Αναλυτικά οι 16 κανόνες που θα ισχύσουν από τις 14 Σεπτεμβρίου στα σχολεία για τον κορονοϊό (video)

Και επίσημα στις 14 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου.

Η Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, του πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνας Παπαευαγγέλου, με την υπουργό Παιδείας να κάνει εκτενή αναφορά στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, καθώς και στην προετοιμασία που έχει γίνει για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, σημειώνοντας ότι, αν χρειασθεί, θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα ή πιο ελαστικά.

Μεταξύ άλλων, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα, δεν θα γίνονται εκδρομές, ενώ οι επισκέψεις, π.χ. σε μουσεία, θα γίνονται ανά τμήμα. Προβλέπονται συστηματικοί καθαρισμοί και απολυμάνσεις, κάθε μαθητής δημοτικού θα έχει δωρεάν ένα ατομικό παγούρι (δωρεά του Ιδρύματος Λασκαρίδη).

Από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, όπως διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας, εξαιρούνται παιδιά με ειδικά προβλήματα υγείας, ενώ στα ειδικά σχολεία μάσκες θα χρησιμοποιούνται εφόσον είναι εφικτό. Οι απουσίες, εφόσον ο μαθητής ή κάποιος στο περιβάλλον του νοσεί από κορωνοϊό, δεν θα προσμετρώνται.

Επιπλέον ανέφερε πως, σε περίπτωση κρούσματος θα κλείνει η τάξη και θα ακολουθείται το πρωτόκολλο, ενώ τα μαθήματα θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση. Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πιο νωρίς και απλοποίηση διαδικασιών, ώστε οι εκπαιδευτικοί να αναλαμβάνουν υπηρεσία εντός σχολείου, 4500 μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή και νέους προσωρινούς πίνακες, βάση για τους 10.000 διορισμούς που βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Αναλυτικότερα, μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται:

  • Χρήση μάσκας υποχρεωτικής σε όλους τους εσωτερικούς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
  • Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση μάσκας
  • Δωρεάν χρήση μάσκας και στα δημόσια και στα ιδιωτικά σχολεία
  • Οδηγίες σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
  • Αντισηπτικά και σχολαστικοί καθαρισμοί
  • Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΕΟΔΥ
  • Διαφορετικά διαλείμματα
  • Προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων
  • Μαθητικοί διαγωνισμοί με χρήση μάσκας όχι εκδρομές και συνέδρια
  • Όχι σχολικά πρωταθλήματα
  • Εργαστήρια με σταθερές ομάδες εργασίας
  • Ενίσχυση ολοήμερου σχολείου με στόχο την προστασία του ευάλωτου πληθυσμού
  • Αν νοσεί ο μαθητής δεν θα προσμετράται η απουσία ή αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου θα κάνει εξ αποστάσεως μαθήματα.

Χρηματοδότηση στην αυτοδιοίκηση για τα σχολεία

Παίρνοντας το λόγο, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι η ασφαλής λειτουργία των σχολείων αποτελεί κρίσιμο στοίχημα. «Το πρώτο μέτρο που λάβαμε», είπε ο υπουργός των Εσωτερικών, «ήταν η χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης με 6 εκατ. ευρώ, ώστε να χορηγηθούν μάσκες σε όλα τα παιδιά, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Το δεύτερο μέτρο είναι η πλήρης στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας. Έχουν προσληφθεί 5.000 εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο και άλλοι περίπου 4.500 με μισό ωράριο ώστε να είναι καθαρά τα σχολεία».

«Όλοι με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα», επισήμανε. «Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν κανονικά με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων με προσυσκευασμένα προϊόντα. Παράλληλα, διατίθενται 175 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες της μεταφοράς των μαθητών, ενώ έγιναν συντηρήσεις στις σχολικές μονάδες με διάθεση 128 εκατ. ευρώ, σε όλη τη χώρα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στον «αγώνα δρόμου» που κάνει η αυτοδιοίκηση, ώστε να είναι όλα έτοιμα: αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία (απαιτείται 1 εκατ. ευρώ το μήνα). Παράλληλα, αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για τις μάσκες που «τρέχει» από την ΚΕΔΕ και συγκέντρωσε συνολικά 91 προτάσεις.

Αναγκαία η ομαδική δουλειά

«Για να κερδίσουμε τον πόλεμο με την πρωτοφανή, παγκόσμια, υγειονομική και οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού χρειάζεται ομαδική δουλειά. Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Όπως επεσήμανε «η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν συνεργαστεί στενά όλο αυτό το διάστημα καθώς η σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες είναι διαφορετική. Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα προστασίας ώστε τα σχολεία μας να παραμείνουν κυψέλη γνώσης, όχι εστία διασποράς του κορωνοϊού.

Και ενώ το Υπουργείο Παιδείας είναι αρμόδιο για τη νέα σχολική χρονιά σε όλες τις βαθμίδες, είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων, που -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους- κάνουν ό,τι χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, από τη μέριμνα για το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, μέχρι την εξασφάλιση της αναγκαίας απολύμανσης και της διάθεσης όλων των αναλώσιμων υλικών, όπως μάσκες και αντισηπτικά.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, θα ήθελα να σημειώσω ότι ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα αστικά κέντρα. Ιδίως στην Αθήνα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, με βάση την ανάλυση δεδομένων κινητικότητας του πληθυσμού -από τα διόδια, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και τις αστικές συγκοινωνίες- φαίνεται ότι περίπου το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεψαν στην πόλη».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Καλούμε λοιπόν όλους τους γονείς να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες με τα παιδιά τους στο σπίτι. Και να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων».

  • Δείτε τις δηλώσεις τους:

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria