Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσει διάλογος διπλωματών για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter, θα γίνουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να φτιάξουν ένα μηχανισμό αποφυγής συγκρούσεων.
«Μετά από τις συζητήσεις με τον Ελληνα και τον Τούρκο ηγέτη, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τον διάλογο σε τεχνικό επίπεδο για να στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να καθιερωθούν μηχανισμοί αποσυμπίεσης και να μειωθεί το κίνδυνος ατυχημάτων στην Αν. Μεσόγειο», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ.
Διαψεύδει η Αθήνα
Ωστόσο, διπλωματικές πηγές της Αθήνας, διέψευδουν όσα αναφέρει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.
Και σημειώνουν: «Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Στη δήλωσή του ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ακόμη: «Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».
Τι είπε ο Ερντογάν στη Μέρκελ
Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία νέα διπλωματική προσπάθεια της Γερμανίας για διάλογο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται στον τουρκικό Τύπο, ο πρόεδρος της Τουρκίας εμμένει στη σκληρή στάση του, λέγοντας στη Γερμανίδα καγκελάριο πως είναι απαράδεκτο να υποστηρίζεται από κάποιες χώρες η εγωιστική και άδικη συμπεριφορά της Ελλάδας.
Πολλαπλά τα ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας
Σημειώνεται πως η Άγκυρα έχει ανοίξει πλέον αρκετά μέτωπα με ξένες δυνάμεις για την Ανατολική Μεσόγειο, πλην της Ελλάδας και της Κύπρου. Τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του επιτίθενται με δριμύτητα κατά της Γαλλίας και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ενώ στο «στόχαστρο» βρίσκονται τακτικά και οι ΗΠΑ.
Χαρακτηριστικές της «γραμμής» της Άγκυρας είναι οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ:
«Στην Ανατολική Μεσόγειο έρχονται κάποιοι από αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων και κάνουν νταηλίκια και παίζουν το ρόλο του προστάτη και της ασπίδας» είπε. «Θα έρθουν και θα φύγουν όπως ήρθαν. Εσείς εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τις ισορροπίες στη “νότια Κύπρο”, αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά τη σύγκρουση, δεν θα φέρει τη λύση αλλά τη μη επίλυση του ζητήματος», τόνισε.
Ο Ακάρ έκανε αναφορά στην απόφαση των ΗΠΑ να άρει μερικώς το αμερικανικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 1987 στην Κύπρο για τους μη φονικούς εξοπλισμούς. Την απόφαση ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο. Με χαρά ανακοινώνω ότι εμβαθύνουμε την συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας» έγραψε στο Twitter ο αμερικανός ΥΠΕΞ.
Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφερόταν στην απόφαση των ΗΠΑ να άρει μερικώς το αμερικανικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 1987 στην Κύπρο για τους μη φονικούς εξοπλισμούς.
Την απόφαση ανακοίνωσε ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο. Με χαρά ανακοινώνω ότι εμβαθύνουμε την συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας» έγραψε στο Twitter ο Aμερικανός υπουργός.