Καστοριά – Μηνύματα για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Καστοριά – Μηνύματα για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Μήνυμα Μαρίας Αντωνίου για Επέτειο 28ης Οκτωβρίου

Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης, συγκίνησης και περηφάνιας για όλους τους Έλληνες. 

Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους ήρωες του ‘40, που ύψωσαν το εθνικό τους ανάστημα, λέγοντας ένα ηχηρό «όχι» στο φασισμό και στον ολοκληρωτισμό.

Ας διδαχθούμε από τη στάση των προγόνων μας και ας πούμε και εμείς τα δικά μας «όχι», στις προκλήσεις του σήμερα, με αποφασιστικότητα και εθνική ομοψυχία. 

Φέτος λέμε «ΟΧΙ» και στον Covid-19 !

Όλοι μαζί ενωμένοι, έχουμε χρέος να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες !

Μήνυμα Ζήση Τζηκαλάγια για την 28η Οκτωβρίου 1940

28η Οκτωβρίου ’40- 28/10/2020

Πριν 80 χρόνια οι παππούδες μας είπαν ΟΧΙ στον κατακτητή και την υποδούλωση.Η Ελλάδα αντιστάθηκε,πολέμησε και νίκησε στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας.Οι Έλληνες είπαν ΟΧΙ στον φασισμό και την αδικία. Πέρυσι οι Καστοριανοί γιόρτασαν την επέτειο με δοξολογία,παρέλαση και κατάθεση στεφάνων.

Ο Βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας είχε την τιμή να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις. Φέτος καλούμαστε να πούμε ΟΧΙ στην πανδημία του κορωνοϊού.

Στολίζοντας με Αϊ- Δημητριάτικα χρυσάνθεμα το ανθοδοχείο του καθιστικού μας,ανάβοντας το καντήλι-προσευχόμενοι στο εικονοστάσι του σπιτιού μας και υψώνοντας υπερήφανα την Ελληνική σημαία στο μπαλκόνι μας.

Μήνυμα Ολυμπίας Τελιγιορίδου για την 28η Οκτωβρίου 1940

Στον ταραγμένο κόσμο του Β’ παγκοσμίου πολέμου, η Ελλάδα αντιστάθηκε στον ολοκληρωτισμό και τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού. Τιμούμε τους ήρωες του λαού μας στο έπος του 1940 και την Εθνική Αντίσταση που αποτελούν φάρο δύναμης και αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Ο λαός μας αγωνίστηκε με περηφάνια. Από τους στρατευμένους άνδρες μέχρι τις γυναίκες της Πίνδου, όλοι μαζί υπερασπίστηκαν την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη και την Ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Η 28η Οκτωβρίου μας υπενθυμίζει το καθήκον που έχουμε όλοι μας να εναντιωθούμε στο ναζισμό και το φασισμό και να ενώσουμε τη φωνή μας για την καταδίκη στη συλλογική μας συνείδηση σε ό, τι τους εκπροσωπεί στις μέρες μας. Μας παραδειγματίζει να μην επιτρέψουμε στους εκφραστές του νεοναζισμού να δηλητηριάσουν τον τόπο μας και το λαό μας.

Φέτος λόγω της πανδημίας μπορεί να μη δοθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης των καθιερωμένων επετειακών εκδηλώσεων, αυτό όμως μας δυναμώνει ακόμη περισσότερο ώστε με ενότητα να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Ολυμπία Τελιγιορίδου

(φωτο αρχείου)

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Φέτος τιμούμε τον αγώνα των προγόνων μας, δίνοντας έναν άλλο, ιδιαίτερο αγώνα. Τον αγώνα για τη διαφύλαξη της υγείας των συμπολιτών μας.Ενωμένοι θα βγούμε και πάλι νικητές! Χρόνια πολλά!

(Φωτογραφία αρχείου)

Το μήνυμα του Δημάρχου Καστοριάς για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Με τη φετινή Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου να μην εορτάζεται όπως θα θέλαμε εξαιτίας της πανδημίας, οι σημαίες μας κυματίζουν ψηλά με υπερηφάνεια και η σκέψη μας, φέρνει στο νου με συγκίνηση τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας.

Χρόνια πολλά Καστοριά! Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Μήνυμα του δημάρχου Άργους Ορεστικού για την 28η Οκτωβρίου 1940

Τιμούμε σήμερα τους Έλληνες που κατόρθωσαν το Έπος του 1940. Τους Έλληνες που θυσιάστηκαν για να προασπίσουν ιδανικά και οράματα. Είναι χρέος μας να πράξουμε το ίδιο, καθιστώντας ξεκάθαρη σε όλους τους τόνους, την αξία της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ενότητας. Όχι άλλο αίμα για την απόκρουση του φασισμού.

(φωτογραφία αρχείου)

Μήνυμα του δημάρχου Νεστορίου για την 28η Οκτωβρίου 1940

Την 28η Οκτωβρίου 1940, ημέρα Δευτέρα, στις 5 το πρωί οι Ιταλοί χτύπησαν τον Γράμμο, κατέλαβαν το φυλάκιο Χελώνα στην περιοχή Γιαννοχωρίου και ξεκίνησαν την επίθεση κατά της Ελλάδας από το Γιαννοχώρι εώς τους Κομνηνάδες. Ο λόχος προκαλύψεως Νεστορίου με διοικητή τον Λοχαγό Χρήστο Στασινόπουλο, έφτασε στο σημείο εισβολής και ανακατέλαβε το φυλάκιο τρεις φορές. Έτσι ξεκίνησε η επίθεση των Ιταλών στο μέτωπο της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι Έλληνες το πρωί της μέρας εκείνης ξέχασαν κάθε είδους διαχωρισμό, ενώθηκαν ψυχικά, κατελήφθησαν από έναν πρωτόγνωρο πατριωτικό ενθουσιασμό και μια απίστευτη εθνική έξαρση, απώθησαν σε ελάχιστες μέρες τους εισβολείς Ιταλούς και έτσι έγραψαν το έπος του ’40.

Σήμερα που η Ελλάδα δοκιμάζεται από την συνεχιζόμενη κρίση, την εξάπλωση της πανδημίας και τις απειλές της αναθεωρητικής Τουρκίας, οφείλουμε όλοι οι Έλληνες να παραδειγματιστούμε από τους προγόνους μας, να σφυρηλατήσουμε τη νέα εθνική ενότητα, να ενστερνιστούμε τις αξίες του σύγχρονου πατριωτισμού και να δώσουμε με αποτελεσματικότητα και επιτυχία τον αγώνα μας απέναντι σ’ όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, ως έθνος και ως κοινωνία.

Χρόνια πολλά σε όλους

Με δύναμη, αισιοδοξία και υψηλό ηθικό.

(φώτο αρχείου, κατάθεση στεφάνου την 28η Οκτωβρίου 2019 στην Κορυτσά)


Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια