Συμβούλιο ΥΠΕΞ Ζοζέπ Μπορέλ: Η Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο

Συμβούλιο ΥΠΕΞ Ζοζέπ Μπορέλ: Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κάλεσε την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και παρουσίασε μια λίστα από πιθανές κυρώσεις προς την Άγκυρα.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση για την τουρκική συμπεριφορά, στις δηλώσεις του μετά το πέρας του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία για να προετοιμασθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Ευχαρίστησε επίσης τη Γερμανία για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να βρεθούν λύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα-Κύπρο και Τουρκία, τονίζοντας πως θα πρέπει να βρεθεί ένα μονοπάτι για να γίνουν υγιέστερες οι σχέσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία.

Λίστα κυρώσεων

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μου είχε ζητήσει να παρουσιάσω προτάσεις. Παρουσίασα τι μπορούμε να κάνουμε. Πρώτα είναι πιθανές κυρώσεις κατά ατόμων, μετά κατά κεφαλαίων και πλοίων, μπορούμε να ασκήσουμε κυρώσεις για συμμετοχή σε ενέργειες που θεωρούμε παράνομες, απαγορεύοντας τη χρήση ευρωπαϊκών πόρων, τεχνολογίας κλπ. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε μέτρα κατά δράσεων σε διάφορους τομείς, όπου η τουρκική οικονομία σχετίζεται περισσότερο με την ευρωπαϊκή. Γενικότερα πάντως εστιάζουμε σε ό,τι έχει να κάνει με ενέργειες που θεωρούμε παράνομες, Αρχικά πάντως είναι οι κυρώσεις κατά ατόμων αλλά υπάρχουν πολλές υποδομές και πολλές οικονομικές πτυχές που συνδέονται με αυτές τις ενέργειες και αυτές θα πρέπει να στοχεύσουμε πριν πάμε σε ευρύτερης κλίμακας κυρώσεις», είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχει από τη μία το ζήτημα των γεωτρήσεων σε αμφισβητούμενα ύδατα, όπου υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης και απαιτείται παρέμβαση, όπως κάνει για παράδειγμα η Γερμανία, και είναι άλλο πράγμα οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Είναι σαφές ότι το ένα θέμα αφορά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και το άλλο πρέπει να λυθεί με τη βοήθεια της Κομισιόν γιατί υπάρχουν πολλά θέματα που αφορούν την Κοινότητα. Σίγουρα θα συζητήσουμε για όλα με την Τουρκία. Θα μιλήσουμε για εκκρεμότητες που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας, όμως τώρα αυτό που επείγει και μας πιέζει είναι να λύσουμε το θέμα των γεωτρήσεων και την παρουσία τουρκικών πλοίων στα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα, κάτι που είναι επικίνδυνο» είπε.

Ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
  2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
  3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
  4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ
  5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.
  6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)
  7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Χάικο Μάας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, είπε ότι «είμαστε σαφείς ως προς την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο», ενώ συμπλήρωσε ότι μόνο με διάλογο θα αποφευχθεί η κρίση. Κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις στις οποίες επιδίδεται και επισήμανε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Σεπτέμβριο πρέπει να συζητηθούν περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας, προσθέτοντας πως οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι περισσότερο από τεταμένες εξαιτίας της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και υπογράμμισε πως ο εποικοδομητικός διάλογος είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο.

Νίκος Δένδιας

«Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του, για το θέμα της Τουρκίας. Διαβάστε Αναλυτικά

Βρυξέλλες Νίκος Δένδιας: Απόλυτη αναγκαιότητα οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Στήριξη από Τσεχία [vid]

Η Navtex της Τουρκίας

Νέα NAVTEX εξέδωσε την Πέμπτη η Άγκυρα για το Oruc Reis, μερικές ώρες πριν από τη λήξη της προηγούμενης, την ώρα που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συζητούν τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι, η Άγκυρα δέσμευσε διαφορετική περιοχή, πιο νότια και πιο δυτικά, ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες του Oruc Reis.

«Οι σεισμογραφικές έρευνες θα διεξαχθούν από τις 27 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου» ανακοίνωσε με Navtex το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Νωρίτερα η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά έως τις 1-2 Σεπτεμβρίου στην ανατολική Μεσόγειο, στα ανοικτά της ακτής του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέτα), βορειοανατολικά της Κύπρου.

Αντι-NAVTEX από την Ελλάδα

Με αντι-Navtex απάντησε η Ελλάδα: Ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis. Τονίζεται ότι είναι άκυρη η παράνομη τουρκική Navtex, η οποία έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria