Τσίπρας ΔΕΘ: Υπήρξαν ανταλλάγματα για την αποχώρηση του Oruc Reis; [vid] - OlaDeka

Τσίπρας ΔΕΘ: Υπήρξαν ανταλλάγματα για την αποχώρηση του Oruc Reis; [vid]

Απαντήσεις για οικονομία, πανδημία, ελληνοτουρκικά και γενικότερα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό,  τη διεύρυνση του προοδευτικού χώρου, ακόμα και για τις δημοσκοπήσεις έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Helexpo Forum.

Η ερώτηση του Flash.gr και του Γρηγόρη Νιάκα

Εκ μέρους του flash.gr ο Γρηγόρης Νιάκας έθεσε στον κ. Τσίπρα ερώτημα για τα εξοπλιστικά και συγκεκριμένα αν ως θεματοφύλακας θα πιέσει ώστε μέρος των χρημάτων που θα επενδυθούν να περάσουν μέσα από την Ελληνική οικονομία δηλαδή από την εγχώρια αμυντική Βιομηχανία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι προτάσεις που θα έρθουν να είναι κοστολογημένες και επίσης ότι ππρέπει σε όποιους εξοπλισμούς αποφασιστούν, η συμπαραγωγή στην Ελλάδα να είναι ένα από τα βασικά κριτήρια της απόφασης.

Οι απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στα ερωτήματα των δημοσιογράφων

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως τα 11 μέτρα που πρότεινε χτες από τη Θεσσαλονίκη είναι απόλυτα κοστολογημένα και ο ίδιος είναι έτοιμος να τα εφαρμόσει.

Απαντώντας σε ερώτηση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το τι απαντά σε όσους μπορεί να του ασκήσουν κριτική γιατί ο ίδιος δεν τα εφάρμοσε όπως την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Όταν κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν διαφορετική η κατάσταση» και πρόσθεσε ότι «βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία. Είχαμε υποχρέωση για 4,3% για πλεόνασμα και χωρίς πρόσβαση στις αγορές. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια» και να ανακτήσει η χώρα “αξιοπιστία” στις αγορές».

Ο ίδιος θύμισε ότι βγήκε η χώρα από τα μνημόνια και άλλαξαν πολλά όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και ενέργεια, και τα τρόφιμα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν προχωρά σε ένα πλούσιο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.

«Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Στην Ευρώπη ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Η κυβέρνηση έχει 37 δισ. ευρώ που εμείς αφήσαμε και έχει πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό. Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα έξω από τη σφαίρα της λογικής. Είναι απολύτως κοστολογημένα (σ.σ. τα 11 μέτρα) μέχρι και το τελευταίο ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η θέση του για νέο lockdown

Σε ερώτηση εάν θα είναι θετικός σε ένα νέο lockdown, o κ. Τσίπρας είπε ότι «θα τηρήσουμε ό,τι προτείνει η επιστημονική κοινότητα. Για εμάς προέχει η ανθρώπινη ζωή».

Συνεχίζοντας, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ και μια σειρά άλλων πραγμάτων με αποτέλεσμα «να βρεθούμε στο ίδιο σημείο».

Είπε ότι το άνοιγμα του τουρισμού έγινε χωρίς να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και συμπλήρωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν εκμεταλλεύτηκε τους έξι μήνες που του «έδωσε η κοινωνία» για να ενισχύσει με γιατρούς, νοσηλευτές και ΜΕΘ τα δημόσια νοσοκομεία, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «εγκληματική ενέργεια».

Για τις δημοσκοπήσεις είπε ότι αρχικά έδειξαν συσπείρωση του κόσμου γύρω από την κυβέρνηση για την προστασία της πανδημίας ενώ ‹τώρα τα νούμερα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο».

«Αν με ρωτάτε για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης και μια ήττα στις ευρωεκλογές, κατέγραψε 32%. Στόχος να γίνει 42% για να κερδίσουμε τις εκλογές».

Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι έχει συναντήσει πολλές φορές τον Τούρκο πρόεδρο και μάλιστα όπως είπε ‹όχι σε εύκολες στιγμές».

Θύμισε την προσφυγική κρίση, την σύλληψη των δύο στρατιωτικών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και ζήτησαν άσυλο και δύσκολες στιγμές στο Αιγαίο.

«Δεν σταματήσαμε όμως ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας και συναντήσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι ως πρωθυπουργός «είχα πάει τρεις φορές στην Τουρκία μέσα σε έξι μήνες προκειμένου η Ελλάδα να παίξει ρόλο στην προσφυγική κρίση και στο διάλογο».

Πρόσθεσε επίσης ότι «είχαμε ξεκινήσει τις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία το 2016» και οι οποίες σταμάτησαν με ευθύνη της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαφορά με την Τουρκία είναι μία και αφορά την υφαλοκρηπίδα και άσκησε κριτική στον κ. Μητσοτάκη ότι ακολουθεί τακτική «βλέποντας και κάνοντας».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην Ευρώπη που τόνισε ότι πρέπει να καταλάβει ότι οι απειλές κατά της Ελλάδας είναι απειλές κατά της Ευρώπης.

«Υπήρξαν ανταλλάγματα ή ήταν απόφαση Ερντογάν να σταματήσει το Oruc Reis;»

Για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είπε ότι είναι κάτι θετικό, συμπληρώνοντας, όμως, ότι «η κυβέρνηση οφείλει μια επίσημη ενημέρωση. Ξαφνικά μετά από έναν μήνα, το Oruc Reis που δεν άφησε σπιθαμή προς σπιθαμή νοτίως του Καστελόριζου, σταμάτησε. Υπήρξαν ανταλλάγματα για αυτό ή ήταν απόφαση του Ερντογάν; Μακάρι το δεύτερο. Υπήρξε μετά το Βερολίνο συμφωνία ή δεν υπήρξε; Θα μας πουν τελικά;».

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε η ατζέντα των διερευνητικών να είναι η ίδια «με αυτή που αφήσαμε το 2016» και άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Θεωρεί, όπως είπε, ότι δεν θα υπάρξει κατάληξη μέσω των διερευνητικών επαφών και ότι θέμα θα λυθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ωστόσο πρόσθεσε ότι πρέπει να δούμε «πού διαφωνούμε με την Τουρκία για να καταλήξουμε στη Χάγη».

Πυρά σε Μητσοτάκη: Δίχασε την κοινωνία και τώρα δίνει μάχες για τη Βόρεια Μακεδονία

Ο κ. Τσίπρας επέμενε στον χαρακτηρισμό της «πολιτικής απάτης» για τον κ. Μητσοτάκη ισχυριζόμενος ότι αυτό «στοιχειοθετείται από την πολιτική του».

«Δεν είναι μόνο η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο άνθρωπος, και το ξέρουμε, δεν είχε ουσιαστική διαφωνία με τη Συμφωνία των Πρεσπών, επέλεξε να διχάσει την κοινωνία για να κερδίσει ψήφους. Τώρα δίνει και μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας…

«Όχι σε υποχρεωτική στράτευση στα 18»

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε καινοφανή την κίνηση Μητσοτάκη να εξαγγείλει εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη χωρίς να έχει συζητηθεί στα αρμόδια όργανα.

«Οι ένοπλες δυνάμεις αξίζουν την προσοχή μας και την φροντίδα μας» δήλωσε προσθέτοντας ότι τα οπλικά συστήματα δεν δουλεύουν δίχως ανθρώπους και ότι το ανθρώπινο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων είναι σημαντικό να βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή. «Ξέρετε ποιος είναι ο μισθός ενός που πετά F16; 1.100 ευρώ» ανέφερε καταδεικνύοντας την ανάγκη να αυξηθούν οι μισθοί στις ένοπλες δυνάμεις κι ότι τα θέματα που απασχολούν τον ανθρώπινο δυναμικό προηγούνται των όποιων εξοπλισμών.

Για την υποχρεωτική στράτευση στα 18 είπε ότι είναι αντίθετοι σε αυτή την επιλογή.
«Φιάσκο οι μάσκες εκτός διαστάσεων σε μαθητές»

«Έξι στις δέκα επιχειρήσεις δεν μπορεί να δανειστεί»

Στο οικονομικό πεδίο, έταξε προεκλογικά ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές και πριν έλθει η πανδημία, από το πρώτο τρίμηνο του 2020. είχαμε ύφεση. Και στην πανδημία λέει ότι έχει δώσει 24 δισ. ευρώ και έχει δώσει μόνο 4,6 δισ. σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Σε ερώτηση εάν λόγω της πανδημία πρέπει να δοθεί «σωσίβιο» στους επιχειρηματίες κι αν είναι θέμα «ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ τα εργασιακά», απάντησε ότι «εγώ σήμερα έριξα λέμβο, όχι μόνο σωσίβιο για τους επιχειρηματίες», αλλά τόνισε «όχι όμως κανιβαλίζοντας τους εργαζόμενους» και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η βασική ιδεολογική διαφορά με τον κ. Μητσοτάκη».

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις και τη ρευστότητα στην αγορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως το πρόβλημα είναι ότι «έξι στις δέκα επιχειρήσεις δεν μπορεί να δανειστεί».

Συμπλήρωσε δε, ότι στις τράπεζες δεν μπορούν να φτάσουν επιχειρηματίες που έχουν πραγματική ανάγκη να δανειστούν και υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία τονίζοντας ότι «η δυσμορφία είναι ότι οι τράπεζες δεν επιτελούν τον στόχο τους».

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν πολλά λουκέτα και θα αυξηθεί η ανεργία, ενώ ζήτησε να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για τη χρηματοδότηση είπε ότι μπορεί «να παρακαμφθεί η μη ανάληψη ρίσκου από πλευρά τραπεζών μέσα από μη επιστρεπτέα ενίσχυση», προσθέτοντας ότι πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι μισθολογικές και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιππολίτευσης ζήτησε από τις τράπεζες «να παρακινηθούν και να αναλαμβάνουν λίγο περισσότερο ρίσκο», κάνοντας παράλληλα λόγο για ισχυρό ρόλο του δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα.

Ερωτηθείς αν το πακέτο μέτρων που ο ίδιος προτείνει, θα αυξήσει το χρέος και οδηγήσει τη χώρα σε νέα οικονομικά προβλήματα, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε τους Λαγκάρντ και Ντράγκι που -όπως είπε- προτρέπουν τις χώρες να ξοδέψουν. «Θα είναι από το μαξιλάρι ασφαλείας τα 21 δισ. ευρώ» εξήγησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε δεν θα αυξηθεί το χρέος.

«Θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσω τώρα εκλογές»

Απαντώντας στο «γιατί δεν ζητά εκλογές», εξήγησε ότι «θα ήταν ανεύθυνο σε συνθήκη πανδημίας και κρίσης στα εθνικά να ζητήσω εκλογές. Αν δεν υπήρχαν αυτά θα είχα ζητήσει ήδη».

«Είμαστε δύναμη ευθύνης απέναντι στον λαό και στη χώρα» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι δεν θα κάνει αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης όταν ο ίδιος ήταν σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές και ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές.

«Στόχος η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ»

«Κάνουμε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση να γίνουμε η ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Αν δεν υπήρχε η αδυναμία της δια ζώσης επαφής θα είχαμε κάνει ακόμα μεγαλύτερα βήματα. Οι αλλαγές δεν εξαντλούνται στο λογότυπο, αλλά αφορούν και πρόσωπα, η στρατηγική μας είναι να βαθύνουμε τη διεύρυνση και να αποκτήσει κοινωνικά χαρακτηριστικά» είπε αναφορικά με τον «διαρκή μετασχηματισμό» του ΣΥΡΙΖΑ / Προοδευτική Συμμαχία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στην πρώτη γραμμή και στις οργανώσεις του ανθρώπους που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο, το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις. Στόχος μας είναι αυτή η διεύρυνση να έχει βάθος στην κοινωνία, όχι μόνο σε στελέχη. Να αποκτήσουμε επικοινωνία στην τοπική Αυτοδιοίκηση στα συνδικαλιστικά σωματεία, να αποκτήσουμε επαφή με την πραγματική κοινωνία, να αποκτήσουμε στελέχη από εκεί» είπε και εξήγησε:

«Να υπάρξει μια ισχυρή παράταξη στη ΓΣΕΕ που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργατών και όχι της εργοδοσίας. Να μην είμαστε ένα κόμμα κορυφής αλλά να κερδίσουμε τις επόμενες δημοτικές εκλογές»

«Όσον αφορά στην ανανέωση των στελεχών, δίνω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη σε νέα στελέχη και ανθρώπους» κατέληξε.

Τρία ολισθήματα του ΚΙΝΑΛ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ραχοκοκκαλιά της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης – θέση που καταλαμβάνει με βάση την απήχηση στην κοινωνία και τα ποσοστά του στις εκλογές εδώ και περίπου μια δεκαετία, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Επισήμανε ωστόσο, ότι υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, τόσο πολιτικές, όσο και κοινωνικές. «Δεν έχω ούτε αριστερόμετρο ούτε προοδευτικόμετρο», σχολίασε.

Σε σχέση με το πως τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΚΙΝΑΛ και αν το εντάσσει και αυτό στις προοδευτικές δυνάμεις ως εν δυνάμει σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ ως ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του ΚΙΝΑΛ στην προοδευτική παράταξη. Θα πρέπει να το αποδείξει. Η βασική κριτική στο ΚΙΝΑΛ είναι ότι σε κρίσιμες στιγμές στήριξε τη ΝΔ, τη δεξιά συντηρητική παράταξη σε ακραίες πολιτικές. Και στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά , υπέπεσε σε τρία στρατηγικά ολισθήματα. Δεν υποστήριξε Συμφωνία Πρεσπών κόντρα στο κόμμα των ευρωπαίων σοσιαλιστών και κόντρα σε πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Δεύτερο ολίσθημα σε σχέση με την προοδευτική ταυτότητα είναι η ακατανόητη επιλογή του ΚΙΝΑΛ να καταψηφίσει απλή αναλογική.

Τρίτη ακατανόητη επιλογή του ΚΙΝΑΛ είναι η πρόσφατη επιλογή να υπερψηφίσει ένα νόμο που βάζει γύψο στις διαδηλώσεις.

Δεν μπορούμε να μην ασκούμε κριτική. Δεν έχουμε αριστερόμετρο και προοδευτικόμετρο. Η κοινωνία κρίνει τις πολιτικές δυνάμεις με βάση όσα πράττουν και όχι με όσα λένε».

Βολές σε κυβέρνηση και Μητσοτάκη για τη Μόρια

Για τη Μόρια και τον νέο καταυλισμό που στήθηκε, είπε ότι είναι «άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «διόγκωσε αυτή την άβυσσο». Είπε ότι δεν αποποιείται τις ευθύνες για τη Μόρια και τόνισε ότι επί των ημερών του, ζούσαν εκεί 5.680 άτομα και ότι με τη κυβέρνηση της ΝΔ, η Μόρια έφτασε να έχει σχεδόν 13.000 άτομα.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για διγλωσσία, δηλαδή πως όταν επισκεπτόταν τα νησιά έλεγε ότι «θα αποσυμφορηθούν» και όταν βρισκόταν στην ενδοχώρα έλεγε ότι «δεν θα φέρει πρόσφυγες και μετανάστες».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως δεν έχει στρατηγική για το θέμα και θύμισε ότι η κυβέρνηση του ακολούθησε την πολιτική του «διαμοιρασμού της ευθύνης με την Ευρώπη» κι ότι «πετύχαμε χιλιάδες μετεγκαταστάσεις».

Χαρακτήρισε «αποθήκη ψυχών τα νησιά» κι αναρωτήθηκε «τι είναι να πάρει η Ευρώπη 10.000 άτομα;».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι βρισκόμαστε «μπροστά σε ένα αδιέξοδο» προσθέτοντας ότι από τη μία έχουμε την αδυναμία της πολιτείας να διαχειριστεί το προσφυγικό πρόβλημα και από την άλλη τη «δικαιολογημένη κούραση της τοπικής κοινωνίας». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο κ. Μητσοτάκης προτιμά να έχει δυσαρεστημένα τρία νησιά κι «όχι τους δημάρχους του» και κάλεσε να «αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά».

Με τον «Ιανό» αναδείχθηκαν οι μεγάλες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού

Μιλώντας για τις φυσικές καταστροφές, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι και στην περίπτωση του «Ιανού» αναδείχθηκαν οι μεγάλες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, ενώ θύμισε ότι επί των ημερών του κάποιοι έλεγαν ότι για τις καταστροφές «έφταιγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η Περιφέρεια Αττικής» ενώ τώρα «φταίει η κλιματική αλλαγή».

«Χτες δεν ξέρω ακριβώς τι έγινε ενώ περιμέναμε το μέτωπο στη Δυτική Ελλάδα. Δεν ξέρω τι επίπεδο ενημέρωσης είχαν στη Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δοθεί «προτεραιότητα στον πολιτικό διάλογο».

Τι είπε για το κίνημα κατά της μάσκας

Για το κίνημα κατά της μάσκας, δήλωσε ότι «αν θέλει να βρει η κυβέρνηση αυτούς που στρώνουν το έδαφος σε αυτό το κίνημα των αρνητών της μάσκας, ας ψάξει να το βρει στις δικές της αποφάσεις, στις παλινωδίες και αντιφάσεις της» και αναφέρθηκε εκτενώς σε μέτρα τα οποία τα χαρακτήρισε ως αντιφατικά καθώς δίνουν το «λάθος μήνυμα» στους πολίτες.

«Πρέπει -παρά τις αντιφάσεις που τροφοδoτούν αυτό το κίνημα- να δώσουμε μάχη να πείσουμε τον κάθε πολίτη ότι εδώ έχουμε συλλογική ευθύνη κι ότι η επιστημονική κοινότητα δεν ψεύδεται όταν βλέπουμε ακόμα και νέους ανθρώπους στις εντατικές. Είναι απρόβλεπτος ακόμα αυτός ο ιός. Το οφείλουμε στους ηλικιωμένους που έχουμε στα σπίτια μας. Να τηρήσουμε όσο πιο ευλαβικά τα μέτρα προστασίας και υγειονομικής ασφάλειας» ζήτησε ο κ. Τσίπρας.

Για τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτονόητο ότι εν μέσω πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρότεινε μειωμένο αριθμό μαθητών και είπε ότι η κυβέρνηση αύξησε τους μαθητές για να μην προσλάβει εκπαιδευτικούς σημειώνοντας ότι άρχισε η σχολική χρονιά «με 20.000 αναπληρωτές λιγότερους απ’ ότι αφήσαμε εμείς».

Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική για το θέμα με τις μάσκες των μαθητών που ήταν εκτός διαστάσεων χαρακτηρίζοντας το «φιάσκο».

Ονομαστική ψηφοφορία για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – «Περιμένουμε 158 συγνώμες»

Επανερχόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ότι αισθάνεται δικαιωμένος και παρατήρησε ότι τότε πολλοί Έλληνες είχαν στεναχωρηθεί, όμως «σήμερα πολλοί συμπολίτες καταλαβαίνουν πόσο χρήσιμη είναι».

«Σκεφτείτε να είχαμε τουρκικά στρατεύματα στη Βόρεια Μακεδονία εν μέσω έντασης με την Τουρκία» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος προανήγγειλε πως όταν συζητηθεί στη Βουλή η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ «θα καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας έτσι ώστε καθένας από τους 158 βουλευτές να ζητήσει συγνώμη. 158 συγνώμες αναμένουμε. Συγνώμη για το διχασμό, τις προπηλακίσεις, τις σφαίρες σε υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως να ζητήσουν συγνώμη από τον λαό», προσθέτοντας ότι «από “Μακεδονομάχοι” έγιναν “Βορειομακεδονομάχοι”».

Για τα αναδρομικά των συντάξεων

Καταργήσαμε μέτρο που ήταν ψηφισμένο και αφορούσε την περικοπή των συντάξεων και δώσαμε τα αναδρομικά σε ένστολους και Πανεπιστημιακούς – Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να ακολουθεί τους κανόνες προσαρμογής. Δώσαμε αναδρομικά στους Ένστολους, Δικαστικούς, Πανεπιστημιακούς στο σύνολο αυτών που χρωστούσαμε σε αυτούς και όχι όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης που κάνει κούρεμα πάνω από 60%. Σήμερα η κυβέρνηση έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα γιατί έχει 37 δισεκατομμύρια ευρώ στα αποθεματικά των ταμείων που εμείς αφήσαμε και έχει πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό. Δεν δικαιολογείται.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria