ΦοροΕλαφρύνσεις: Δροσιά στον οικονομικό καύσωνα έρχεται για πολλούς επαγγελματίες - OlaDeka

ΦοροΕλαφρύνσεις: Δροσιά στον οικονομικό καύσωνα έρχεται για πολλούς επαγγελματίες

Για αρκετούς επαγγελματίες κι επιχειρήσεις που χτύπησε η πανδημία, θα υπάρξουν σοβαρές ταμειακές ανάσες

Μέσα στον οικονομικό καύσωνα έρχονται μία σειρά μέτρα να δροσίζουν την δυσχερή κατάσταση πολλών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα «κουρεύεται» η προκαταβολή φόρου, ενώ πρόσθετες ελαφρύνσεις θα προκύψουν από τη μείωση του συντελεστή φόρου από το 29% στο 24%

  • Η μείωση της προκαταβολής φόρου αφορά κυρίως όσους καταγράφουν πτώση του τζίρου τους πάνω από 35% το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ για τις τουριστικές, τις εποχικές, τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, η προκαταβολή μηδενίζεται
  • Οι επιχειρήσεις που βγαίνουν αλώβητες από την πανδημική κρίση, θα επιβαρυνθούν φέτος με 100% προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που απέκτησαν το 2019.
EUROKINISSI

Η περικοπή της προκαταβολής φόρου έως και 100%, δίνει μεγάλες ταμειακές ανάσες για 8 στους 10 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία. Παράλληλα πρόσθετες ελαφρύνσεις θα έχουν τα νομικά πρόσωπα από τη μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το 29% στο 24% του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη του 2019.

Τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας/αρχές της επόμενης ξεφουσκώνουν λόγω του «κουρέματος» της προκαταβολής φόρου έως και 85% (χωρίς να υπολογισθεί η επιβάρυνση από την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος), ανακουφίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

EUROKINISSI

Ένα ακόμη θετικό είναι ότι μετά την επανεκκαθάριση του φόρου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θα υπάρξουν περιπτώσεις επαγγελματιών οι οποίοι όχι μόνο δεν θα καταβάλουν ούτε ένα επιπλέον ευρώ στην Εφορία, αλλά θα λάβουν και επιστροφή. Μόνο οι επιχειρήσεις που βγαίνουν αλώβητες από την πανδημική κρίση, όπως τα σούπερ μάρκετ και οι επαγγελματίες με μικρή πτώση τζίρου, η οποία δεν υπερβαίνει το 5% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, θα επιβαρυνθούν φέτος με προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα υπολογιστεί στο 100% του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει για τα κέρδη που απέκτησαν το 2019.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου αφορά την πλειονότητα των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών αλλά κυρίως όσους καταγράφουν πτώση του τζίρου τους πάνω από 35% το πρώτο εξάμηνο του 2020, τις τουριστικές, τις εποχικές, καθώς και τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για τις οποίες η προκαταβολή μηδενίζεται. Μόνο από το κούρεμα έως 100% της προκαταβολής φόρου το Δημόσιο θα χάσει φέτος έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο είναι χρήματα που ούτως ή άλλως θα λάμβαναν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μέσα στο 2021 υπό μορφή επιστροφής φόρου, οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε να φορτώσει το κόστος στον φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος υπό το βάρος της υγειονομικής κρίσης έχει καταστεί ελλειμματικός. Η μείωση της προκαταβολής φόρου θα γίνει κλιμακωτά, για τους υποκείμενους σε ΦΠΑ, ενώ για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ η μείωση ορίζεται σε 50%.

Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή και η αυτόματη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων η μείωση ή και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου αναμένεται να γίνει με επανεκκαθάριση του φόρου εισοδήματος και στη συνέχεια θα γίνει ο συμψηφισμός των ποσών και η διαμόρφωση των νέων μηνιαίων δόσεων πληρωμής για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για τα νομικά πρόσωπα θα είναι έτοιμα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το επόμενο διάστημα, ενώ, μετά την παράταση των φορολογικών δηλώσεων, ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ δόσεις πλην όμως η πρώτη και η δεύτερη δόση θα πρέπει να εξοφληθούν έως τις 31 Αυγούστου 2020.

EUROKINISSI

Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, διαμορφώνεται με βάση την εξής κλίμακα:

  • Για μείωση τζίρου 5%-15%, η μείωση του φόρου θα είναι 30%.
  • Για μείωση τζίρου 15,1%-25%, η μείωση του φόρου θα είναι 50%.
  • Για μείωση τζίρου 25,1%-35%, η μείωση φόρου θα είναι 70%.
  • Για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35%, η μείωση θα είναι 100%, δηλαδή θα μηδενίζεται η προκαταβολή.

Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θα θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria