Μήνυμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τα δικαίωματα της Τουρκίας έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επέτειο για τη ναυμαχία της Πρέβεζας τον Σεπτέμβριο του 1538. «Σήμερα ως μια από τις 10 χώρες που μπορού να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν πολεμικά πλοία, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις και να προστατεύουμε τη «Γαλάζια Πατρίδα» για να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους συμμάχους μας και να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος στο δικό του μήνυμα έκανε λόγο ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα». «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι το να διαθέτει η χώρα μας σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας» είπε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα φτάσει σε ισχυρότερο επίπεδο με την ολοκλήρωση των νέων σχεδίων που κατασκευάζονται από την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα» κατέληξε στην δήλωσή του ο κ. Ακάρ.
Αμετακίνητη στις θέσεις της η Άγκυρα
Οι δηλώσεις αυτές του τούρκου προέδρου μόνο έκπληξη δεν προκαλούν. Παρά τους χαμηλούς τόνους των τελευταίων ημερών μετά την απόσυρση του Oruc Reis το γεγονός ότι η ουσία των θέσεων της κυβέρνησης Ερντογάν παραμένει απαράλλακτη είναι εμφανές, γεγονός που σημαίνει πως ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραμένει μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Κατ’ ουσίαν ο Ερντογάν όχι μόνο δεν κρύβει αλλά κάνει τα πάντα για να κατοχυρώσει τη διεξαγωγή ενός εφ’ όλης της ύλης διάλογο πολύ πέραν της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.
Ενδεικτική αυτών των προθέσεων της Άγκυρας είναι και η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας το οποίο στην τελευταία του συνεδρίαση έθεσε και πάλι το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Με τον τρόπο αυτό μπορεί η Άγκυρα να κλίνει τις τελευταίες εβδομάδες σε όλους τους τόνους τη λέξη διάλογος εντούτοις ωθεί τα πράγματα στη διεξαγωγή παράλληλων μονολόγων με την Αθήνα, αν η τελευταία επιμείνει στις θέσεις της – κόκκινες γραμμές της- και δεν υποχωρήσει στις μαξιμαλιστικές και παράλογες απαιτήσεις της γειτονικής χώρας που θίγουν την ελληνική κυριαρχία στα ελληνικά νησιά.
Αιγαίο και αναθεώρηση της Λωζάνης
Την ώρα λοιπόν που η Τουρκία ζητάει διάλογο και επικαλείται το διεθνές δίκαιο φέρνει από το παράθυρο την αναθεωρητική γραμμή αμφισβητώντας τη συνθήκη της Λωζάνης, ισχυριζόμενη ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης! Στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Άγκυρας ζητάει «δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο» αλλά και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου υποστηρίζοντας:
«Οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική, ιδίως όσον αφορά στον εξοπλισμό των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας δεν παραλείπει να θέτει στο στόχαστρο την Κυπριακή Δημοκρατία καλώντας τη διεθνή κοινότητα και ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην Κύπρο.
Όπως ανέφερε το πρακτορείο Anadolu, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «το τουρκικό έθνος, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, έτσι και στο εξής δεν θα κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα».
Πηγή