Στην Αγία Σοφία βρέθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή. Ο τούρκος Πρόεδρος έφτασε στην Αγιά Σοφία την ώρα που χιλιάδες πιστοί έχουν συγκεντρωθεί έξω από αυτήν. Μαζί του βρέθηκε σύσσωμη η οικογένεια Ερντογάν, καθώς και το υπουργικό συμβούλιο.
Η Αγία Σοφία υποδέχεται από το πρωί δεκάδες Μουσουλμάνους πιστούς. Σημειώνεται πως για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια ακούστηκε και πάλι μουσουλμανική προσευχή εντός των τειχών του ιστορικού χριστιανικού ναού. Από τις 10 το πρωί, το μνημείο άνοιξε τις πύλες του στους πρώτους πιστούς.
Στον ιστορικό ναό βρέθηκε επίσης ο κυβερνητικός σύμμαχος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ωστόσο, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, όπως και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα πάρουν μέρος στη φιέστα Ερντογάν.
Συνθήματα κατά της Ελλάδας
Πριν από την προσευχή στην Αγιά Σοφιά, πιστοί που συγκεντρώθηκαν έξω από τον ναό φώναζαν συνθήματα κατά της Ελλάδας, κάνοντας το σήμα των «Γκρίζων Λύκων».
Εγένετο «τέμενος Αγιά Σοφιά»
Σημειώνεται πως η ταμπέλα έξω από την Αγιά Σοφιά έχει πλέον αλλάξει. Η ταμπέλα που έγραφε «μουσείο Αγιά Σοφιά», αντικαταστάθηκε με την επιγραφή «τέμενος Αγία Σοφία». Τη νέα ταμπέλα αποκάλυψε η σύζυγος του τούρκου προέδρου, μαζί με τη σύζυγο του υπουργού Τουρισμού της Τουρκίας.
Τιρκουάζ χαλιά και… παιχνίδια με το φωτισμό
Τα τιρκουάζ χαλιά έχουν τοποθετηθεί σε όλο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή. Γύρω του έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς.
Σε βίντεο τεσσάρων λεπτών, που αναρτήθηκε στα social media, οι Τούρκοι θέλησαν να αποκαλύψουν μέρος των εργασιών και κυρίως το πως θα είναι στη νέα του μορφή, ο ναός της Αγίας Σοφίας. Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας, όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά, της περιόδου μετά την εικονομαχία, όπου γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί.
Σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί θα παίξουν και οι φωτισμοί. Οι προβολείς και τα φώτα που άλλοτε φώτιζαν τα ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες, άλλα στράφηκαν προς το έδαφος και άλλα σταμάτησαν να λειτουργούν, ενώ οι κεντρικοί πολυέλαιοι φωτίστηκαν ακόμα περισσότερο ώστε όσο το βλέμμα ανεβαίνει προς τα πάνω τόσο να σκοτεινιάζουν τα χριστιανικά σύμβολα.
Ο συμβολισμός της 24ης Ιουλίου
Την 24η Ιουλίου πριν από 97 χρόνια (το 1923) υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης που καθόρισε τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει αμφισβητήσει κατά καιρούς τη συνθήκη θεωρώντας ότι η Τουρκία δικαιούται περισσότερα εδάφη από αυτά που της δόθηκαν, κυρίως στο Αιγαίο. Είναι σαφές πως η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία.
Τα μέτρα προστασίας
Υπό το φόβο του κορονοϊού οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη όσων δώσουν το παρών στην τελετή της Παρασκευής. Θα υπάρχουν 17 σημεία ελέγχου (αλλά και παροχής πρώτων βοηθειών, αν χρειαστεί) στα οποία θα εργαστούν συνολικά 736 υγειονομικοί. Θα υπάρχουν επίσης 101 ασθενοφόρα και ελικόπτερο για παν ενδεχόμενο.
Μέτρα ανακοίνωσε και ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης ο οποίος βρίσκεται στα χέρια του μεγάλου ανταγωνιστή του Ερντογάν, του κεμαλιστή, Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο δήμος θα παράσχει 25 λεωφορεία για δωρεάν μετάβαση στην Αγία Σοφία ενώ θα διανείμει, επίσης δωρεάν, νερό, μάσκες αντισηπτικά αλλά και χαλιά προσευχής μίας χρήσης.
Θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Οι χώροι για τους πιστούς θα ξεκινήσουν να ανοίγουν στις 10:00. Η είσοδος στους χώρους προσευχής θα γίνεται μετά από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου. Ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.
Ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια ανακοίνωσε ότι οι προσκυνητές που έρχονται στην Αγιά Σοφιά θα πρέπει να φέρουν τις δικές τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19. Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, ο Φερούχ Μουστουέρ και ο Μπουνιαμίν Τοπκούογλου είναι οι διορισμένοι ιμάμηδες στο «τέμενος Αγιά Σοφιά».
Ο Γιερλικάγια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό». Αναφερόμενος στα υγειονομικά μέτρα κατά του κορονοϊού, τόνισε ότι θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
«Η είσοδος στους χώρους προσευχής θα γίνεται μετά από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου». Ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.
Ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το «τέμενος Αγία Σοφία». Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, ο Φερούχ Μουστουέρ και ο Μπουνιαμίν Τοπκούογλου είναι οι διορισμένοι ιμάμηδες, ανέφερε ο Αλί Ερμπάς.