Σφαγή του Δράμαλη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καστοριάς - Πάνω από 20 οργανικές θέσεις χάνονται στον Νομό μας - OlaDeka

Σφαγή του Δράμαλη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καστοριάς – Πάνω από 20 οργανικές θέσεις χάνονται στον Νομό μας

Σε μία περίοδο που η Καστοριά βρίσκεται στο επίπεδο 4 λόγω κορονοϊού κι ενώ δεν έχει λυθεί από τη μεριά της Κυβέρνησης κανένα ζήτημα από αυτά που έχουν αναδείξει οι εκπαιδευτικές και μαθητικές κινητοποιήσεις όπως: 15 μαθητές/τάξη, επιπλέον καθαρίστριες, σχολίατροι σε κάθε σχολείο, επιπλέον εκπαιδευτικές αίθουσες, δωρεάν μαζικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, έρχεται σαν κερασάκι στην τούρτα η πρόταση που διαμόρφωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς για το σχολικό χάρτη από την επόμενη σχολική χρονιά 2021-2022. Μια πρόταση που αποτελεί πρόκληση για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, για όλο τον λαό.

Αναλυτικά οι προτεινόμενες συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων δημοτικών αλλά και υποβάθμισης δημοτικών έχουν ως εξής:

Συγχωνεύσεις Νηπιαγωγείων
1ο Μανιάκων 2ο Μανιάκων
3ο Μανιάκων Λεύκης
Πεντάβρυσος Χιλιόδεντρο
2ο Καστοριάς 7ο Καστοριάς
Συγχωνεύσεις Δημοτικών Σχολείων
2ο ΔΣ Καστοριάς 3ο ΔΣ Καστοριάς
Υποβιβασμοί Δημοτικών Σχολείων
1ο ΔΣ Καστοριάς Από 8/θέσιο σε 6/θέσιο
4ο ΔΣ Καστοριάς Από 10/θέσιο σε 8/θέσιο
Κολοκυνθού Από 6/θέσιο σε 4/θέσιο
Τοιχιό Από 5/θέσιο σε 3/θέσιο
Πολυκάρπη Από 5/θέσιο σε 3/θέσιο
Οινόη Από 4/θέσιο σε 3/θέσιο

Υπάρχουν στο πρόγραμμα κι άλλες καταργήσεις οργανικών θέσεων.

Τι σημαίνει για σένα γονιέ και μαθητή αυτή η εξέλιξη; Ότι κάθε χρόνος που περνάει, τα παιδιά σου θα έχουν λιγότερους εκπαιδευτικούς, να τα φροντίζουν και να τα μορφώνουν. Θα συσσωρευθούν πολλά παιδιά σε πληθωρικά τμήματα σε μια εποχή που μόνον αυτό δε θέλουμε. Θα μετακινηθούν εκατοντάδες παιδιά σε άλλες σχολικές μονάδες, με ταξί, λεωφορεία, κακοκαιρία κτλ.

Τι σημαίνει για σένα αναπληρωτή που περιμένεις εδώ και δεκαετίες τον διορισμό σου; Ότι θα πρέπει να περιμένεις πολύ ακόμα για να μπεις στην πολυπόθητη δημόσια εκπαίδευση.

Τι σημαίνει για σένα μόνιμε εκπαιδευτικέ που περιμένεις εδώ και δεκαετίες τη μετάθεσή σου; Ότι θα πρέπει να περιμένεις πολύ ακόμα για να γυρίσεις στα πάτρια εδάφη ή εκεί που επιθυμείς. Θα δυσκολευτείς ακόμη περισσότερο για να βελτιώσεις τη θέση σου στα όρια του Νομού.

Ποιος βγαίνει κερδισμένος και ποιος χαμένος από αυτή την υπόθεση;

 Είναι τυχαίο άραγε ότι προσπαθούν το συγκεκριμένο διάστημα να διεξάγουν τις εκλογές των αιρετών του ΠΥΣΠΕ μέσα από το διαδίκτυο; Είναι τυχαίο ότι θέλουν να γίνει αυτή η διαδικασία ημέρα Σάββατο, χωρίς να δοθεί μία μέρα για γενική συνέλευση, να μαζευτούν όλοι οι συνάδελφοι μαζί, να συζητήσουν κι αυτήν την εξέλιξη αλλά και όλα τα υπόλοιπα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα; 

Σε καμία περίπτωση. Το έγκλημα είναι οργανωμένο. Μας θέλουν στην εξέδρα, χωρίς ενημέρωση, χωρίς αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων, χωρίς την ικανότητα να αντικρούσουμε τα σχέδιά τους. Κι όπως αυτοί έχουν καθαρούς στόχους για το τι θέλουν να πετύχουν στην εκπαίδευση, έτσι κι εμείς έχουμε καθαρό ότι έχουμε απέναντί μας το αστικό κράτος, την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και τις διευθύνσεις περιφερειακές και τοπικές, οι οποίες κάτω από τους νόμους του κράτους διαμορφώνουν προτάσεις, εξειδικεύουν την κεντρική πολιτική. Η πολιτική αυτή υποβαθμίζει την εκπαίδευση που παρέχεται στα παιδιά μας, μειώνει κάθε φορά το κόστος, παρεμβαίνει στη συνείδηση των παιδιών από μικρή ηλικία ώστε να διαμορφώνουν αυτά αντιδραστική συνείδηση.

Μπροστά σε μία τέτοια εξέλιξη καλούμε τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, εδώ και τώρα, να πάρει θέση και να προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, καλώντας σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 12:00 το μεσημέρι.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία να συνεδριάσουν και να πάρουν αποφάσεις.

Καλούμε όλα τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στα οποία στάλθηκαν email από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να απαντήσουν αρνητικά σε αυτές τις προτάσεις.

Καλούμε την Ένωση Γονέων, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων να πάρουν αποφάσεις εναντίον μιας τέτοιας εξέλιξης.

Καλούμε επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς να μην δώσει έγκριση με τη ψήφο του στην κατάργηση οργανικών θέσεων. 

Γιώργος Τίγκας

Δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Μεσοποταμίας

Συσπειρώνεται στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών,

το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

26/10/2020

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria