Κάνουν την Κρήτη «αστακό». Ο δεύτερος ναύσταθμος ανασταίνεται στην Σούδα μετά από 50 χρόνια, τον είχε κλείσει η χούντα για να μην γίνει Κίνημα. Παζάρι για όπλα & επενδυτές. Πλωτό συνεργείο συντήρησης πλοίων και όχι μονάδα κρούσης το αμερικανικό πλοίο που μόνιμα θα είναι ελλιμενισμένο στην Σούδα. Η προμήθεια των Γαλλικών Rafale δεν πρόκειται να καθυστερήσει ή ακυρώσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 86 F-16.
Η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα , η δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες, κάθε άλλο παρά «τυπική» και «ανούσια» μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς πραγματοποιείται λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις Προεδρικές Εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανεξαρτήτου αποτελέσματος την 3η Νοεμβρίου και ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Αμερικής , η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ελάχιστες μεταβολές θα έχει..
Γράφει ο Δήμος Βερύκιος
Άλλωστε ο Μάικ Πομπέο δεν είναι απλώς ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας, είναι ο πρώην αρχηγός της CIA, ο πανίσχυρος άνδρας των μηχανισμών του αμερικανικού κράτους που ο λόγος του «μετράει» και στα δυο στρατόπεδα εξουσίας.
Επανεμφάνιση ΗΠΑ σε καυτές ζώνες
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1η : Την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να την δούμε αποκομμένη από την επανεμφάνιση των ΗΠΑ -και μάλιστα με δυναμικό τρόπο- στα Δυτικά Βαλκάνια , την Μέση Ανατολή , το Αραβικό Κόλπο , την Βόρειο Αφρική και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Οι Αμερικανοί επανέρχονται στην ευρύτερη περιοχή για να αντιμετωπίσουν δυο πανίσχυρους αντιπάλους (Ρωσία και Κίνα) και δυο απρόβλεπτους περιφερειακούς ταραξίες (Τουρκία και Ιράν) … Επικεφαλής της αποστολής έχει τεθεί ο Μάικ Πομπέο ο οποίος καλείται να λύσει μια δύσκολη εξίσωση. Η αμερικανική διπλωματία σπεύδει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Σημαντικότερη κίνηση η διαμεσολάβηση για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης και συνεργασίας του Ισραήλ με χώρες του Αραβικού Κόσμου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπραχρέιν. Εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα επιφέρει οικονομικά κέρδη σε σημαντικούς τομείς του εμπορίου και της Ενέργειας..
Επόμενη σημαντική παρέμβαση της αμερικανικής διπλωματίας εκδηλώνεται στην Λιβύη για τον τερματισμό του εμφυλίου με ταυτόχρονη απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων (τουρκικών και ρωσικών) και παραίτηση του πρωθυπουργού της Τρίπολης, αλλά και του στρατηγού Χαφτάρ… Στόχος η άμεση επαναλειτουργία και η κοινή εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών της Λιβύης.
Ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο βόρειο Ιράκ στους Κουρδικούς θύλακες. Στόχος ο απόλυτος έλεγχος της περιοχής των πετρελαιοπηγών.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2η: Αμερικανική παρέμβαση – διπλωματική και στρατιωτική- εκδηλώνεται όπου υπάρχει ενεργειακό ενδιαφέρον !
Πέραν από τις ήδη υπάρχουσες πηγές άντλησης ενεργειακών κοιτασμάτων στην Μέση Ανατολή , την Αραβική χερσόνησο και τη Λιβύη , οι Αμερικανικοί κολοσσοί εξόρυξης εστιάζουν τις έρευνες τους στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο προκαλώντας την οργή του ενός από τους δυο «περιφερειακούς ταραξίες» της περιοχής , της Τουρκίας. Επίσης οι ΗΠΑ μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σχεδιάζει να προωθήσει στην Ευρώπη υγροποιημένο αέριο για να «σπάσει» την αγορά της Ρωσίας.
Τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ παρεμποδίζονται από την ανορθόδοξη δράση και τη ρητορική προκλητικότητα των δυο περιφερειακών ταραξιών (Τουρκία – Ιράν) που δρουν ανεξέλεγκτα στην ευρύτερη περιοχή μέσω παραστρατιωτικών αλλά και τρομοκρατικών οργανώσεων. Κραυγαλέα περίπτωση η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο που ενώ της φταίει ο “γάιδαρος“ ( ΕΧΟΝ Mobil ) την πληρώνει το «σαμάρι» , η Ελλάδα και η Κύπρος…
Η Τουρκία, αυθαίρετα και άκρως προκλητικά, εγείρει ιδιοκτησιακά δικαιώματα στις περιοχές ενεργειακού ενδιαφέροντος του αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil και των χωρών της Κύπρου , του Ισραήλ και της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα η Τουρκία εγείρει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και επιχειρεί να πετάξει την «καυτή πατάτα» του μεταναστευτικού στην Ελλάδα για να υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα το σύνολο της Ε.Ε
Και εδώ τίθεται το ερώτημα : Οι ΗΠΑ θα αφήσουν ανυπεράσπιστες την Ελλάδα και την Κύπρο μπροστά στην επιθετικότητα της Τουρκίας ;
Ελλάδα : «Ορμητήριο των ΗΠΑ»
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 3η: Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική των ΗΠΑ, λόγω της Κρήτης -του αβύθιστου αεροπλανοφόρου- με τη βάση της Σούδας αποτελεί ένα από τα σημεία του πλανήτη που χαρακτηρίζονται «μακρινό σύνορο» των ΗΠΑ καθώς έχουν γεωστρατηγικά συμφέροντα.
Αυτό ακριβώς υποδηλώνει η επίσκεψη Πομπέο στην Σούδα όπου εξαγγέλθηκε η δημιουργία ενός επιπλέον ναυστάθμου και ο μόνιμος ελλιμενισμός του αμερικανικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams. Ουσιαστικά οι Αμερικανοί λένε στον Ερντογάν : «Ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου και Ελλάδας που έρευνα η Exxon Mobil είναι «μακρινό σύνορο» δικό μου, επομένως εξαφανίσου»!
Και οι αμερικανοί δεν του το λένε μόνο με την γλώσσα της διπλωματίας και της πειθούς αλλά και με την ισχύ των όπλων . Με την αναβάθμιση της αεροναυτικής βάσης της Σούδας !
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 4η: Η Σούδα γίνεται «αστακός» από τους Αμερικανούς. Την ενισχύουν με προσωπικό (25.000) και δραστηριότητες που μεταφέρουν από το ισιρλικ . Επίσης θα συμβάλουν οικονομικά για την κατασκευή και 2ου ναυστάθμου στην Σούδα για την εξυπηρέτηση πλοίων του 6ου Στόλου αλλά και του ελληνικού Στόλου . Μετά από 50 χρόνια επανασυστήνεται το Αρχηγείο Κρητικού και Ιονίου Πελάγους γνωστό στον ιστορία και ως (ΑΚΙΠ) που είχε έδρα την Κρήτη και το οποίο κατήργησε η χούντα συγκεντρώνοντας το σύνολο της δύναμης του Στόλου στην Σαλαμίνα φοβούμενη την πρόκληση ανταρσίας και κινήματος.
Πλωτό συνεργείο και όχι κρούσης
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 5η: Η εξαγγελία περί μόνιμου ελλιμενισμού του αμερικανικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams κρύβει ένα μυστικό ! Το συγκεκριμένο πλοίο δεν είναι μονάδα κρούσης αλλά υποστηρικτικό πλοίο! Επί της ουσίας πρόκειται για ένα πλωτό συνεργείο επισκευής πλοίων του 6ου Στόλου. Η μόνιμη παρουσία του στην Σούδα προμηνύει ότι ναυαγούν όλα τα σχέδια και οι υποσχέσεις των αμερικανών …επενδυτών – υποψηφίων μνηστήρων για τα ναυπηγεία Ελευσινας και Σκαραμαγκά ότι θα φέρουν επισκευαστικό έργο πλοίων του 6ου Στόλου.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός χτες έκανε λόγο για «πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία» χωρίς ωστόσο να πει κάτι πιο συγκεκριμένο. Όπως το iEidiseis έχει ήδη αποκαλύψει, η επιλογή του τύπου των έξι καινούργιων φρεγατών που θα χτίσει το Πολεμικό Ναυτικό θα γίνει από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο, αφού προηγουμένως γίνει έρευνα αγοράς και ενδελεχής έλεγχος των τεχνικών χαρακτηριστικών.
Τα Rafale δεν θα καταρρίψουν τα F-16
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 6η: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Μάικ Πομπέο ότι η προμήθεια των Γαλλικών Rafale δεν πρόκειται να καθυστερήσει ή ακυρώσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 86 F-16 το οποίο θα γίνει στην ΕΑΒ ! Μάλιστα ο Μητσοτάκης είπε στο Πομπέο ότι αναζητεί αξιόπιστους Αμερικανούς επενδυτές για την ΕΑΒ που θα έχει την δυνατότητα να φέρνει στην Τανάγρα αεροσκάφη για εκσυγχρονισμό από τρίτες χώρες.
Στη συζήτηση τονίστηκε η άριστη Συνεργασία του έχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εάν τελικώς πάρουν τα F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία , η Ελλάδα προσανατολίζεται να πάρει ορισμένα από τα καινούργια F-16 block 60 που πρόσφατα παρέλαβαν τα ΗΑΕ.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Μάικ Πομπέο ότι η αμερικανική αεροναυπηγική βιομηχανία έχει υψηλές πιθανότητες να κερδίσει έναν μελλοντικό διαγωνισμό για το αεροσκάφος 5ης γενιάς που θα εντάξει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στην δύναμη της μετά το 2027.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 7η: Κατά την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα αναδείχτηκε το ζωηρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια και γιατί θεωρούν «ιστορική» την συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί δεν υπήρξε συνάντηση του Μ. Πομπέο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον αρχιτέκτονα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ στη Θεσσαλονίκη είχε επαφές τόσο ο ίδιος , όσο και τα μέλη της αποστολής του με κορυφαίους υπουργούς των Σκοπίων.
Η Θεσσαλονίκη χρίστηκε «ορμητήριο» των αμερικανών στη Βόρειο Μακεδονία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια , ενώ μεγάλη σημασία δίνουν οι ΗΠΑ στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας καθώς και στους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Μακεδόνα με κατεύθυνση τα δυτικά Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη.