Τέσσερις εστίες καταρροϊκού πυρετού στον νομό Καστοριάς - OlaDeka

Τέσσερις εστίες καταρροϊκού πυρετού στον νομό Καστοριάς

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Καστοριάς ανακοινώνεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση 4 εστιών της νόσου του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, ορότυπος BTV4, στην Π.Ε. Καστοριάς:

  • στις Τοπικές Κοινότητες Μελά, Σπηλαίων, Νοστίμου και στους Οικισμούς Υψηλού και Πετροπουλακίου.

Ερευνώνται εργαστηριακά εκτροφές στις οποίες υπάρχει υποψία παρουσίας της νόσου.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Πρόκειται για νόσημα που οφείλεται σε ιόμεταδίδεται με τα κουνούπια και προκαλεί μεγάλες απώλειες στις εκμεταλλεύσεις προβάτων. Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, κυρίως όμως τα πρόβατα. Δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.
  • Τα ζώα μολύνονται από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και εμφανίζουν:

Πυρετό υψηλό, κατάπτωση, ανορεξία

Συμφόρηση στοματικού και ρινικού βλεννογόνου

Σιελόρροια, ρινικό έκκριμα, επιπεφυκίτιδα, δακρύρροια

Διόγκωση χειλιών, γλώσσας, προσώπου (σε μερικές περιπτώσεις η γλώσσα

γίνεται κυανωτική -μπλε)

Σε προχωρημένες καταστάσεις πνευμονικό οίδημα, πνευμονία, διάρροια, ποδοδερματίτιδα που προκαλεί χωλότητα.

Ζώα που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης αποβάλλουν ή

γεννούν νεκρά αρνιά

Δεν υπάρχει θεραπεία, φάρμακα χορηγούνται μόνο για την καταπολέμηση των επιπλοκών.

Πρόβατο με βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράσσει τους μυκτήρες

Πρόβατο με επιπεφυκίτιδα

Πρόβατο με σιελόρροια ως αποτέλεσμα των πολλαπλών εκών στη στοματική κοιλότητα

Πρόβατο με οιδηματική, κυανή γλώσσα

Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης.

Οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να ενημερώνουν την υπηρεσία μας σε περίπτωση εμφάνισης κάποιων από τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Επίσης, οι ιδιώτες κτηνίατροι, υποχρεούνται να ενημερώνουν την υπηρεσία μας κάθε φορά που έχουν υποψία εμφάνισης της νόσου του καταρροϊκού πυρετού σε ζώα τα οποία περιθάλπουν.

Για την αποφυγή επέκτασης της νόσου, σε όλες σχεδόν τις Τοπικές και Δημοτικές Ενότητες και Οικισμούς της Π.Ε. Καστοριάς, με Απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα, διότι απέχουν 20 χλμ.(ζώνη ελέγχου) από  επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού.

Σύμφωνα με τα μέτρα:

  • απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος όλων των ευαίσθητων στο νόσημα ζώων (αιγοπρόβατα, βοοειδή). Επιτρέπεται η μετακίνηση ζώων για άμεση σφαγή σε σφαγείο εντός της συγκεκριμένης ζώνης των 20 χλμ. υπό προϋποθέσεις.
  • Όλα τα ζώα των ευαίσθητων ειδών στον καταρροϊκό πυρετό περιορίζονται στις εγκαταστάσεις της εκτροφής ή περιορίζονται σε άλλον χώρο όπου θα είναι σε απομόνωση.
  • Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση ζώων εκτός των χώρων ενσταυλισμού τους κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων φορέων του νοσήματος (κουνούπια).

Διευκρινίζεται ότι η νόσος μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιού που φέρει τον ιό και όχι με την επαφή των ζώων. Ως εκ τούτου, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα:

  • μέτρα εντομοπροστασίας στα ζώα και
  • μέτρα εντομοκτονίας στους χώρους των εκτροφών, κυρίως σε σκοτεινά σημεία και όπου υπάρχουν υγρές συλλογές.(τα φάρμακα για τον ψεκασμό των χώρων έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν έχουν χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα, σε αντίθεση με τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται επάνω στα ζώα).

Η προμήθεια των εγκεκριμένων κτηνιατρικών εντομοαπωθητικών σκευασμάτων, για χρήση επάνω στα ζώα, γίνεται κατόπιν έκδοσης κτηνιατρικής συνταγής από ιδιώτη κτηνίατρο, ο οποίος υποχρεωτικά συμπληρώνει τα απαραίτητα πεδία στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής της Εκτροφής.

Σημαντικότατο: η ημερομηνία εφαρμογής των εντομοαπωθητικών σκευασμάτων και η τήρηση των χρόνων αναμονής για κρέας και γάλα.

Δεδομένης της εκκρεμούσας έκδοσης εργαστηριακών αποτελεσμάτων από δείγματα που λήφθηκαν από περισσότερες εκτροφές της Π.Ε. Καστοριάς, θα υπάρχει ενημέρωση για οποιοδήποτε νέο δεδομένο.

Παραμένουμε στη διάθεση όλων για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

  • Τμήμα Κτηνιατρικής Καστοριάς, Δημοπούλου  Σ. 2467076014

               Κτηνιατρικό Γραφείο Καστοριάς, Γκόγκης Χρ. 2467021978

α) Δείτε εδώ το έγγραφο σχετικά με τον Έλεγχος των εντόμων – ξενιστών (Culicoides spp) τα οποία μεταδίδουν τον ιό του Καταρροϊκού πυρετού του προβάτου.

β) Δείτε εδώ τον Κατάλογος εγκεκριμένων σκευασμάτων για υπολειμματικούς ψεκασμούς ακμαίων δίπτερων υγειονομικής σημασίας

γ) Δείτε εδώ το έγγραφο σχετικά με τις οδηγίες ψεκασμού 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria