ΠΟΥ: Η Ευρώπη μπορεί να ζήσει με covid-19 χωρίς εμβόλιο, με τοπικά lockdown

«Η Ευρώπη μπορεί να ζήσει με την πανδημία covid-19 χωρίς εμβόλιο, διαχειριζόμενη τις εξάρσεις με τοπικά lockdown», εκτίμησε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την περιοχή Χανς Κλούγκε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν αναμένει να επιστρέψουν οι περιορισμοί σε εθνικό επίπεδο. «Η ημέρα που θα νικήσουμε την πανδημία δεν είναι απαραιτήτως (η ημέρα που θα βρεθεί) το εμβόλιο. Θα είναι όταν μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, και αυτό μπορεί να είναι αύριο», εξήγησε ο Κλούγκε μιλώντας στο Sky News.

Όταν ρωτήθηκε αν αναμένει την επιστροφή lockdown σε εθνικό επίπεδο σε κάποιες χώρες τους επόμενους μήνες προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων, ο ίδιος απάντησε: “Όχι”. «Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τοπικά lockdown», επεσήμανε.

Το εμβόλιο της AstraZeneca

Η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca Plc ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ξεκίνησε την εισαγωγή ενηλίκων για χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου ενός υποψήφιου εμβολίου της κατά της COVID-19, στο οποίο θα συμμετάσχουν 30.000 εθελοντές. Όσοι συμμετέχουν στις δοκιμές θα λάβουν είτε δύο δόσεις του πειραματικού εμβολίου με την κωδική ονομασία AZD1222 σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, είτε ένα εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με την εταιρία.

Οι δοκιμές του εμβολίου γίνονται υπό το πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (Operation Warp Speed program) με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής, της διάθεσης του εμβολίου, αλλά και σχετικών θεραπευτικών αγωγών κατά της COVID-19. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το εμβόλιο για το νέο κορονοϊό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, πολύ συντομότερα από την περίοδο που το αναμένουν οι ειδικοί.

Ένα μοναδικό εμβόλιο θα είναι πιθανότατα αποτελεσματικό

Αυτό είναι το αισιόδοξο συμπέρασμα μιας νέας μελέτης επιστημόνων στρατιωτικών ερευνητικών κέντρων στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέλυσαν 18.514 γονιδιώματα του ιού, που απομονώθηκαν από ασθενείς διεθνώς στο διάστημα Δεκεμβρίου 2019 – Ιουλίου 2020.

Η ανάλυση δείχνει ότι οι μεταλλάξεις στο ιικό γονιδίωμα είναι σπάνιες, κυρίως στην προεξέχουσα πρωτεΐνη ακίδα του, που χρησιμοποιεί για να προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα και την οποία στοχεύουν τα περισσότερα από ανάπτυξη εμβόλια. Ακόμη και οι λίγες μεταλλάξεις ορισμένων στελεχών που εξαπλώθηκαν περισσότερο έως τώρα (όπως η D614G), φαίνεται να το πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό κατά τύχη. Αυτό αποτελεί καλό νέο για την αποτελεσματικότητα των μελλοντικών εμβολίων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria