Πρωτοφανής ύφεση της γερμανικής οικονομίας

Το ΑΕΠ της Γερμανίας σημειώνει πτώση κατά σχεδόν 10% . Επίσης γύρω στα 52 δις έλλειμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Οικονομική ανάκαμψη αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο ωστόσο οι αρνητικοί δείκτες θα παραμείνουν.

Αρχική » Κόσμος » Πρωτοφανής ύφεση της γερμανικής οικονομίας

Η Γερμανία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανά τρίμηνο από το 1970. Σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου φέτος έπεσε κατά 9,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού και των σχετικών περιορισμών, μειώθηκε για παράδειγμα, η ιδιωτική κατανάλωση κατά 10,9%, οι επενδύσεις των εταιρειών σε εξοπλισμό (ειδικά μηχανήματα, συσκευές, οχήματα) κατά 19,6% και οι εξαγωγές κατά 20,3%. Σύμφωνα με προβλέψεις της γερμανικής κυβέρνησης, το ΑΕΠ του 2020 θα μειωθεί κατά 6,3% σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τη χειρότερη οικονομική ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Ενδεχομένως ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο

Άνοδος της οικονομίας υπό την προύπόθεση ότι θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα
Άνοδος της οικονομίας υπό την προϋπόθεση ότι θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα

Αρνητικές είναι οι επιπτώσεις της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19 και για τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα δημόσια έσοδα του πρώτου εξαμήνου φέτος ήταν κατά 51,6 δις ευρώ λιγότερα απ’ ότι τα έσοδα. Εντελώς διαφορετική ήταν η κατάσταση πέρυσι: το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού του πρώτου εξαμήνου 2019 ανήλθε στα 46,5 δις ευρώ. Το έλλειμμα του πρώτου εξαμήνου φέτος αντιστοιχεί στο 3,2% του ΑΕΠ και οφείλεται στη μείωση των φορολογικών εσόδων όπως και στα κρατικά προγράμματα στήριξης της οικονομίας.

Παρ΄ όλα τα αρνητικά στοιχεία, σειρά οικονομολόγων αναμένουν για το φετινό δεύτερο εξάμηνο άνοδο της γερμανικής οικονομίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και ότι θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, το ΑΕΠ του 2020 θα μειωθεί και ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι ελλειμματικός. 

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

DEUTSCHE WELLE

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια