασσα ως τις 15 Οκτωβρίου, ενώ όλα δείχνουν ότι, εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, αμέσως μετά το σύστημα θα ενεργοποιηθεί, χωρίς να είναι σαφές αν θα υπάρξει και διασύνδεσή του με τα υπόλοιπα συστήματα της τουρκικής αεράμυνας και του NATO, κάτι που θα αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τη Συμμαχία.

Σημειώνεται ότι οι πολύ αυστηρές κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για την Τουρκία έχουν ήδη ενεργοποιηθεί με νόμο από το Κογκρέσο και απαιτείται η υπογραφή του Τραμπ για να αρχίσει η εφαρμογή τους. Η Άγκυρα προφανώς εκτιμά ότι εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα υπογράψει τις κυρώσεις, αλλά ακόμη και η συστηματική ανοχή της τουρκικής προκλητικότητας από τον Τραμπ είναι αμφίβολο αν μπορεί να συνεχιστεί, σε περίπτωση ενεργοποίησης του ρωσικού συστήματος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria