«Έμφραγμα» στο ΕΣΥ – Το κρατικό Νίκαιας σταματά να δέχεται ασθενείς με κορονοϊό - OlaDeka

«Έμφραγμα» στο ΕΣΥ – Το κρατικό Νίκαιας σταματά να δέχεται ασθενείς με κορονοϊό

Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό αγνοήθηκαν όλες οι εκκλήσεις που έκαναν εδώ και 1,5 μήνα όλοι οι φορείς του νοσοκομείου για κάλυψη των ελλείψεων – Άρχισαν και οι παραιτήσεις

Σε δραματικό βαθμό έχουν φτάσει, πλέον, οι συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, λόγω της υποστελέχωσης αλλά και της έλλειψης υποδομών, μετά και από περιστατικά του νέου κορονοϊού. Αποτέλεσμα είναι οι γιατροί του Νοσοκομείου σε Γενική τους Συνέλευση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, να αποφασίσουν τη διακοπή της νοσηλείας των επιβεβαιωμένων περιστατικών κορονοϊού.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι μέσα στο κλίμα πίεσης των τελευταίων εβδομάδων, άρχισαν και οι παραιτήσεις, αφού σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και γιατρό του Νοσοκομείου Νίκαιας Παναγιώτη Παπανικολάου, ήδη υποβάλλουν παραιτήσεις ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κι η υπεύθυνη της Πτέρυγας COVID.

Αυτές είναι οι ελλείψεις

Όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των ιατρών του Νοσοκομείου Νίκαιας, «με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, υποδομών κλπ το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID19», αφού σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό αγνοήθηκαν όλες οι εκκλήσεις που έκαναν εδώ και 1,5 μήνα όλοι οι φορείς του νοσοκομείου για κάλυψη των ελλείψεων.

Ο κ. Παπανικολάου μίλησε στο «ethnos.gr» και είπε: «Από τα μέσα Αυγούστου όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχουν πλέον στην πράξη νοσοκομεία αναφοράς γιατί όλα τα μεγάλα νοσοκομεία δέχτηκαν εντολή να νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Εμείς όχι μόνο δεν αρνηθήκαμε, αλλά πολλοί συνάδελφοι από τον παθολογικό τομέα και τη νοσηλευτική υπηρεσία, με αυτοθυσία προσέτρεξαν για να βοηθήσουν την κατάσταση λόγω αναζωπύρωσης της επιδημίας.

Επί 1,5 μήνα όλα τα αιτήματα και οι εκκλήσεις μας αφορούν, όμως, την τραγική υποστελέχωση του νοσοκομείου μας και τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές αγνοήθηκαν παντελώς με αποκορύφωμα την παραβίαση κάθε ορίου ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες με ευθύνη των αρμοδίων του ΕΚΕΠΥ του ΕΚΑΒ και της 2ης ΥΠΕ.

Όπως άλλωστε έγινε εμφανές στην εφιαλτική τελευταία γενική εφημερία της Κυριακής που μας πέρασε. Η γενική συνέλευση των ιατρών με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να νοσηλεύει πλέον επιβεβαιωμένα περιστατικά covid-19».

Η απόσυρση του Νοσοκομείου της Νίκαιας πάντως από τις νοσηλείες των περιστατικών κορονοϊού αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα καλύπτει μεγάλο μέρος της Δυτικής Αττικής, ενώ πολλά περιστατικά μεταφέρονται και από τα Κέντρα Υγείας των νησιών, αφού ανήκει στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου.

Νοσοκομείο αναφοράς και το «Ιπποκράτειο»

Εν τω μεταξύ, το «Ιπποκράτειο» από τη Δευτέρα (21/09) προστέθηκε στα νοσοκομεία αναφοράς για τον Covid-19. Το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση, καθώς από τις 75 ΜΕΘ Covid της Αττικής απομένουν ελεύθερες μόνο 12. Όπως ανακοινώθηκε, 40 ακόμη ΜΕΘ Covid προστίθενται μέχρι την Τετάρτη (23/09) στην Αττική.

«Η μεγάλη κάλυψη αυτών των μονάδων αποτελεί πολύ κακό ποιοτικό στοιχείο», σχολίασε ο Νίκος Σύψας στον «ΑΝΤ1» τη Δευτέρα (21/09). Ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της κυβερνητικής επιτροπής επεσήμανε ότι μεγάλο είναι το πρόβλημα μετάδοσης του ιού σε μετανάστες – μεγάλο ποσοστό αυτών που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε ΜΕΘ στην Αττική είναι μετανάστες.

«Γίνεται μεγάλη διασπορά του ιού όταν υπάρχουν φαινόμενα στον ίδιο χώρο να κοιμούνται 10-20 άτομα σε υπόγεια ή γκαρσονιέρες», υπογράμμισε. Έφερε ως παράδειγμα το Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται πολλά άτομα που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των μεταναστών. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, είπε ο κ. Σύψας.

«99 κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, οι 37 εξ αυτών είναι ΜΕΘ-Covid»

«Έχουμε 99 κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική εν μέσω πανδημίας. Δηλαδή, έχουμε 62 κενές κλίνες ΜΕΘ non-Covid αυτή τη στιγμή, περιμένουν εγκεφαλικά, τροχαία, καρδιακά, καρκίνους, σοβαρά χειρουργεία και 37 κενές κλίνες ΜΕΘ-Covid. Και συνεχίζουμε να εντείνουμε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιαςμιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Αlpha».

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι στα νοσοκομεία της Αθήνας, είναι αυξημένος ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι προσέρχονται με Covid. «Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί και νεαροί σε ηλικία και επειδή υγειονομικά δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε στα σπίτια στα οποία μένουν πέντε-πέντε και δέκα-δέκα, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε υγειονομική «βόμβα», τους κρατάμε στο νοσοκομείο», είπε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria