“Δεν θα δεχτούμε αυστηρούς όρους από την ΕΕ για το πακέτο βοήθειας για την πανδημία” λέει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους Financial Times. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει, πως δεν θα δεχτεί μία επιστροφή της “τρόικας“, δηλαδή ενός αυστηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που επιβάλλεται από το εξωτερικό. Η δήλωση, όπως αναφέρει ο συντάκτης, είναι δείγμα των “δύσκολων διαπραγματεύσεων που βρίσκονται μπροστά μας, σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ΕΕ, για το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ“. Ο πρωθυπουργός τονίζει πως το Μνημόνιο είχε επιβληθεί στην Ελλάδα, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει για τις μεταρρυθμίσεις. “Οι Έλληνες, έχουμε ωριμάσει αρκετά και θέλουμε να κάνουμε τις δικές μας μεταρρυθμίσεις”, λέει στην συνέντευξή του. Όπως γράφει το άρθρο, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Ολλανδία, εναντιώνονται στο πακέτο της Κομισιόν για την ανάκαμψη και πιέζουν για “βοήθεια υπό όρους και προϋποθέσεις”, ώστε τα χρήματα να δαπανηθούν για την “ανταγωνιστικότητα”. Η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει πως τα χρήματα θα πρέπει να έχουν στόχο να θωρακίσουν τις οικονομίες από μελλοντικούς κινδύνους, σημειώνει ο συντάκτης.
Ο πρωθυπουργός λέει πως ο έλεγχος των οικονομικών επιδόσεων της Ελλάδας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε έξι μήνες, θα είναι αρκετός και προσθέτει: “Δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίες άλλες προϋποθέσεις”. Σημειώνει δε πως όλα τα κράτη – μέλη του ευρωπαϊκού Νότου, έβλεπαν αυτού του είδους την επιτήρηση ως κάτι “πολιτικά μη αποδεκτό“.
Οι Financial Times, υπενθυμίζουν πως η Ελλάδα ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο μετά την κρίση του 2008 και ότι βρέθηκε κοντά στην οικονομική κατάρρευση, με αποτέλεσμα η τότε κυβέρνηση να συνάψει δανειακή σύμβαση με σκληρούς όρους. Λέει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανταποκρίθηκε επιτυχώς στην δοκιμασία του κορονοϊού. “Ήταν προφανές σε εμένα ότι έπρεπε να περάσουμε σε ένα πλήρες lockdown. Και η πολιτική απόφαση θα ήταν καλύτερα να ληφθεί νωρίτερα, παρά όταν θα ήταν αργά” δηλώνει ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη. Λέει πως ήταν ευτύχημα που η καραντίνα επιβλήθηκε σε χειμερινή περίοδο, αλλά θα έκανε το ίδιο και το καλοκαίρι, προκρίνοντας την δημόσια υγεία έναντι του τουρισμού.
“Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10%”
Το δημοσίευμα ωστόσο σημειώνει πως οι οικονομικές προκλήσεις είναι μεγάλες, με κύρια την φετινή επίδοση στον τουρισμό, όπου η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει μεγάλες απώλειες. “Πλησιάζει ένας χρόνος από τότε που ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε την εξουσία από την άκρα αριστερά, με δέσμευση για επιστροφή σε μεταρρυθμίσεις φιλικές στους επιχειρηματίες, ώστε να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης” γράφει ο συντάκτης. Προσθέτει ότι από τότε η πανδημία έχει “σφυροκοπήσει” την ελληνική οικονομία και ότι έχει ξανά επιβαρύνει τον όγκο του χρέους. “Η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% αυτή τη χρονιά. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ, σύμφωνα με την Κομισιόν” αναφέρει το δημοσίευμα. Προστίθεται πως φέτος η Ελλάδα θα δει μόνο ένα “ψήγμα” από τους 33 εκ. τουρίστες που δέχτηκε πέρυσι.
“Πολύ επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων”
Σε ερώτηση για το πώς σχεδιάζει να απαντήσει στην ύφεση, ο πρωθυπουργός λέει πως “έχουμε μία πολύ, πολύ επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων” που περιλαμβάνει “πράσινη μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση” και ενθάρρυνση των επενδύσεων, εν μέρει μέσα από ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.