Μπορέλ σε Τσαβούσογλου: Εχετε 30 ημέρες προθεσμία - OlaDeka

Μπορέλ σε Τσαβούσογλου: Εχετε 30 ημέρες προθεσμία

Απόψε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, προκειμένου να συζητήσουν ξανά το θέμα της ανατολικής Μεσογείου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο Ζοζέπ Μπορέλ ενημέρωσε τον Τούρκο Υπουργό για τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών την Παρασκευή για την ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία.

Και ποιες είναι αυτές; Είναι ουσιαστικά η προθεσμία ενός μήνα στην Τουρκία προκειμένου να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Αν δεν το πράξει, οι ηγέτες που θα συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποφασίσουν σειρά κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, που θα οδηγήσουν ακόμη και σε οικονομικές κυρώσεις, κάτι που ο πρόεδρος Ερντογάν απεύχεται.   

Πάντως, θεωρείται σίγουρο ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ θα πίεσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και για την επανέναρξη του διαλόγου, κάτι που θέλει διακαώς η Κομισιόν, το Βερολίνο και οι άλλες πρωτεύουσες.

Η γεμάτη ένταση κατάσταση εξακολουθεί να ανησυχεί τις Βρυξέλλες που παρακολουθούν από κοντά και πιέζουν όσο μπορούν. Απόψε, στις 8 ώρα Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, προκειμένου να συζητήσουν ξανά το θέμα της ανατολικής Μεσογείου.

Κομισιόν προς Τουρκία: «Να αποφεύγονται οι ατυχείς δηλώσεις»

Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και τις «ατυχείς δηλώσεις» κάλεσε την Τουρκία η Κομισιόν. Αυτό διεμήνυσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο πριν από λίγο από το βήμα της ημερήσιας ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με τις δηλώσεις Στάνο, η Κομισιόν ουσιαστικά υπονόησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση με το casus belli πάνω στο τραπέζι και κάλεσε τις τουρκικές Αρχές να αποκλιμακώσουν την ένταση.

«Το μήνυμα των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ήταν σαφές την Παρασκευή, η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες και κάλεσαν τις τουρκικές Αρχές να αποκλιμακώσουν την κατάσταση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ύπατου Αντιπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι υπουργοί εξέφρασαν την απόλυτη συμπαράστασή τους σε Ελλάδα και Κύπρο και τόνισαν ότι προτιμούν το διάλογο από την αντιπαράθεση. Αν δε δουν αποκλιμάκωση, τα επόμενα βήματα έχουν καθοριστεί και είναι συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας.

Ο Πίτερ Στάνο επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο Ζοζέπ Μπορέλ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria