Εξαπλώνεται ο καταρροϊκός πυρετός στην Καστοριά, πράσινο φως από ΕΕ για εμβόλια - OlaDeka

Εξαπλώνεται ο καταρροϊκός πυρετός στην Καστοριά, πράσινο φως από ΕΕ για εμβόλια

Έχουμε νέα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην Π.Ε. Καστοριάς

Έχουμε νέα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην Π.Ε. Καστοριάς. Το θετικό είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως και έτσι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να μοιράσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τα πρώτα 20.000 εμβόλια στους κτηνοτρόφους. 

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Καστοριάς ανακοινώνεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση 10 νέων εστιών της νόσου (σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης σχετικά με τις εστίες καταρροϊκού πυρετού στην Π.Ε. Καστοριάς), στις Τοπικές Κοινότητες Χιονάτου, Νεστορίου, Λάγκας, Ιεροπηγής, Κορησού (οικισμός Αγίου Νικολάου), Αγίου Αντωνίου, Οξυάς, Μελανθίου (οικισμός Νίκης) και Γέρμα.

Οι εστίες εντοπίστηκαν σε εκτροφές αιγοπροβάτων και βοοειδών. Στις εν λόγω εστίες, τέθηκε η υποψία του νοσήματος κατόπιν διαπίστωσης κλινικών συμπτωμάτων σε πρόβατα και κατά την διαδικασία της ενεργητικής επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού, σε βοοειδή-μάρτυρες και πρόβατα-μάρτυρες. Σε όλες τις περιπτώσεις, η οροτυποποίηση κατέδειξε τον ορότυπο BTV-4.

Ο συνολικός αριθμός εστιών στην Π.Ε. Καστοριάς είναι δεκαεννέα (19).

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Πρόκειται για νόσημα που οφείλεται σε ιό.
  • Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, κυρίως όμως τα πρόβατα. Δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.
  • Τα ζώα μολύνονται από τσίμπημα μολυσμένων εντόμων του γένους Culiccoides..
  • Κλινικά συμπτώματα εμφανίζουν κυρίως τα πρόβατα.
  • Τα βοοειδή είναι φορείς του ιού και αποτελούν δεξαμενές μόλυνσης, χωρίς ωστόσο πάντα να παρουσιάζουν συμπτώματα.

Διευκρινίζεται ότι η νόσος μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιού που φέρει τον ιό και όχι με την επαφή των ζώων. Θεμέλιος λίθος για την αναχαίτιση και τον έλεγχο της νόσου θεωρείται η καταπολέμηση-μείωση των πληθυσμών των ενηλίκων Culicoides φορέων του ιού. Απόλυτη εξάλειψη είναι αδύνατο να επιτευχθεί, όμως δραστική μείωση του πληθυσμού τους στον περιορισμένο χώρο, όπου ζουν και αναπτύσσονται (στάβλος, λασπώδες έδαφος γύρω από τις ποτίστρες των ζώων, κ.α.), είναι εφικτή και ιδιαιτέρως αποτελεσματική.

Παϊσιάδης Σταύρος

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria