Κορονοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες 15 μέρες – Οι εισηγήσεις για εκδρομείς και άνοιγμα σχολείων

Αρχική » Ελλάδα » Κορονοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες 15 μέρες – Οι εισηγήσεις για εκδρομείς και άνοιγμα σχολείων

Ποια είναι τα επτά μέτρα που τίθενται από τις 17 Αυγούστου σε ισχύ για να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός

Τις επόμενες 15 ημέρες θα παρθούν οι πιο σημαντικές αποφάσεις ανάσχεσης του δεύτερου κύματος κορονοϊού στη χώρα μας. Τι θα αποφασισθεί για το άνοιγμα των σχολείων, πώς θα διαχειριστεί το κράτος τους εκδρομείς που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, τα νέα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά; Σύμφωνα με τουλάχιστον τέσσερις επιστήμονες μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα χαραχτεί η πορεία της χώρας τόσο για το φθινόπωρο όσο και για τον χειμώνα.

Εκτός, λοιπόν, από τα νέα περιοριστικά μέτρα η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή και το πλάνο ευαισθητοποίησης ειδικά των νέων, οι οποίοι – όπως φαίνεται – αποτέλεσαν τη μεγάλη… διαρροή στην κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων τον Αύγουστο. Το πρώτο διαφημιστικό σποτ, που δημοσίευσε μέσω twitter o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρο: «Κάνε, όμως, έστω και τώρα τη διαφορά: Μην γίνεις υπεύθυνος για το επόμενο κρούσμα». 

SOS από τους λοιμωξιολόγους

Στους νέους και στη διασπορά που έχουν ουσιαστικά προκαλέσει ρίχνει το βάρος της και η επιστημονική κοινότητα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή ΜικροβιολογίαςΑλκη Βατόπουλου, ο οποίος κάνει λόγο για διαφορετική και πιο επικίνδυνη κατάσταση σε σχέση με τον Μάρτιο, καθώς η διασπορά έχει περάσει στους νέους.

«Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση, η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες», είπε και πρόσθεσε ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους. «Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά», σημείωσε σχολιάζοντας το περιστατικό της 17χρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη. «Η κατάσταση είναι διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη από τον Μάρτιο. Τότε ο καθένας ήταν σπίτι, τώρα η παράμετρος είναι άλλη, καθώς υπάρχει μεγάλη μετακίνηση ανθρώπων και γίνεται μεταφορά του ιού από τη μια περιοχή στην άλλη, ενώ κρίσιμη είναι η επιστροφή», πρόσθεσε.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό στη χώρα μας, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε: «Τα δεδομένα, ωστόσο, θα αξιολογηθούν από τις 15 Αυγούστου και μετά μέχρι τέλος Αυγούστου όταν θα έχουμε τις εισηγήσεις των επιστημόνων».

Σήμα κινδύνου προς τους νέους που επιστρέφουν από διακοπές απηύθυνε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Αναστασία Κοτανίδου. πρότεινε να απομονωθούν προληπτικά για ένα διάστημα για να μην μεταφέρουν τον ιό στο κοντινό τους περιβάλλον.

Τέλος ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε όμως, ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Αυγούστου με βάση τα επιδημιολογικά δεδόμενα. Παράλληλα έδειξε ανήσυχος με τον αιρθμό των νοσούντων: «Το γεγονός που συνέβη χθες με τη 17χρονη που διασωληνώθηκε, δείχνει και τη ευαλωτότητα όχι μόνο των μεγάλων, αλλά όλου του πληθυσμού. Κανείς δεν είναι άτρωτος, όλοι πρέπει να προσέχουμε.Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και οι νέοι να νοσήσουν βαριά, αλλά σαφώς μικρότερη από ότι σε ανθρώπους άνω των 50-60 ετών». 

Γρίφος το άνοιγμα των σχολείων

Μπορεί εκπαιδευτικοί και μαθητές να μετράνε αντίστροφα για το άνοιγμα των σχολείων που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο προβληματισμός για το καθεστώς λειτουργίας των σχολείων αλλά και το αν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας έχει επανέλθει και απασχολεί κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και λοιμωξιολόγους.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά τρομάζει τους επιστήμονες, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες και πως θα είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας προς τα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Ήδη στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας – σε συνεργασία πάντα με τους λοιμωξιολόγους – επεξεργάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις για το καθεστώς λειτουργίας των σχολείων. Αν και ακόμη οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, το ένα σενάριο μιλά για εκ περιτροπής μαθήματα για όσες τάξεις έχουν πάνω από 15 μαθητές ενώ έχει αρχίσει να προτείνεται από μερίδα λοιμωξιολόγων η χρήση μάσκας για μαθητές άνω των 10 ετών ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος της διασποράς του ιού στη σχολική κοινότητα σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός ή μαθητής νοσεί. Το δεύτερο σενάριο είναι να ξεκινήσουν όπως και τον Μάιο και τον Ιούνιο, με λιγότερα από 15 παιδιά στην τάξη και εκ περιτροπής.

κορονοϊός, Πειραιάς

Τα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα

H ώρα των νέων περιοριστικών μέτρων ήρθε καθώς από αύριο, Δευτέρα, 17 Αυγούστου, τίθενται σε ισχύ προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Τα μέτρα θα ισχύουν από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας μέχρι και τις 06:00 στις 24 ή στις 31 Αυγούστου, κατά περίπτωση. Πλέον και η περιφέρεια Αττικής μπαίνει στον χορό των περιορισμών κυρίως λόγω της επιστροφής των εκδρομέων από τις διακοπές τους, που είναι ουσιαστικά και ο μεγαλύτερος «εφιάλτης» των Αρχών.

Αυτά είναι τα επτά νέα μέτρα

 1. Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 24 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
 2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην περιφέρεια Αττικής έως τις 24 Αυγούστου.
 3. Εφαρμογή όλου του πακέτου μέτρων Πόρου και σε Πάρο και Αντίπαρο έως 24 Αυγούστου, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11. Αυτό σημαίνει: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα και υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
 4. Παρατείνεται έως 24 Αυγούστου το πακέτο μέτρων για τον Πόρο, με διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11.
 5. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
 6. Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
 7. Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς όλους:

 • Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
 • Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
 • Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Παράλληλα, έγινε ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και επταήμερη «προσοχή» σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές. Ζητήθηκε ιδιαίτερη προσοχή στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους για όσους επιστρέψουν από επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.

Οι 16 περιοχές της Ελλάδας που θα κλείνουν οι χώροι εστίασης από τα μεσάνυχτα

Τα μέτρα περιορισμού λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης από τις 12 τη νύχτα έως τις 7 το πρωί ισχύουν στις εξής περιοχές:

Τις Περιφέρειες

 • Κρήτης,
 • Ανατολικής Μακεδονίας,
 • Θράκης,
 • Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων)

Τις Περιφερειακές Ενότητες

 • Θεσσαλονίκης,
 • Χαλκιδικής,
 • Λάρισας και
 • Κέρκυρας

Τους δήμους

 • Μυκόνου,
 • Πάρου,
 • Σαντορίνης,
 • Βόλου,
 • Κατερίνης,
 • Ρόδου,
 • Αντιπάρου,
 • Ζακύνθου,
 • Κω

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια