Δημοσίευμα Hurriyet – Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν – Μητσοτάκη

Δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet αναφέρει πως επίκειται τηλεδιάσκεψη Ερντογάν και Μητσοτάκη

Για επικοινωνία μεταξύ του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ως αποτέλεσμα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης μεταξύ του τούρκου προέδρου, της Άγκελα Μέρκελ και του Σαρλ Μισέλ.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα. Κι αυτό ήθελαν να ακούσουν η Μέρκελ και ο Μισέλ», αναφέρει ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί. Σύμφωνα με το sigmalive.com ο Σελβί είναι γνωστός για τις πηγές του μέσα από το προεδρικό μέγαρο. Ο αρθρογράφος αναφέρει πως οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινούσαν στις 7 Αυγούστου, ωστόσο η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου πήγε το διάλογο πίσω.

«Η Μέρκελ αν και σοκαρίστηκε, καθώς περίμενε ότι θα ανακοινώνονταν διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες, είχε ρωτήσει τότε στον πρόεδρο Ερντογάν αν θα συνομιλούσε με τον Μητσοτάκη στο τηλέφωνο. Κι ο Ερντογάν της είχε απαντήσει ‘αν είναι χωρίς προϋποθέσεις, γιατί όχι; Εγώ θα μιλήσω μαζί του’, ανοίγοντας έτσι την πόρτα του διαλόγου. Η συνομιλία ωστόσο που δεν έγινε εκείνη την ημέρα, αναμένεται να γίνει τώρα ανάμεσα στους δύο ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης», αναφέρει η Χουριέτ.

Η επικοινωνία Ερντογάν-Μακρόν

Σύμφωνα με τη Χουριέτ μεγάλη έκπληξη αποτελεί η τηλεφωνική συνομιλία του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν με τον Ερντογάν. Η ανακοίνωση της τουρκική προεδρίας αναφέρει πως το αίτημα για την τηλεφωνική συνομιλία προήλθε από το γάλλο πρόεδρο και μάλιστα το πρωί της Τρίτης, πριν από την τριμερή τηλεδιάσκεψη.

Το δημοσίευμα της Χουριέτ αναφέρει πως η αλλαγή στάσης του Μακρόν απέναντι στον Ερντογάν οφείλεται σε δύο λόγους:

  1. Στην αποφασιστική στάση της Μέρκελ για μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, γεγονός που έκανε τον Μακρόν να οπισθοχωρήσει.
  2. Στην απομόνωση που ένοιωσε ο γάλλος πρόεδρος ήδη από τη σύνοδο των MED7 πριν από μερικές εβδομάδες, όπου εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν κατάφερε να βρει άλλη ισχυρή υποστήριξη, καθώς Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα δεν υιοθέτησαν τη γαλλική πολιτική απέναντι στην Τουρκία.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία ο Ερντογάν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη γαλλική στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη του ΣΚΑΙ, ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν ότι δεν καταλαβαίνει γιατί στηρίζει Αθήνα και Λευκωσία. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου «μαξιμαλιστικές» και είπε ότι αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η ένταση υπάρχει επειδή αγνοούνται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θέλει να επιλύσει όλα τα ζητήματα μιλώντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», φέρεται να είπε στον Μακρόν ο Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι περιμένει από το Παρίσι λογική και εποικοδομητική στάση, να υπάρχουν συνεχώς ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Πέτσας: Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής [vid]

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, ακόμα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία μετατέθηκε για 1-2 Οκτωβρίου άφησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας την Τετάρτη στην ΕΡΤ. Όπως είπε, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα και πως βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία. Εάν αυτά υπάρχουν όλα είναι πιθανά, είπε.

Χαρακτήρισε θετικό βήμα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας ενώ εκτίμησε ότι κατάλογος της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της γείτονος θα εγκριθεί σε επίπεδο ηγετών, κάτι που είναι σημαντικό διότι αυτό λειτούργησε αποτρεπτικά στην προκλητικότητά της. «Το ζήτημα είναι, πως θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί γιατί η Ευρώπη δεν μας έχει συνηθίσει στις γρήγορες διαδικασίες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αυτό που είχε διαφανεί από την πρώτη αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό που είναι η επανέναρξη των επαφών, κάτι που λόγω της αναβολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ημερομηνία πάει για αργότερα» είπε ο κ. Πέτσας τονίζοντας πως το σημαντικό είναι ότι εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές θα πρέπει να πάμε σε μία ύφεση της προκλητικής συμπεριφοράς. «Είναι αδιανόητο να συζητούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών και να βλέπουμε πλοία στην περιοχή» σημείωσε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria