Για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να βγει η περιοχή μας από την στενωπό που έχει περιέλθει ,αλλά και για τον γενναίο αναπτυξιακό σχεδιασμό που πρέπει να γίνει για να έρθει επιτέλους η πολυπόθητη ανάπτυξη στην περιοχη μας , μαζί με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρηση στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο δήμαρχος Νεστορίου κ Χρήστος Γκοσλιόπουλος.
Της Δώρας Κωτσοπούλου
Ο κ. Γκοσλιόπουλος, επισήμανε ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα εκτιμά ότι τον χειμώνα η Καστοριά θα βρεθεί στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. « Η πολιτεία σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις στην περιοχή μας που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και δευτερογενή αλλά και να στηριχτεί η ιδιωτική πρωτοβουλία. Από το πρόγραμμα εθνικών ενδύσεων να βρεθούν τα χρήματα, από το νέο ΕΣΠΑ και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Όχι με έργα φαραωνικά και μακροπρόθεσμα αλλά με επενδύσεις που θα αποδώσουν άμεσα και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Διαφορετικά χάσαμε το παιχνίδι για την περιοχή μας ».
Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο με την εξάπλωση του κορονοϊού στην Καστοριά πριν από μερικές εβδομάδες. Κοιτάζοντας πίσω, τι λάθη, τι μαθήματα, και τι μηνύματα θεωρείτε ότι πήραμε σαν τοπική κοινωνία;
Η Καστοριά πλήρωσε πολύ μεγάλο τίμημα, δέχτηκε πολύ μεγάλο πλήγμα καθώς είχε ένα πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Χάθηκαν πολλοί συνάνθρωποι μας και δυσφημίστηκε σε μέγιστο βαθμό από τα κεντρικά ΜΜΕ . Το πλήγμα που δέχτηκε η περιοχή μας στην οικονομία της ήταν βαρύ. Τα λάθη που έγιναν ήταν τα εξής.
Οι προσπάθεια ήταν συστηματική και σύσσωμη αλλά δεν πάρθηκαν τα μέτρα έγκαιρα, όταν τα ζητούσαμε, θα είχε ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα, με λιγότερες απώλειες. Δεν θα είχαμε αυτή την δυσφήμιση που είχαμε. Ο κόσμος υπέμεινε, τήρησε τα μέτρα και γι αυτό ξεπεράσαμε το πρόβλημα. Μείναμε καθαροί για 75 μέρες και επανέρχονται τα κρούσματα, πολλαπλασιάζονται, που οφείλονται όμως σε εισαγόμενους εργάτες από γειτονική χώρα. αυτό σημαίνει ότι κάποιοι δεν πήραν το μάθημα. Θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την οικονομία της περιοχής μας. Ο νομός δεν αντέχει άλλα μέτρα, πολύ περισσότερο μια νέα καραντίνα. Οφείλουμε όλοι και ατομικά και συλλογικά να τηρούμε τις οδηγίας του ΕΟΔΥΥ. Οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα αποτελέσει την ταφόπλακα της περιοχής μας. Είναι καθήκον και υποχρέωση των πολιτών, να προστατεύουν την περιοχή και να μην θέσουν την Καστοριά σε νέο Κίνδυνο από τον οποίο δεν θα υπάρξει γυρισμός.
Αναπόφευκτα λοιπόν η κουβέντα περιστρέφεται πλέον γύρω από την επόμενη ημέρα. Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες και με ποια στρατηγική θα επιτευχθούν για τον πολύπαθο τόπο μας;
Η Καστοριά βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση εξαιτίας μιας γενικότερης ύφεσης που υπάρχει αλλά και εξαιτίας της γούνας, που επιβάρυνε περισσότερο την κατάσταση. Έχουμε τεράστια ανεργία, πάνω από 29% της εκατό από την στατιστική υπηρεσία, πάνω από 60% σύμφωνα με το εργατικό κέντρο. Έχουμε μια δημογραφική συρρίκνωση του νομού, μείωση του πληθυσμού εξαιτίας της εσωτερικής μετανάστευσης, έχουμε έλλειψη επενδύσεων, οικονομική δυσπραγία που ακουμπά τον κάθε πολίτη και την οικογένεια αυτού του νομού. Εκτιμώ ότι τον χειμώνα η Καστοριά θα βρεθεί στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης. Χρειάζονται άμεσα μέτρα. Θα πρέπει να γίνει ένας γενναίος αναπτυξιακός σχεδιασμός για την περιοχή μαζί με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτεία σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις στην περιοχή μας που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και δευτερογενή αλλά και να στηριχτεί η ιδιωτική πρωτοβουλία. Σε δυο επίπεδα στις υπάρχουσες επιχειρήσεις και στις νέες που θα δημιουργηθούν, με την δυνατότητα εκσυγχρονισμού και φορολογικών ελαφρύνσεων. Για να παραμείνουν ενεργές και να μην κλείσουν να μην χαθούν θέσεις εργασίας, οι νέες να κρατηθούν και να προσελκύσουμε κα νέες επενδύσεις. Η Καστοριά παρέμεινε σε ένα καθεστώς χαμηλών επιδοτήσεων εξαιτίας των ενεργειακών δήμων και της επίπλαστης ευημερίας που υπήρχε στην ευρύτερη περιοχή από το ανέβαινε το κατά κεφαλήν εισόδημα, όλων των κατοίκων από τους ενεργειακούς δήμους. Η μετά λιγνιτικη μετάβαση άφορα πάλι τους ενεργειακούς δήμους Κοζάνης και Φλώρινας όχι τον νόμο Καστοριάς και Γρεβενών. Θα δαπανηθούν περίπου δυόμισι εκατομμύρια και η Καστοριά δεν θα έχει καμιά χρηματοδότηση από το πρόγραμμα αυτό. Από το πρόγραμμα εθνικών ενδύσεων να βρεθούν τα χρήματα, από το νέο ΕΣΠΑ και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Όχι με έργα φαραωνικά και μακροπρόθεσμα αλλά με επενδύσεις που θα αποδώσουν άμεσα και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Διαφορετικά χάσαμε το παιχνίδι για την περιοχής.
Ο Δήμος σας ανήκει στην κατηγορία των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών με πολλά προβλήματα, όπως η ανεργία, η πληθυσμιακή συρρίκνωση, η ασφάλεια, η αρπαγή φυσικών πόρων από λαθρέμπορους και άλλα πολλά. Πως σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα θέματα;
Η συρρίκνωση του πληθυσμού είναι ένα από αυτά χρειάζεται στήριξη ιδιαίτερα στους τομείς της κτηνοτροφίας, γεωργίας, ορεινού τουρισμού ,ώστε να αναπτυχτούν οι τομείς περισσότερο, να κρατηθούν οι νέοι στην περιοχή, να δουλέψουν, να γίνουν τα φράγματα και τα αρδευτικά, να ολοκληρωθούν οι υποδομές στους οδικούς άξονες του Γράμμου, να γίνουν παρεμβάσεις σε πόλους έλξης τουριστών ώστε να οι Άρρενες η Αλεβιτσα ο Γράμμος και το Ρίβερ Πάρτυ να αναβαθμιστούν και να δώσουν δουλειά και εισόδημα στους κατοίκους.
Αναφορικά με το Φράγμα Νεστορίου τι σκοπεύετε να κάνετε;
Είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του νομού μας, θα αρδεύσει χιλιάδες στρέμματα, θα δώσει δουλειά σε πολλούς ανθρώπους Ξεκίνησε το 2011 φτάσαμε το 2020 και είναι ημιτελές, στο 30% της κατασκευής του. Πρέπει να αναλάβει η πολιτεία και την κατασκευαστική και τις ευθύνες τους, για το σταμάτημα του έργου, να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να τελειώσει ώστε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης. Ο Δήμος δεν ωφελείται από το έργο αυτό, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα που σχετίζονται με το ανάγλυφο του τόπου μας, στηρίζουμε το έργο για τον νόμο Επιπλεον πρπει να γίνει και το αρδευτικό της Διποταμιας που είναι κι αυτό μεγάλο έργο. Δεν είμαι αισιόδοξος αλλά θα παλέψουμε ώστε να τελειώσουν .
Όταν ακούμε Νεστόριο, το μυαλό όλων μας πηγαίνει στο River Party και στις ομορφιές του Γράμμου. Τι προοπτικές πιστεύετε ότι υπάρχουν και πώς θα κινηθείτε για να τις εκμεταλλευτείτε;
Το φετινό Ρίβερ Πάρτι δεν θα γίνει, λόγω κοροναιού, έτσι όπως λειτουργεί δεν μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής. Ετοιμάζουμε μια μελέτη που είμαστε στο στάδιο της προμελέτης και με την οποία θα μετατρέψουμε τον χώρο σε έναν πολυχώρο, αναψυχής, διασκέδασης, ψυχαγωγίας, αθλητικών δραστηριοτήτων, κάμπινγκ, αγοράς τοπικών προϊόντων, που θα λειτουργεί για πολλές ώρες και μήνες του χρόνου. Ο Γράμμος και τα χωριά του , τα δάση και η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι το επόμενο σκέλος των παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν τους υλοτόμους και στην προσέλευση περισσότερων τουριστών.
Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ