Mε ταχείς ρυθμούς, που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν τους στόχους που έχουν τεθεί για το χρονοδιάγραμμα του έργου, προχωρά, παρά την πανδημική κρίση, η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς Thess INTEC, σε έκταση 761 στρεμμάτων στην περιοχή της Περαίας Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess INTEC ΑΕ (ΕΑΝΕΠ), πέραν των διαδικασιών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί το προηγούμενο διάστημα, έως τις 9 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχει προχωρήσει και η ανάθεση των μελετών που απαιτούνται για την πολεοδόμηση και τις χρήσεις γης, αλλά και για την εκκίνηση της διαδικασίας έγκρισης και χαρακτηρισμού του Thess INTEC ως επιχειρηματικού πάρκου ειδικού τύπου, βάσει του νόμου 3982/2011. Όπως εξηγεί ο κ.Ευθυμιάδης, οι σχετικές αδειοδοτήσεις, στη βάση και των παραπάνω μελετών, εκτιμάται ότι “θα έχουν ολοκληρωθεί σε έναν με ενάμιση χρόνο από σήμερα”. Στο μεταξύ, μέχρι τότε θα συνεχίζονται και οι επαφές με χρηματοδοτικούς οργανισμούς, ώστε ταυτόχρονα με τις αδειοδοτήσεις να είναι έτοιμο και το χρηματοδοτικό σχήμα του έργου.
“Στόχος μας παραμένει μέσα στο 2022 να μπουν οι μπουλντόζες (για την έναρξη της κατασκευής) και στο τέλος του 2023 το Thess INTEC ν’ αρχίσει να λειτουργεί” σημειώνει ο κ. Ευθυμιάδης και προσθέτει: “Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε για να ολοκληρώσουμε τις αναθέσεις που έχουμε υποσχεθεί στον πρωθυπουργό ως προς τις βασικές μελέτες για τις αδειοδοτήσεις, που αφορούν τη χωροθέτηση και τις χρήσεις γης και τον χαρακτηρισμό σε επιχειρηματικό πάρκο ειδικού τύπου. Θέλαμε πριν από τη φετινή ΔΕΘ να έχουμε ολοκληρώσει αυτές τις διαδικασίες, όπως είχαμε υποσχεθεί. Ως τις 9 Σεπτεμβρίου λοιπόν (σ.σ. λίγες ημέρες πριν από την έναρξη, στις 11 του μηνός, του δεκαήμερου πολιτικού-οικονομικού φόρουμ “Thessaloniki Helexpo Forum”, που θα πραγματοποιηθεί αντί για τη ματαιωθείσα ΔΕΘ), εκτιμούμε πως θα έχουν ολοκληρωθεί και οι αναθέσεις”. Μάλιστα, ο κ.Ευθυμιάδης τονίζει ότι “για πρώτη φορά στη διάρκεια της πορείας του στα κοινά, η δημόσια διοίκηση, οι ηγεσίες και τα στελέχη των υπουργείων, δείχνουν τόση ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα στην προώθηση ενός έργου όπως αυτό”.
Η σύμβαση παραχώρησης της έκτασης
Παράλληλα, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Κυριάκος Λουφάκης, πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), η οποία χαρακτηρίζεται ως “η θεματοφύλακας του Πάρκου”, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχει υπογραφεί μεταξύ ΑΖΚ και ΕΑΝΕΠ και η σύμβαση παραχώρησης για τη μεταβίβαση της έκτασης (δικαίωμα επιφάνειας) από την πρώτη στη δεύτερη για την προβλεπόμενη περίοδο των 99 ετών. “Βάσει νόμου, η υπογραφή της σύμβασης αυτής πρέπει να γίνει εντός τεσσάρων μηνών από τη μετεγγραφή της έκτασης στο Κτηματολόγιο, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο. Με άλλα λόγια, εκ του νόμου έχουμε το χρονικό περιθώριο να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, εκτιμώ όμως ότι θα την έχουμε ολοκληρώσει κι αυτή ώς τις 9 Σεπτεμβρίου” επισημαίνει ο δρ Λουφάκης, υπενθυμίζοντας ότι και σε άλλες περιπτώσεις το έργο “έτρεξε” ταχύτερα από τα χρονοδιαγράμματα: “Για την ΕΑΝΕΠ υπήρχε περιθώριο για τη σύστασή της ώς τον Οκτώβριο, αλλά η διαδικασία προχώρησε μέσα στον Αύγουστο, ενώ και η μετεγγραφή στο Κτηματολόγιο έγινε νωρίτερα” σημειώνει.
Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη ολοκληρωθεί η υπογραφή του καταστατικού για τη σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess INTEC ΑΕ (ΕΑΝΕΠ), που θα “τρέξει” την υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου, συγκροτήθηκε σε σώμα το 11μελές διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Ευθυμιάδη και αναπληρωτή πρόεδρο τον επιχειρηματία Γεώργιο Μυλωνά (συνολικά τα επτά μέλη προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και τα υπόλοιπα τέσσερα από τον δημόσιο) και η έκταση των 761 στρεμμάτων έχει παραχωρηθεί (από το αρμόδιο υπουργείο, τον περασμένο Μάιο) στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ώστε αυτή να τη μεταβιβάσει στην ΕΑΝΕΠ – Thess INTEC AE, στη βάση του χρονοδιαγράμματος που προαναφέρθηκε.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν παλαιότερα, ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης του έργου ανέρχεται σε 58-60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι υποδομές θα απορροφήσουν περίπου 10 εκατ., ενώ εντός πενταετίας από την έναρξη της λειτουργίας του πάρκου, το συνολικό του οικονομικό αποτύπωμα θα προσθέσει -βάσει μελέτης- στο ΑΕΠ της χώρας 432 εκατ. ευρώ, τα οποία στη δεκαετία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 2 δισ. και στην εικοσαετία σε 11 δισ. ευρώ (ενώ σε πλήρη ανάπτυξη το έργο εκτιμάται ότι θα προσφέρει συνολικά 7000 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα). Το Thess INTEC, που ο σχεδιασμός του βασίστηκε, σύμφωνα με τον κ.Ευθυμιάδη, σε καλές πρακτικές από περίπου 400 τεχνολογικά πάρκα, παρουσιάζει την πρωτοτυπία ότι μέσω αυτού εξασφαλίζονται για τη Θεσσαλονίκη σημαντικές ιδιωτικές υποδομές, οι οποίες θα επιστραφούν σε 99 χρόνια στο κράτος.