Κομισιόν για εμβόλιο AstraZeneca: Δεν θα διατεθεί αν βρεθούν σοβαρές παρενέργειες

Αρχική » Κόσμος » Κομισιόν για εμβόλιο AstraZeneca: Δεν θα διατεθεί αν βρεθούν σοβαρές παρενέργειες

Η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο

Ηασφάλεια είναι θεμελιώδης απαίτηση για οποιοδήποτε εμβόλιο πριν φτάσει στις αγορές της ΕΕ, αναφέρει εκπρόσωπος της Κομισιόν, μετά την απόφαση της AstraZeneca να αναστείλει τις δοκιμές του.

Η απόφαση της εταιρίας προέκυψε έπειτα από μία ανεξήγητη ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca. Επιπροσθέτως, ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος  υπογραμμίζει ότι «προτού διατεθεί για αγορά και χρήση, οποιοδήποτε υποψήφιο εμβόλιο για τον COVID-19, θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις και τα όρια αποδεικτικών στοιχείων της επιστημονικής αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για να λάβει άδεια κυκλοφορίας».

Όπως τονίζουν από τις Βρυξέλλες «είναι σαφές ότι εάν εντοπιστούν σοβαρές παρενέργειες, το εμβόλιο δεν θα διατεθεί για χρήση στην Ε.Ε». Στις 20 Αυγούστου η βρετανική εταιρεία AstraZeneca γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Κομισιόν για την προμήθεια έως 400.000.000 δόσεων του εμβολίου AZD1222 ενάντια στη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εμβόλιο κατά του φονικού ιού, που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 788.000 ανθρώπους.

Η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ προσεκτικά αυτό που συμβαίνει. Παραμένουμε σε πολύ στενή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων καθώς αναλύεται λεπτομερώς η τρέχουσα κατάσταση».

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Την ίδια ώρα από την Κομισιόν τονίζουν ότι «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αναβολή των κλινικών δοκιμών σε αυτήν την περίπτωση είναι κάτι που κανονικά θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε κλινική δοκιμή και ένα μόνο συμβάν δεν επαρκεί για την εξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος».

Κορυφαία προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών

Νωρίτερα, η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου επεσήμανε ότι «ενώ ένα εμβόλιο αντιπροσωπεύει την πιο σίγουρη στρατηγική εξόδου από την πανδημία COVID-19, η ασφάλεια των πολιτών είναι η κορυφαία προτεραιότητα και θέλω να είμαι σαφής ότι δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ σε αυτό».

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια