Ολλανδία: Οριστικό κλείσιμο όλων των μονάδων εκτροφής βιζόν μετά το 2021

Αρχική » Γούνα » Ολλανδία: Οριστικό κλείσιμο όλων των μονάδων εκτροφής βιζόν μετά το 2021

Η ολλανδική κυβέρνηση διέταξε το οριστικό κλείσιμο όλων των μονάδων εκτροφής βιζόν από το 2021 και μετά προκειμένου να αποτρέψει την εκδοχή ο τομέας να εξελιχθεί σε μια φωλιά λοιμώξεων με Covid-19, που εντοπίστηκε ήδη σε περισσότερα από 40 τέτοια εκτροφεία.

Η πλήρης διακοπή της εκτροφής βιζόν, των μικρών θηλαστικών που εκτρέφονται για τη γούνα τους που είναι περιζήτητη στη βιομηχανία των ειδών πολυτελείας, είχε προβλεφθεί αρχικά για το 2024, έπειτα από απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής της Ολλανδίας το 2016.

Αλλά ο αυξανόμενος αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κοροναϊό ώθησε την κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία.

Πάνω από 1 εκατ. βιζόν έχουν θανατωθεί

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο βιζόν έχουν θανατωθεί στην Ολλανδία από τότε που άρχισε η πανδημία να μεταδίδεται μέσα στα εκτροφεία τον Απρίλιο.

Οι ολλανδικές αρχές είχαν αναφέρει τον Μάιο ότι δύο εργαζόμενοι σε εκτροφεία είχαν προσβληθεί πιθανότατα από την Covid-19 κατά την επαφή τους με τα μικρά θηλαστικά.

Αυτά τα δύο κρούσματα ενδέχεται να είναι τα «πρώτα γνωστά κρούσματα μετάδοσης» του νέου κοροναϊού από ζώο σε άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Παρά τον περιορισμένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία επί του παρόντος, είναι σκόπιμο να σταματήσει η μετάδοση του ιού μέσα στις μονάδες εκτροφής βιζόν», δήλωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας.

«Υπάρχει κίνδυνος, μακροπρόθεσμα, αυτό να οδηγήσει σε λοιμώξεις -μέσω των εργαζομένων- ατόμων που είναι εκτός» των εκτροφείων, πρόσθεσε σε ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση αποδέσμευσε 180 εκατομμύρια ευρώ για να αποζημιώσει τους εκτροφείς των βιζόν.

ΑΠΕ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια