Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς: «Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε έναν δρόμο δίχως επιστροφή» - OlaDeka

Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς: «Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε έναν δρόμο δίχως επιστροφή»

Προς :  τον  Αντιπεριφερειάρχη  της  Π.Ε.  Καστοριάς

            κ.  Δημήτριο  Σαββόπουλο

Κύριε  Αντιπεριφερειάρχα

     Ο  κλάδος  μας  στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η τοπική  κοινωνία  και  οι  καθ’  ύλην  αρμόδιοι  για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού  και στηρίζουμε και ακολουθούμε ΄΄κατά γράμμα΄΄ στα καταστήματά μας  τα μέτρα που έχουν ληφθεί με βάση τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων.

     Ως Εμπορικός σύλλογος, από το άνοιγμα των καταστημάτων στις 11 Μαίου 2020 και μετά, προσπαθήσαμε να είμαστε κοντά σε όλους τους συναδέλφους και επιτύχαμε τον στόχο μας, κρατήσαμε την αγορά όρθια ενώ δεν έλλειψε από κανέναν μας η ευθύνη για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας , παρ’ όλο που η γενική κατάσταση στα καταστήματα είναι απελπιστική και τραγική τα τελευταία χρόνια. 

    Τα εμπορικά καταστήματα λειτούργησαν ομαλά και από την πρώτη στιγμή οι συνάδελφοι ενημερώθηκαν και τήρησαν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας χωρίς να βεβαιωθεί καμία παράβαση και κυρίως χωρίς να βεβαιωθεί κάποιο κρούσμα που να οφείλεται αποκλειστικά σε επίσκεψη σε εμπορικό κατάστημα.

     Φτάσαμε όμως στη σημερινή ημέρα , όπου οι έντονες φήμες για ανακοίνωση Lockdown μετά την σημερινή επίσκεψη – σύσκεψη στην πόλη μας του αρμόδιου υφυπουργού ,  δημιουργεί δικαιολογημένα και έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά , μεγάλη αγωνία , αβεβαιότητα για το πώς θα φθάσουμε στο τέλος της χρονιάς  και τον έντονο εκνευρισμό και ενόχληση όλου του εμπορικού κόσμου , αφού  για άλλη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απόφαση που πρόκειται να ληφθεί για εμάς αλλά χωρίς εμάς.  

     Αν από σήμερα , λοιπόν, ή αύριο και για τις επόμενες 14 ημέρες,επαληθευθεί το άσχημο σενάριο και τα  καταστήματα του λιανεμπορίου αποφασιστεί να είναι ΚΛΕΙΣΤΑ , τότε ,

Είναι προφανές πως με τόν ίδιο ΄΄γρήγορο τρόπο΄΄ που λαμβάνεται ή πρόκειται να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, με τον ίδιο και ακόμη πιό ΄΄γρήγορο΄΄ και ουσιαστικό και αποτελεσματικό  ΄΄τρόπο΄΄ θα πρέπει να βρεθούν και οι αντίστοιχες λύσεις για την μετά το 2ο Lockdown λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων του Νομού μας , ώστε να μην δοθεί η οριστική χαριστική βολή αφού έτσι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε έναν δρόμο δίχως επιστροφή.

Κύριε  Αντιπεριφερειάρχα

     Σε έναν Νομό που για άλλη μια φορά φιγουράρει ψηλά στην αρνητική επικαιρότητα λόγω των προβλημάτων από την διασπορά του covid-19 , σε έναν Νομό που τα τελευταία χρόνια η ολική καθίζηση της τοπικής οικονομίας και κατ’ επέκταση τα λουκέτα στις εμπορικές επιχειρήσεις και η αύξηση της ανεργίας φαίνεται να μην έχουν τελειωμό , σε έναν Νομό που η τοπική οικονομία, κατά πώς φαίνεται ,πρόκειται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες να βιώσει ακόμη ένα σοκ λόγω της επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων, 

Διεκδικούμε 

1). Άμεση οικονομική ενίσχυση με το ποσό 2.000 ευρώ κατ’ ελάχιστο για όλες τις επιχειρήσεις και κλιμακωτά με ανώτατο τις 10.000 ευρώ ανάλογα με το τζίρο, τα έξοδα και το προσωπικό που απασχολούν. Το ανωτέρω αίτημα δεν αφορά στην ΄΄μη επιστρεπτέα προκαταβολή΄΄, πρόγραμμα που τρέχει ήδη από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , αλλά στο οποίο σίγουρα δεν μπορεί να ενταχθεί σχεδόν το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων του Νομού μας.

2). Στο θέμα των ληξιπρόθεσμων επιταγών για το επίμαχο χρονικό διάστημα,   η πρότασή μας είναι, για τις υγιείς επιχειρήσεις, να πληρωθούν από τις τράπεζες και ακολούθως να εξοφληθούν σε βάθος 12 μηνών με ένα μικρό επιτόκιο 1%.

Με αυτό τον τρόπο η αγορά συνεχίζει τη λειτουργία της χωρίς να υπάρχει μεγάλος όγκος οφειλών προς τους προμηθευτές αποφεύγοντας τον κίνδυνο της παύσης προμήθειας αγαθών και προϊόντων καί πετυχαίνοντας την εύρυθμη λειτουργία της.

3). Στήριξη των Υφιστάμενων επιχειρήσεων με επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών τους εισφορών για έξι μήνες. Το πρόγραμμα θα αφορά στις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΟΑΕΔ.

4). Τα Super markets θα πρέπει να πωλούν μόνο είδη πρώτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει στις αποδείξεις τους να υπάρχουν είδη με φπα 24% καθώς διαφορετικά και με δεδομένο το κλείσιμο των καταστημάτων , δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

5). Τέλος, διεκδικούμε απαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών                            (μη μισθωτών) έως το τέλος του έτους 2020, καθώς και αναστολή πληρωμών ως προς τις ΔΕΚΟ και το δημόσιο για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα

      Ζητούμε από εσάς και όλους τους τοπικούς φορείς , Βουλευτές και Δημάρχους ,                             να στηρίξετε σθεναρά και αποτελεσματικά τις προτάσεις μας σε όλα τα επίπεδα και να σταθείτε δίπλα μας με άμεσες ενέργειες και πράξεις γιατί το ΄΄φημολογούμενο΄΄ , αλλά  απευκταίο , νέο δεκατετραήμερο Lockdown  στον Νομό μας είναι υπέρ αρκετό για να δημιουργήσει και να προκαλέσει τραγικές επιπτώσεις και ανεπανόρθωτες ζημιές στην τοπική οικονομία  με αποτέλεσμα την καταστροφή του κλάδου μας και όχι μόνο και γι’  αυτό είναι επιτακτικό όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Με  εκτίμηση

        Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο   ΓΕΝ.   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ  ΠΑΝΤΑΖΗΣ                                                   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΤΣΑΔΗΛΑΣ

Κοινοπ:

κ. Ζήση Τζηκαλάγια – Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς                                                                κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου – Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς                                                                          κ. Ιωάννη Κορεντσίδη – Δήμαρχο Καστοριάς                                                                                      κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου – Δήμαρχο Αργους Ορεστικού                                                               κ. Χρήστο Γκοσλιόπουλο – Δήμαρχο Νεστορίου 

Καστοριά –  Τ.Κ. 52100 – Κολοκοτρώνη 4 – 2ος όροφος – τηλ.- fax 2467026380 – e-mail: [email protected]

                                                                                          Καστοριά  21  Οκτωβρίου  2020   

                                                                                          Αριθμ. πρωτ. 2156 / Φ 26α

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria