Έρχονται τα εγγυημένα δάνεια για πολύ μικρές επιχειρήσεις

Αρχική » Ελλάδα » Έρχονται τα εγγυημένα δάνεια για πολύ μικρές επιχειρήσεις

Τα κεφάλαια θα αντληθούν μέσω ειδικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπως υπογράμμισε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Την κατάρτιση νέων προγραμμάτων με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης των πολύ μικρών επιχειρήσεων, αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. 

Στόχος θα είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να κλείσουν συμφωνίες χρηματοδότησης με τις τράπεζες. 

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είπε: «Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις σχεδιάζουμε άμεσα καινούρια προγράμματα ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης – ας το πούμε έτσι -, επιχειρήσεις που είναι  αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Θα το ανακοινώσουμε μόλις είμαστε έτοιμοι στις λεπτομέρειές του και πιστεύω ότι θα κάνει τη διαφορά».

Σημειώνεται, όπως έχει τονίσει το Business Daily, ότι το νέο πρόγραμμα θα απευθύνεται στις επιχειρήσεις που ορίζονται με βάση τους κοινοτικούς κανόνες ως “micro” (πολύ μικρές) και είναι αυτές που απασχολούν λιγότερα από δέκα άτομα και έχουν κύκλο εργασιών και συνολικό ενεργητικό μικρότερο των 2 εκατ. ευρώ. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας, σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρόκειται, κατά κανόνα, για επιχειρηματικές μονάδες οικογενειακού χαρακτήρα.

Το ποσό των δανείων που θα χορηγηθούν με τις κρατικές εγγυήσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχει προσδιορισθεί, αλλά εκτιμάται ότι θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον σε 500 εκατ. ευρώ, ώστε να «πιάσει τόπο» το πρόγραμμα. Το ύψος των δανείων που θα χορηγηθούν με το νέο πρόγραμμα αναμένεται ότι θα υπολογίζεται με βάση το μισθολογικό κόστος ή τον κύκλο εργασιών του 2019, όπως έγινε και με τα άλλα προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τα οποία χορηγούν δάνεια ίσα με το διπλάσιο του μισθολογικού κόστους ή το 25% του κύκλου εργασιών.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια