Λιάντσης:H εικόνα ερήμωσης της Καστοριάς δεν έγινε από τον κορονοϊό είναι καθημερινό φαινόμενο των τελευταίων χρόνων - OlaDeka

Λιάντσης:H εικόνα ερήμωσης της Καστοριάς δεν έγινε από τον κορονοϊό είναι καθημερινό φαινόμενο των τελευταίων χρόνων

Ολο οι φορείς,   μαζί με τους περιφερειακούς  σύμβουλους,   πρέπει  να διεκδικήσουν χωρίς μικρόψυχίες εσωστρέφειας πράγματα για τον  τόπο μας, χρειαζόμαστε να γίνουν έργα στην περιοχή μας.  Κύριοι της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο πρέπει να εργαστείτε πάρα πολύ για την ανάπτυξη της Καστοριάς η οποία παρουσιάζει μια  εικόνα ερήμωσης .Πρέπει να δικαίωσετε αυτούς που σας έδωσαν την εντολή να διαχειριστείτε την τύχη του τόπου μας,  η Καστοριά η αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας η ομορφότερη πόλη της Βόρειας Ελλάδας δεν  αξίζει να βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση και πρέπει να αλλάξουν Όλα για την περιοχή», δήλωσε μεταξύ άλλων  σε μια ποταμο,   αποκλειστική συνέντευξη στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρώην νομάρχης Καστοριάς κ. Κώστας Λιάντσης.

Ο τόπος μας πέρασε μια πολύ δύσκολη δοκιμασία στην διάρκεια εξάπλωσης του Κορονοιού. Ποια τα παθήματα και ποια τα μαθήματα για την Καστοριά;

Ήταν κάτι πρωτόγνωρο αυτό που ζήσαμε  και παρά τις προσπάθειες που έγιναν και τα μέτρα που πάρθηκαν η Καστοριά δυσφημίστηκε  από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης. θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε αυτές τις καταστάσεις τα  σπασμωδικά μέτρα που κυρίως οφείλονται στον πανικό δε βοηθούν στην αντιμετώπιση της κρίσης,  πρέπει με ψυχραιμία και  χωρίς τυμπανοκρουσίες να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μας. Σήμερα βέβαια υπάρχει εμπειρία και νομίζω ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα  μια πιθανή επανεμφάνιση της νόσου. Χρέος μας είναι με υπευθυνότητα,  με συνέπεια και ευθύνη να προχωράμε πάντα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 Η Καστοριά ζει μια από τις δυσχεροτερες περιόδους της ιστορίας της και μάλιστα φαίνεται να ισχύει κάθε πέρυσι και χειρότερα, τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία. Παρόλο όμως που όλοι συμφωνούν στην διάγνωση δεν βλέπουμε να γίνεται κάποια σημαντική παρέμβαση εδώ και χρόνια από τους άρχοντες του τόπου. Πώς αξιολογείται την κατάσταση αυτή;

Πριν πολλά χρόνια είχαμε ετοιμάσει το αναπτυξιακό σχέδιο της Καστοριάς, , είχε ξεκινήσει επί Γιώργου Καπαχστή και το συνέχισα  μετά εγώ . Επισημαίναμε ότι το πρόβλημα ήταν  η συγκεντρωτική απασχόληση με την γούνα καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων ασχολούνταν με αυτή αποκλειστικά. Απέδιδε πολλά έδωσε πολλά στον εθνικό κορβανά αλλά έπρεπε να δοθεί μια άλλη διέξοδος. Λέγαμε με τις κρίσεις ότι η γούνα αρρωσταίνει όμως δεν πεθαίνει. Η κατάσταση είναι όμως τραγική με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή. Προσπαθήσαμε τότε να ετοιμάσουμε την μεταγουνοποιητικη περίοδο. Ο πρωτογενής τομέας ο τουρισμός ήταν οι τομείς που στραφήκαμε. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος με πολλές δυνατότητες αλλά χρειάζεται κάποιος να μπορέσει να συνθέσει τις δυνατότητες και αν μπορέσει να προωθήσει δράσεις επ ωφελεία της περιοχής. Χρειάζεται σωστή διαχείριση. Αποτέλεσμα αυτής της κακοδιαχείρισης είναι τα προβλήματα που έχουμε και στον τουρισμό και στην επικοινωνία. Βέβαια η άρση της απομόνωσης χάριν στην κατασκευή της Εγνατίας Οδού δεν βοήθησε αρκετά, το αεροδρόμιο δεν προχώρησε όπως θα έπρεπε, ο πύργος ελέγχου εδώ και 10 χρόνια δεν προχωρά. Το αναπτυξιακό σχέδιο τηρήθηκα έως εκείνη την περίοδο. Από το 2010 και μετά δεν είμαι αρμόδιος να σας πω τι έγινε και τι δεν έγινε, ανέλαβαν άλλοι. Εκείνο όμως που διαπιστώνω ότι  αυτά που εμείς αφήσαμε το 2010 έμειναν τα ίδια 10 χρόνια μετά.

Το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων έχει παράγει έναν μεγάλο αριθμό αποφοίτων  πολλοί από τους οποίους είναι και Καστοριανοί, ωστόσο ούτε το ΤΕΙ ούτε το Πανεπιστήμιο ούτε η πόλη μας φαίνεται να πηγαίνουν καλά στις δημοσιές σχέσεις η στην δημόσια εικόνα τους. Τι πιστεύετε ότι φταίει και δεν υπάρχει αυτή η λειτουργική διατίμηση σχολών και τοπικής κοινωνίας και τι πιστεύεται ότι πρέπει να αλλάξει για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, δεν εξελιχτήκαμε καλά, σε αυτόν τον τομέα επίσης, αφήσαμε πίσω προσπάθειες ετών, είχαμε 2.000 φοιτητές και σήμερα έχουμε δεν έχουμε 500. Κάποιοι ξοδέψανε εκατομμύρια για να επενδύσουν σε αυτό που λέμε τριτοβάθμια εκπαίδευση, δυστυχώς και σε αυτό το ζήτημα οι χειρισμοί που έγιναν δεν ήταν προς όφελος της περιοχής, Δεν φέραμε άλλη σχολή , δυστυχώς χάσαμε σχολές, δεν κοιτάμε να αντικαταστήσουμε αυτό που χάνουμε.  Δεν ξέρω κατά πόσο μας τιμά όλους μας, που τα  χάσαμε όλα και κάποιοι βρήκαν παράθυρο και εκμεταλλεύτηκαν την αναλγησία μας και τα πήραν. Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει από δω και πέρα αν θέλουμε να δούμε καλύτερες μέρες, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να δούμε τι να κάνουμε να δούμε τι αναπτυξιακές δυνατότητες υπάρχουν, γιατί πρέπει να μην στηριχτούμε μόνο στην γούνα, στην μεταλιγνιτικη  περίοδος πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να πάρουμε ένα κομμάτι. Το αναπτυξιακό σχέδιο που είχαμε κάνει το 2010 να προχωρήσει να εμπλουτιστεί, να είναι πλήρες και να δρομολογηθεί. Το ότι έμεινε έτσι σημαίνει ότι η δεν δρομολογήθηκαν όπως θα έπρεπε η κάποιοι δεν το θέλησαν να το πάνε παρακάτω.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η έναρξη διαδικασίας δημοπράτησης ενός από τα “στοιχειωμένα” και πολυσυζητημένου έργου, αυτό της σήραγγας της Κλεισούρας, σχεδόν 40 χρόνια από την αρχική του σύλληψη σαν ιδέα και πολλά επίσης χρόνια μετά από την τεχνική ωριμότητα του που επί ημερών σας είχε ολοκληρωθεί. Τι έχετε να πείτε για αυτή την καθυστέρηση και τι γίνεται με τα υπόλοιπα έργα φαντάσματα όπως το φράγμα και το αρδευτικό στο Νεστόριο, το αεροδρόμιο κτλ.

Σήραγγας της Κλεισούρας

Κ. Κωτσοπούλου  αυτό που θα σας πω δεν είναι στις προθέσεις μου να κατηγορήσω κανέναν, έχω όμως υποχρέωση να υπερασπιστώ το έργο του προκατόχου μου του κυρίου Καπαχτσή  που με εμπιστεύτηκε τη θέση του αντινομάρχη επί τέσσερα χρόνια καθώς και στη συνέχεια  το δικό μας επί 8 χρόνια έργο σαν νομάρχης.

Οσον αφορά στην  πορεία του έργου μετά το 2010 υπεύθυνη είναι άλλοι  να απαντήσουν γιατί σταμάτησε.

Μπορούσε το έργο να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί παρόλα αυτά πάντα βρισκόταν στην λίστα στην περιφέρεια και μάλιστα να το τονίσουμε αυτό και με τη σύμφωνη γνώμη περιφερειακών συμβούλων Καστοριάς συνδυασμό Καρυπίδη. Τελικά  ο νέος περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης πείστηκε για τη σπουδαιότητα του έργου αυτού και πράττει και παρά τις αντιδράσεις προχώρησε στη δημοπρασία του έργου.

φράγμα και  αρδευτικό  Νεστορίου

Το φράγμα Νεστορίου είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο, άρδευση,  ύδρευση,  ενέργεια και τουρισμός,  ένα έργο που έπρεπε να έχει τελειώσει το 2015 μέχρι σήμερα έχει γίνει μόνο το 30% των εργασιών.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η περιοχή μας χάνει από την καθυστέρηση αυτού του έργου, πρέπει  να γίνουμε πιο απαιτητικοί πιο δυναμικοί και να πιέζουμε με κάθε τρόπο ώστε να παρθούν  μέτρα από την Πολιτεία ,  ώστε να διασφαλίσει την  ομαλή πορεία του μεγάλου έργου και σταματήσει τα παιχνίδια των μεγάλων εταιρειών που σκοπό έχουν να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Αεροδρόμιο Καστοριάς

Στο αεροδρόμιο Αριστοτέλης της Καστοριάς υπολείπεται η β’ φάση του πύργου ελέγχου για να γίνει η διεθνοποίηση του αεροδρομίου . Το  2010 η β’ φάση πού προβλέπεται κυρίως των μηχανολογικών εγκαταστάσεων είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΠΑΔΥΜ  της περιφέρειας με ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες χωρίς βέβαια ποτέ να χρηματοδοτηθεί.  Ερωτώ λοιπόν , αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια δεν βρέθηκε αυτό το ποσό για να τελειώσει το αεροδρόμιοo

Πανεπιστήμιο

Πανεπιστήμιο,  εδώ δεν υπάρχουν λόγια  χάθηκε εκλάπη ένα πανεπιστημιακό τμήμα οι αντιδράσεις είναι ασχολίαστες δεν θέλω να πω πράγματα χιλιοειπωμενα, νιώθω απογοήτευση γιατί χάθηκε κάτι πολύ σημαντικό για την Καστοριά για την κουλτούρα και για την ανώ πολύ. θυμάμαι πριν μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το 2004 όταν βουλευτής τότε το 2001 τότε ήταν ο Πετσάλνικος ενέταξε στο μηχανογραφικό το τμήμα πληροφορικής χωρίς ΦΕΚ χωρίς κτίριο,  όχι μόνο δεν το χάσαμε καταφέραμε να κάνουμε σε τρεις μήνες και την υποδομή.

Στις κουβέντες για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στην Καστοριά, σχεδόν όλοι οι εκλεγμένοι μας άρχοντες αναφέρονται στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και στον τουρισμό. Ωστόσο, το μοναδικό χειροπιαστό και ήδη υλοποιήσιμο σχέδιο είναι από τον τομέα της μεταποίησης-τυποίησης εμφιαλωμένου νερού στην Χρυσή . Σε ποια φάση βρισκόμαστε στην υλοποίηση του σχεδίου, μιας και έχετε άμεση εμπλοκή και γνώση στην προσέλκυση του κ. Τσάκου στον τόπο μας, και πως πιστεύετε θα βοηθήσει τον τόπο;

Είναι τιμή για μένα που κατά τη διάρκεια της θητείας μου σα νομάρχης είχα την τύχη να γνωρίσω τον εφοπλιστή καπετάν Παναγιώτη Τσάκο ο οποίος έγινε στην πορεία πατριώτης και φίλος της Μακεδονίας μας.

Όταν πριν αρκετά χρόνια επισκεφθήκαμε το Γράμμο θυμάμαι  και τους καταρράκτες του κεφαλόβρυσου  μου είπε κ νομάρχα, ζείτε σε μία περιοχή μοναδική,  από τις ομορφότερες της Ευρώπης γιατί δεν την αξιοποιείτε.

Από εκεί και μετά ο καπετάν Παναγιώτης επισκέφθηκε αρκετές φορές την περιοχή την αγάπησε και θέλησε με την επένδυσή του να δώσει ζωή.

Τώρα  όσον αφορά στην πορεία της επένδυσης βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο αδειοδότησης και οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν αρχές Σεπτεμβρίου.  Σταμάτησαν και τα προβλήματα που δημιουργούνταν.

Κ.  Κωτσοπούλου επειδή είχε σταματήσει η απασχόληση των κατοίκων με τη γούνα αποφασίσαμε να στραφούμε στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να στηριχτούν  οι πολίτες και ιδίως οι νέοι. Ξεκινήσαμε λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο που διαδραματίζει ο τομέας αυτός στην ΠΕ  Καστοριάς καθώς επίσης και τους πλούσιους υδάτινους πόρους που έχει η περιοχή μας. Έργα  που θα προσδώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή μας.

Τουρισμός

Όσον αφορά τον τουρισμό εδώ θα μπορούσαμε να συζητάμε για ώρες,  προσπαθήσαμε να προβάλουμε την Καστοριά συμμετέχοντας σε εκθέσεις τυπώνοντας λευκώματα με την ιστορία τον πολιτισμό και τη βασική ομορφιά της,  μία σειρά διαφημιστικών έντιπων στα μεγάλα εμπορικά κέντρα,  στηρίξαμε το ανασκαφικό έργο στο λιμναίο οικισμό τον  νεολιθικό  οικισμό αυγής,  μνημεία  το  Αρχοντικό Σαπουντζή πρώην καφενείο ότζι τον  Άγιο Λουκά,  τον  ιερό ναό ταξιάρχη, το  Παλαιό πέτρινο γεφύρι  άλλα  και  πολλά ακόμη . Όλα αυτά έπρεπε να συνεχιστούν και  μάλιστα με πιο έντονους ρυθμούς. Η  Καστοριά είναι ένα απέραντο μουσείο και κάποιοι φίλοι μας την ονομάζουν Φλωρεντία της Ελλάδας.

 Έχει περάσει ένας χρόνος από τις τελευταίες τριπλές εκλογές, όπου αν και δεν ήσασταν υποψήφιος, ήσασταν ανοιχτά υπέρ όλων όσων εκλέχθηκαν στους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως φυσικά και με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιολογείται την μέχρι τώρα πορεία σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο και τι περιμένετε από εδώ και πέρα;

Όσον αφορά στην πορεία της κυβέρνησης νομίζω ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πάει πολύ καλά με σωστές κινήσεις πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας αν και ήταν κάτι πρωτόγνωρο,  το σύστημα υγείας ανταποκρίθηκε κι αυτή τη στιγμή πού το περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη είχαν σοβαρά προβλήματα . Όσον  αφορά στο μεταναστευτικό  και στην  κρίση στην νότια Μεσόγειο η  στάση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ήταν που σταμάτησε μία σύρραξη . Εύχομαι το οικονομικό θέμα που δημιούργησε η πανδημία να ξεπεραστεί με επιτυχία γιατί ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος. Όσον αφορά  στους αυτοδιοικητικούς,  νομίζω ότι θα ήταν άδικο να αναφερθώ η πρώτη χρονιά ιδιαίτερα των νέων είναι αναγνωριστική, χρειάζεται προετοιμασία και βέβαια η προσπάθεια των διοικητικών γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας του κορονοιού.

Κύριε Λιάντση Θα θέλαμε  να ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη μας και να μας πείτε  το δικό σας όραμα  στα χρόνια της παρουσίας σας στην αυτοδιοίκηση.

Εδώ θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο μοντέλο της Καστοριάς που  οραματιστήκαμε το 1994 και στη συνέχεια  συντάχθηκε μετά από πολύμηνη σύσκεψη  με τους φορείς του τόπου μας και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και συνεχίστηκε μέχρι το 2010.

Βασικοί άξονες ήταν, πρώτον η άρση απομόνωσης , οδικοί άξονες,  αεροδρόμιο ,  σιδηρόδρομος σταθμός .  Δεύτερον η οικονομική ανάπτυξη  της περιοχής μας και  τρίτον η δημιουργία προϋποθέσεων  για τη συγκράτηση των κατοίκων τόσο  των ίδιων και ιδίως των νέων,

Ετσι  πορευτήκαμε μέχρι τέλους του 2010. Θα ήταν παράλειψη μου ωστόσο να κλείσω τη συνέντευξη χωρίς να αναφερθώ στο κλάδο της γούνας  μία μοναδική τέχνη και ιστορία που έκανε και τους καστοριανούς γνωστούς σε όλο τον κόσμο.

Από τον  κλάδο αυτό  στηρίχθηκε η οικονομική ανάπτυξη της Καστοριάς, υπήρξε μία πηγή πλούτου για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού,  οδήγησε όμως τον  νομό σε μονόπλευρη οικονομική ανάπτυξη έτσι ώστε σε εποχές κρίσης και ο κλάδος και η κατάσταση να γίνεται τραγική. Σήμερα είναι καταστροφική,  τώρα ήρθε η ώρα όλοι οι φορείς της γούνας και όχι μόνο να καθίσουν σε ένα τραπέζι να ετοιμάσουν προτάσεις για την σωτηρία του κλάδου πριν είναι πολύ αργά.

Νομίζω Κ Κωτσοπούλου ότι πριν  κλείσω τη συνέντευξη μου να ευχηθώ να τελειώσουν τα έργα  έστω αυτά που ξεκίνησαν γιατί είναι έργα που τα χρειάζεται ο τόπος μας,  βέβαια σήμερα δεν υπάρχει η νομαρχία με το Νομαρχιακό συμβούλιο τότε οι μάχες δίνονταν στο Νομαρχιακό συμβούλιο και στα υπουργεία,  σήμερα με την αλλαγή των θεσμών οι μάχες δίνονται στις περιφέρειες και στο περιφερειακό συμβούλιο. Άρα όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι κα οι  φορείς,  πρέπει  να διεκδικήσουν χωρίς μικρό ψυχές εσωστρέφειας,  πράγματα για τον τόπο μας   τα χρειαζόμαστε,  να γίνουν έργα στην περιοχή μας.

Τελειώνοντας θέλω να στείλω ένα μήνυμα κύριοι της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο πρέπει να εργαστείτε πάρα πολύ για την ανάπτυξη της Καστοριάς Η ερήμωση της Καστοριάς δεν έγινε από τον κορωνιό  είναι καθημερινό φαινόμενο των τελευταίων χρόνων .Πρέπει να διεκδικήσετε πράγματα  για να προχωρήσουμε με επιτυχία τα χρόνια που έρχονται, διότι  θα είναι σαν να  δικαιώσατε αυτούς που σας έδωσαν την εντολή να διαχειριστείτε την τύχη του τόπου μας.  Η Καστοριά η αρχόντισσα της Μακεδονίας η ομορφότερη πόλη της Βόρειας Ελλάδας δεν το αξίζει να έχει τέτοια εικόνα  πρέπει να αλλάξουν ολα για την ανάπτυξη της περιοχής μας .

Δώρα  Κωτσοπούλου – ΕΦ. ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Via

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria