Amazon, Apple, Facebook, Google, Microsoft – Οι 5 κολοσσοί που νίκησαν τον κορονοϊό

Η «συμμορία των 5» της  Wall Street – Όχι μόνο βγήκαν αλώβητες από την καταστροφή, αλλά διέπρεψαν σε μία περίοδο, κατά την οποία οι πετρελαϊκές κατέγραψαν ζημιές εκατοντάδων δισ. δολαρίων

Η πανδημία του κορωνοϊού όσο γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, τόσο βάναυσα χτύπησε την παγκόσμια οικονομία προκαλώντας τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση στην ιστορία. Οι οικονομίες βούλιαξαν, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες εξαπέλυσαν μία άνευ προηγουμένου δέσμη μέτρων στήριξης για τις οικονομίες τους, εταιρείες πτώχευσαν, ενώ ολόκληροι κλάδοι αγωνίζονται να συνέλθουν στο ζοφερό οικονομικό περιβάλλον που άφησε παρακαταθήκη ο θανατηφόρος ιός και τα περιοριστικά μέτρα για να ανακοπεί το φονικό του πέρασμα.

Κι όμως μέσα σε αυτή την οικονομική καταστροφή, η «συμμορία των 5» της  Wall Street, οι κατά το προσωνύμιο FAAMGs (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google), όχι μόνο βγήκαν αλώβητες από την καταστροφή αυτή, αλλά διέπρεψαν σε μία περίοδο, κατά την οποία οι πετρελαϊκές εταιρείες κατέγραψαν ζημιές εκατοντάδων δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα ολόκληρος ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως, βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.

Τα νούμερα και οι επιδόσεις όχι απλά είναι εντυπωσιακά, αλλά στην κυριολεξία ζαλίζουν.

Η συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία (κεφαλαιοποίηση) των 5 αυτών τεχνολογικών κολοσσών έχει ξεπεράσει τα 7,5 τρισ. δολάρια, έως το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

Η χρηματιστηριακή αξία των 5 Big Tech μετά το κλείσιμο της Παρασκευής 28 Αυγούστου 2020

ΕταιρείαΚεφαλαιοποίησηΤιμή μετοχής
Apple2,135 τρισ. δολάρια499,23 δολάρια
Microsoft1,732 τρισ. δολάρια228,91 δολάρια
Amazon1,704 τρισ. δολάρια        3.401,80 δολάρια
Alphabet (Google)1,117 τρισ. δολάρια        1.639,43 δολάρια
Facebook       0,836 τρισ. δολάρια293,66 δολάρια

Πηγή: Bloomberg

Αυτό σημαίνει ότι η στάθμιση (το ποσοστό επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης) στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης της Wall Street S&P 500 -τον δείκτη βαρόμετρο για το παγκόσμιο επιχειρείν- έχει ανέλθει στο 25%, από το σχεδόν 20% πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Πρακτικά, το ένα τέταρτο της συνολικής κεφαλαιοποίησης του S&P 500 αναλογεί στις μετοχές των 5 αυτών εταιρειών, οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να διαγράψουν τα 2 μηδενικά στoν κωδικό του δείκτη και από S&P 500 να τον μετονομάσουν σε S&P 5.

Οι συγκρίσεις επίσης προκαλούν ίλιγγο, αν αναλογισθεί κανείς ότι τα 7,5 τρισ. δολάρια είναι σχεδόν 1,5 φορά περισσότερα από το συνολικό ΑΕΠ της 3ης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο -της Ιαπωνίας-, το οποίο στα τέλη του 2019 διαμορφωνόταν περί των 5,2 τρισ. δολαρίων.

Σαφώς για τα πάντα υπάρχει εξήγηση.

Εν μέσω των lockdowns ο κόσμος έμεινε κλεισμένος στα σπίτια του.

Δεν μετακινήθηκε (η ζήτηση των καυσίμων σχεδόν μηδενίσθηκε όπως και τα έσοδα των πετρελαϊκών) και δεν ταξίδεψε (η ζήτηση κατάρρευσε και μαζί της ένας ολόκληρος κλάδος, των αεροπορικών εταιρειών).

Αντιθέτως οι άνθρωποι εγκλεισμένοι στα σπίτια αναζήτησαν προϊόντα (στη μηχανή αναζήτησης της Google), έκαναν παραγγελίες ηλεκτρονικά (Amazon), περιηγήθηκαν περισσότερο στα social media (Facebook), αρκετοί (όσοι δεν καταστράφηκαν από τον κορωνοϊό) αγόρασαν καινούργιες κινητές συσκευές (iPhones, iPads), άκουσαν μουσική, είδαν ταινίες, πλήρωσαν με εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής (Apple Music, Apple TV, Apple Pay) και εταιρείες και ιδιώτες ήταν αναγκασμένοι να προμηθευτούν εξοπλισμό, λογισμικά και υπηρεσίες για την τηλεργασία (Microsoft).

Αποτέλεσμα οι 5 αυτές εταιρείες το β΄ τρίμηνο του 2020 όταν τα πάντα κατέρρεαν (το ΑΕΠ των ΗΠΑ σε σχέση με το α΄ τρίμηνο βούλιαξε κατά 31,7%), να έχουν το καλύτερο ή ένα από τα καλύτερα τρίμηνα στην ιστορία τους.

Η ορμή είναι τέτοιου μεγέθους, ώστε τα επιτεύγματα δεν σταματούν εδώ.

Στις 19 Αυγούστου η Apple σπάει το φράγμα των 2 τρισ. δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία και γίνεται η 1η αμερικανική εταιρεία που καταφέρνει να ξεπεράσει το ορόσημο αυτό και 2η στον κόσμο, καθώς τον Δεκέμβριο του 2019 ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco κατάφερε στιγμιαία να υπέρβει το ασύλληπτο αυτό νούμερο.

Υπενθυμίζεται ότι Αύγουστος ήταν πάλι και συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου του 2018, όταν η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης.

Να σημειωθεί επίσης ότι για τις εν λόγω εταιρείες δεν ήταν όλα ρόδινα, καθώς οι 4 εξ αυτών (απουσίαζε η Microsoft) πριν από λίγο καιρό κλήθηκαν να καταθέσουν διαδικτυακά -εξαιτίας του κορωνοϊού- ενώπιον επιτροπής στο αμερικανικό Κογκρέσο, σχετικά με κατηγορίες ότι εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους στις αγορές τις οποίες επιχειρούν, χρησιμοποιώντας μονοπωλιακές πρακτικές εις βάρος των μικρότερων ανταγωνιστών τους.

Αλλά φευ, η πορεία των 5 Big Tech της Wall Street δείχνει περίτρανα το εξής: η αμερικανική οικονομία, της οποίας σε άλλες δεκαετίες η κινητήριος δύναμη ήταν η αυτοκινητοβιομηχανία, το πετρέλαιο, ακόμη και τα αμυντικά εξοπλιστικά συστήματα, σήμερα είναι μία αμιγώς οικονομία τεχνολογίας.

Η διαστημική «κούρσα» των τρισ. δολαρίων των Big Tech

  • 2 Αυγούστου 2018: Η μετοχή της Apple ενδοσυνεδριακά σκαρφαλώνει έως τα 208,38 δολάρια και μαζί της η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο 1 τρισ. δολάρια, κάτι που δεν το έχει καταφέρει ποτέ καμία εταιρεία στο παρελθόν.
  • 4 Σεπτεμβρίου 2018: Χρειάσθηκε μόλις κάτι περισσότερο από 1 μήνα για να ακολουθήσει η Amazon.
  • 25 Απριλίου 2019: Το δίπολο του 1 τρισ. δολαρίων σπάει με την είσοδο της Microsoft.
  • 11 Δεκεμβρίου 2019: Ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco κάνει το χρηματιστηριακό του ντεμπούτο, φθάνοντας το 1,9 τρισ. δολάρια, εκείνη τη στιγμή η πιο ακριβή εταιρεία στον κόσμο.
  • 12 Δεκεμβρίου: Η Saudi Aramco στιγμιαία σπάει το φράγμα των 2 τρισ. δολαρίων, μόλις στη 2η ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της. Έκτοτε δεν έχει επιστρέψει ποτέ.
  • 16 Ιανουαρίου 2020: Το κλειστό κλαμπ υποδέχεται και 5ο μέλος, την Alphabet μητρική της Google.
  • 19 Αυγούστου 2020: Η απόλαυση της μοναξιάς, η Apple ατενίζει τον κόσμο από την κορυφή των 2 τρισ. δολαρίων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria