Τσαβούσογλου: Αν κάνετε λάθος βήματα, αυτή τη φορά δεν θα ναι ατύχημα

Αρχική » Ελλάδα » Τσαβούσογλου: Αν κάνετε λάθος βήματα, αυτή τη φορά δεν θα ναι ατύχημα

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να θέτει τον εαυτό της σε κίνδυνο με την κάλυψη ορισμένων χωρών» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Φανερά εκνευρισμένος και λάβρος κατά της Ελλάδας εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος αυξάνουν την ένταση. Ζητήσαμε έναν δίκαιο διαμοιρασμό, αντί του αποκλεισμού της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο. Εμείς πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο αλλά δεν θα επιτρέψουμε να καθορίζει η Ελλάδα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα δεν πρέπει να θέτει τον εαυτό της σε κίνδυνο με την κάλυψη ορισμένων χωρών. Πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο και για δίκαιο διαμοιρασμό αλλά κανένας να μην βάζει προϋποθέσεις στην Τουρκία», ανέφερε αρχικά.

«Είδαμε ότι η Ελλάδα δεν ήταν ειλικρινής με την συμφωνία που υπέγραψε με την Αίγυπτο. Η Ελλάδα δεν σέβεται τις ειλικρινείς προσπάθειες της Γερμανίας και πηγαίνει και υπογράφει συμφωνίες και εξαπατά τη Γερμανία. Δεν γίνεται να δεχτούμε όλους τους όρους της Ελλάδας για έναν καλό διάλογο. Η προσδοκία μας από την Ε.Ε. είναι μία ειλικρινής διαμεσολάβηση» πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Αν κάνετε λάθος βήματα, αυτή τη φορά δεν θα είναι ατύχημα, θα κάνουμε ότι χρειαστεί (θα απαντήσουμε διαφορετικά)», επεσήμανε ακόμη.

Πάντως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για το ποια θα ήταν η κίνηση καλής θέλησης της Ελλάδας προκειμένου η Τουρκία να καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. Μάλιστα απέφυγε να απαντήσει άμεσα και είπε πως «θέλουν να σταματήσει η Τουρκία όλες τις δραστηριότητες αλλά η Ελλάδα δεν τις σταματάει. Περνάει από τη Βουλή τη συμφωνία. Το ίδιο και οι Ε/Κ συνεχίζουν τις γεωτρήσεις, αλλά η Τουρκία ζητούν να σταματήσει. Δεν φοβόμαστε τίποτα ούτε έχουμε κανένα κόμπλεξ. Δεν μπορούν να μας λένε «εσείς σταματήστε» και οι άλλοι να συνεχίζουν. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις».

Ακόμη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε και το ζήτημα του προσφυγικού λέγοντας ότι «η Ελλάδα στέλνει πίσω τους πρόσφυγες σπρώχνοντας τους ή βυθίζοντας με τη βοήθεια μάλιστα της Frontex. Ευχαριστώ πολύ τη Γερμανία για τις ειλικρινείς προσπάθειές της».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε ότι «ακούω ότι και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για διάλογο. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία. Η Γερμανία είναι έτοιμη να τον υποστηρίξει, ώστε να γίνει μέσα σε μία εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές ακόμη κι οι απευθείας συνομιλίες και να εξασφαλιστούν αποτελέσματα».

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια