«Έρμαιο» των πολιτικών Ερντογάν η λίρα, σε νέο ιστορικό χαμηλό

Αρχική » Κόσμος » «Έρμαιο» των πολιτικών Ερντογάν η λίρα, σε νέο ιστορικό χαμηλό

Πτώση για 9η διαδοχική εβδομάδα για το τουρκικό νόμισμα, με τη λίρα να καταρρίπτει νέα ιστορικά χαμηλά και να εμφανίζει το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 1999.

Το ένα μετά το άλλο τα νέα ιστορικά χαμηλά καταρρίπτει το τουρκικό νόμισμα, με την ισοτιμία του να φθάνει σχεδόν στις 8,1 λίρες ανά δολάριο και τους επενδυτές να  προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις. 

Από την αρχή του 2020 η πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου φθάνει στο 27,6%, καθώς η πλήρως αδιέξοδο οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί τους επενδυτές στην έξοδο από την τουρκική αγορά. 

Στο νέο σήριαλ απειλών του Τούρκου προέδρου έρχονται να προστεθούν οι επιθέσεις τους τόσο ενάντια στον Γάλλο πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, όσο και ενάντια στις ΗΠΑ, τις οποίες μάλιστα κάλεσε να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, απειλώντας ότι η Άγκυρα θα απαντήσει με αυτόν τον τρόπο. 

Η δημιουργία όλο και περισσότερων συγκρούσεων στη διεθνή σκηνή από τον Ερντογάν, βαραίνει ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην τουρκική οικονομία, ενώ παράλληλα, πάντα υπό τις δικές του απειλές, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας συνεχίζει να ακολουθεί μία πλήρως παράλογη νομισματική πολιτική, αρνούμενη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. 

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της Τουρκίας προσπαθεί με διάφορους πραγματικά ευφάνταστους τρόπους να πείσει έστω τους πολίτες της χώρας για την «υγεία» της οικονομίας, καλώντας τους να «καταθέσουν» τον χρυσό που έχουν στην κατοχή τους στα επίσημα αποθετήρια αλλά και εφαρμόζοντας νόμο βάσει του οποίου μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία κεφάλαια από το εξωτερικό χωρίς επιβολή φόρου αλλά και χωρίς έλεγχο, ακόμη και εάν πρόκειται για «μαύρο χρήμα».

Αυτές, όμως, οι απελπισμένες κινήσεις πείθουν όλο και περισσότερο τους επενδυτές ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κάτι παραπάνω από άσχημη κατάσταση, ενώ το νέο μέτωπο κόντρας με τις ΗΠΑ επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία. 

Μάλιστα οι αναλυτές τονίζουν ότι σε περίπτωση που νέος πρόεδρος, μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καταστεί ο Τζο Μπάιντεν η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Άγκυρα μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και σίγουρη, με δεδομένο ότι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος δεν εμφανίζεται τόσο «φιλικός» έναντι του Ερντογάν όσο ο νυν πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Η πορεία του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου 

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια