Ο κομήτης “Neowise” πάνω από την Καστοριά – Πώς μπορείτε να τον δείτε - OlaDeka

Ο κομήτης “Neowise” πάνω από την Καστοριά – Πώς μπορείτε να τον δείτε

Καστοριά νύχτα 20 προς 21 Ιουλίου 2020. Ο φωτογράφος Ιωάννης Ιωαννίδης, με τον φακό του πήρε, από το βορειοδυτικό τμήμα του νυχτερινού ουρανού της πόλης μας, το στιγμιότυπο του κομήτη NEOWISE (C/2020 F3, όπως είναι το επιστημονικό του όνομα) σε συνδυασμό με τα φώτα της Καστοριάς όπως αυτά φαίνονται από το Μαυροχώρι.
Όσοι επιθυμούν μπορούν σήμερα μετά τις 22:00, να σηκώσουν το βλέμμα τους στο βορειοδυτικό τμήμα του ουρανού, εκεί λίγο κάτω από την Μεγάλη Άρκτο θα τον δουν ζωντανά. Ίσως μετά από 6.800 χρόνια, που ο κομήτης θα μας ξαναεπισκεφθεί, να μην έχουν την ευκαιρία να τον δουν!
Ορατός από το Βόρειο Ημισφαίριο θα παραμείνει μέχρι το τέλος Ιουλίου ο νέος κομήτης NEOWISE ο οποίος εντυπωσιάζει ήδη με τις εμφανίσεις του επιστήμονες αλλά και παρατηρητές του καλοκαιρινού ουρανού.
Ο κομήτης ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο 2020 από το υπέρυθρο δορυφορικό τηλεσκόπιο NEOWISE (Near Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA.
Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, μόλις εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα, οι κάτοικοι της Γης θα κάνουν να τον ξαναδούν περίπου 6.800 χρόνια.
Αν και ο Ιούλιος ξεκίνησε με τον κομήτη να είναι ορατός στον ορίζοντα κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες, πλέον ο NEOWISE είναι καλύτερα ορατός το απόγευμα, ιδανικά όταν ο ουρανός αρχίζει να σκουραίνει δηλαδή μετά τη δύση του ηλίου, προς τη Μεγάλη Άρκτο, βορειοδυτικά του ουρανού. Μοιάζει αρκετά με ένα θολό αστέρι με ουρά.
Για τον υπόλοιπο μήνα Ιούλιο ο κομήτης, διαμέτρου 5 χιλιομέτρων, θα συνεχίζει να ανεβαίνει στον βορειοδυτικό ορίζοντα, ενώ το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου: μόλις 103 εκατομμύρια χιλιόμετρα (64 εκατομμύρια μίλια) μακριά.
Αν και οι κομήτες είναι απρόβλεπτοι και μπορούν να εξαφανιστούν από τα μάτια μας οποιαδήποτε στιγμή, οι αστρονόμοι προβλέπουν ότι ο συγκεκριμένος πλανήτης θα είναι ορατός μέχρι τα τέλη του μήνα.
Ο κομήτης NEOWISE ξέρει να επιβιώνει. Πρόσφατα έκανε την κοντινότερη προσέγγισή στον Ήλιο, 44 εκατομμύρια χιλιόμετρα, χωρίς να σπάσει, το οποίο συνεπάγεται ότι πρέπει να έχει στιβαρή δομή, και όχι εύθραυστη όπως κάποιοι κομήτες . Παρόλα αυτά τα εξωτερικά του στρώματα «ψήθηκαν» από την θερμότητα του Ηλίου με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν από την παγωμένη του επιφάνεια στο διάστημα αέρια και σκόνη και να δημιουργήσουν μία μεγάλη ουρά.
Στην πραγματικότητα, οι κομήτες φτιάχνονται από πάγο και σκόνη, μαζί με κάποιο οργανικό υλικό. Πολλοί κομήτες με μεγάλες τροχιές, όπως ο NEOWISE διεισδύουν μόνο στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα και κοντά στον ήλιο για μικρό χρονικό διάστημα.
Μετά την κοντινότερη προσέγγισή του στη Γη, ο κομήτης NEOWISE θα συνεχίσει την μεγάλη του τροχιά στην άκρη του ηλιακού συστήματος. Γι’ αυτό δεν θα τον ξαναδούμε: απαιτούνται χιλιάδες χρόνια για να ταξιδέψει ένας κομήτης από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα προς το εσωτερικό.
Αλλά, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι ο κομήτης δεν είναι ακριβώς νέος. Απλώς είναι νέος σε εμάς, διότι νωρίτερα πέρασε μέσω από τους ουρανούς της Γης πριν από περίπου 6.800 χρόνια. 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria