Σύνοδος Κορυφής: «Αναβλήθηκε λόγω Κύπρου, όχι για τον κορονοϊό», γράφει η Welt

Αρχική » Ελλάδα » Σύνοδος Κορυφής: «Αναβλήθηκε λόγω Κύπρου, όχι για τον κορονοϊό», γράφει η Welt

Σύνοδος Κορυφής: «Υπάρχει εύλογα η υποψία ότι η συνάντηση αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, επειδή τα κράτη της ΕΕ είναι διχασμένα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και υπάρχει κίνδυνος για παταγώδη αποτυχία», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Welt, για τον λόγο αναβολής της προγραμματισμένης για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2020 Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. «Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα ακυρώθηκε ξαφνικά λόγω κρούσματος κορωναϊού. Δήθεν. Ο αληθινός λόγος πιθανότατα είναι ότι η σύνοδος κορυφής θα αποτύγχανε παταγωδώς. Γιατί προς το παρόν φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ζουν σε διαφορετικές πολιτικές πραγματικότητες», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρεται, «η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, που επρόκειτο να λάβει χώρα την Πέμπτη, ξαφνικά την Τρίτη το βράδυ ακυρώθηκε». «Επειδή δήθεν ένας από τους συμμετέχοντες μολύνθηκε με τον κοροναϊό», προστίθεται. Σύμφωνα με τη Welt, υπάρχει εύλογα η υποψία ότι η συνάντηση αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, επειδή τα κράτη της ΕΕ είναι διχασμένα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και υπάρχει κίνδυνος για παταγώδη αποτυχία της συνόδου κορυφής. Καθοριστική είναι η στάση της Κύπρου, καθώς η Λευκωσία δεν θέλει να συμφωνήσει σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

«Όχι γιατί θεωρεί λανθασμένες τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος εκεί, αλλά γιατί για την κοινή γνώμη στο νησί η Λευκορωσία δεν παίζει κανένα ρόλο. Εκεί συζητείται η διένεξη με την Τουρκία για το φυσικό αέριο – μόνο αυτή προσθέτει πόντους πολιτικά. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση της Λευκωσίας θέλει να μπλοκάρει τις κυρώσεις κατά του Μινσκ μέχρι να επιβληθούν και κυρώσεις κατά της Τουρκίας», επισημαίνεται.

«Λευκορωσία, Τουρκία, υπόθεση Ναβάλνι, το ανεπίλυτο μεταναστευτικό πρόβλημα – εδώ και εβδομάδες η ΕΕ μάταια αναζητεί απάντηση σε ένα σπάνια μεγάλο αριθμό διενέξεων. Αλλά κάθε χώρα έχει τη δική της πραγματικότητα. Πόσο πολύ διαφέρει ο τρόπος θεώρησης του κόσμου εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου το καταλαβαίνει κανείς, αν ρίξει μια ματιά σε τέσσερα σημαντικά ευρωπαϊκά κράτη: Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία και Σουηδία», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ), η πρωθυπουργός του Βελγίου Sophie Wilmes (Δ) και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel (Α) συμμετέχουν στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, Είναι η πρώτη Σύνοδος με φυσική παρουσία από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να προτείνει πρόταση-συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/STR

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την αναβολή

Την αναβολή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ήταν να γίνει 24 και 25 Σεπτεμβρίου λόγω κρούσματος κορονοϊού ανακοίνωσε εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του Μισέλ, Μπάρεντ Λέιτς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημερώθηκε πως αξιωματούχος ασφαλείας, με τον οποίον είχε έρθει σε επαφή, διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορονοϊό. Ο ίδιος έχει τεθεί σε καραντίνα, μολονότι το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε την Δευτέρα βγήκε αρνητικό.

Η σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αναβλήθηκε για τις 1 και 2 Οκτωβρίου, στην οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια