Κορονοϊός – Κικίλιας: Τέλη Δεκεμβρίου η πρώτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα

Αρχική » Ελλάδα » Κορονοϊός – Κικίλιας: Τέλη Δεκεμβρίου η πρώτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα

«Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα το πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις

Στην Ελλάδα από τα τέλη Δεκεμβρίου θα έρθουν τμηματικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο ίδιος τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι το εμβόλιο θα έρθει στην χώρα μας σε περίπτωση που περάσει και τη φάση 4.

«Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση,  και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. 

«Δεν είναι ατέρμονη προσπάθεια…Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, υπάρχει ελπίδα, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και τόνισε αναφορικά με τα νοσοκομεία στην χώρα, «ενισχύσαμε το ΕΣΥ με πάνω από 6.500 γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, είμαστε σε διαδικασία διπλασιασμού των ΜΕΘ μέχρι τέλος του έτους. Είναι αδύνατο να κρατήσουμε για πάντα στα σπίτια τους κλειδωμένους τους συμπολίτες μας. Πρέπει να εξηγήσουμε στους νέους ότι πρέπει να προστατέψουν και τους γονείς τους παππούδες και τις γιαγιάδες, δεν τους έχουμε απέναντι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας. 

Ο Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε στη συνέχεια για τον κορονοϊό πως, «δεν είναι εποχικός ιός» συμπληρώνοντας πως «αυτό που πίστευαν οι επιστήμονες δεν βγήκε, δηλαδή ότι θα μαζευτεί λόγω ζεστής και υγρασίας».

Νέα μέτρα αν χρειαστεί

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο ιός επωάζεται σε δυο εβδομάδες. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα «θα μετρήσουμε σε δυο εβδομάδες αν θα μαζευτεί το πράγμα και θα προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα αν χρειαστεί».

«Εμείς φτιάξαμε σύστημα διακομιδών, πολλαπλό τέστινγκ με 700 παραπάνω υγειονομικούς το καλοκαίρι, για να στηρίξουμε τη νησιωτικότητα και να μπορέσουν να δουλέψουν τα νησιά μας, όταν όμως υπάρχει λόγος για τοπικά λοκντάουν ή να εφαρμόσουμε τοπικά μέτρα θα το κάνουμε αυτό, είναι προτιμότερο από τα οριζόντια μέτρα», κατέληξε ο Βασίλης Κικίλιας.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια