Δραματική πτώση της λίρας, απώλειες σχεδόν 3% σε δύο ημέρες - OlaDeka

Δραματική πτώση της λίρας, απώλειες σχεδόν 3% σε δύο ημέρες

Ο νέος «πόλεμος» Ερντογάν αυτή τη φορά κατά της Γαλλίας, ενώ παράλληλα οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε οριακό επίπεδο, προστίθεται στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική της Τουρκίας.

Κανένα… φρένο δεν μπορεί, όπως όλα δείχνουν, να σταματήσει τη συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά χαμηλά, «κατορθώνοντας» να έχει απώλειες κοντά στο 3% σε διάστημα δύο ημερών.

Το τουρκικό νόμισμα έφθασε, σήμερα, μία ανάσα από τις 8,2 λίρες ανά δολάριο, σε μία πορεία που δικαιολογείται απόλυτα όχι μόνο από την άσχημη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, αλλά και από το γεγονός ότι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ καθίσταται όλο και πιο πιθανή. 

Ο νέος «πόλεμος» που ξεκίνησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενάντια στη Γαλλία, τόσο με ακραίους χαρακτηρισμούς για τον Εμ. Μακρόν όσο και με το κάλεσμά του προς τους Τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν γαλλικά προϊόντα δείχνει ότι θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα για την οικονομία της Τουρκίας. 

Ο Γάλλος υπ. Εμπορίου, Φρανκ Ριστέρ, υπογράμμισε σήμερα ότι η χώρα του θα ασκήσει πιέσεις προς τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν στην επιβολή κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν έχει φροντίσει να εκνευρίσει πλήρως και τις ΗΠΑ με τις δοκιμές των S-400 αλλά και με υπερφίαλες δηλώσεις ότι «δεν ξέρουν ποιους έχουν να κάνουν».

Όλα φυσικά τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική που συνεχίζει να ακολουθεί η Τουρκία, με την Κεντρική Τράπεζα να μην αυξάνει τα επιτόκια, να συνεχίζει να καίει συναλλαγματικά αποθέματα και το υπ. Οικονομικών να προσπαθεί απλά να πείσει, έστω τους Τούρκους, να του παραδώσουν τον χρυσό που υπάρχει εκτός συστήματος ή να επαναπατρίσουν ακόμη και «μαύρο χρήμα».

Οι αναλυτές τονίζουν ότι οι κινήσεις αυτές δείχνουν απλά ότι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε αδιέξοδο και στη χειρότερη σε πανικό, κάτι το οποίο καταλαβαίνουν πολύ καλά και οι επενδυτές γι’ αυτό συρρέουν προς την έξοδο από την τουρκική αγορά και όχι μόνο από τη λίρα. 

Η πορεία του δολαρίου έναντι της λίρας από την αρχή του 2020

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria