Απάτη διαδίκτυο: «Μην ανοίξετε αυτό το email», προειδοποιεί η Αστυνομία

Προειδοποίηση απευθύνει η Αστυνομία στους πολίτες για ένα παραπλανητικό email, που δήθεν αποστέλλεται από την ΕΛ.ΑΣ. Η αστυνομία καλεί να μην ανοίξουμε το συνημμένο αρχείο που ενδέχεται να λάβουμε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, καθώς αποτελεί κακόβουλο λογισμικό. Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΙ.Δ.Η.Ε.) έχει ως αποστολή την ανακάλυψη, εξιχνίαση και δίωξη των εγκληματικών πράξεων που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου και των άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ψηφιακής αποθήκευσης και ιδίως την εξιχνίαση και δίωξη των εγκλημάτων που διαπράττονται κατά των ανηλίκων, καθώς και τον χειρισμό υποθέσεων παράνομης διείσδυσης σε υπολογιστικά συστήματα και κλοπής, καταστροφής ή παράνομης διακίνησης λογισμικού, υλικού, ψηφιακών δεδομένων και οπτικοακουστικών έργων που τελούνται σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, η ΔΙ.Δ.Η.Ε. παρέχει συνδρομή στις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες στην αποτροπή αυτοκτονιών που αναγγέλλονται μέσω διαδικτύου, καθώς και στις Υπηρεσίες που διερευνούν τις υποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Δείτε τι αναφέρει το email

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην εσωτερική της δομή, αποτελείται από πέντε τμήματα που συμπληρώνουν όλο το φάσμα προστασίας του χρήστη και ασφάλειας του Κυβερνοχώρου. Έτσι, στη νέα αναβαθμισμένη δομή της αποτελείται από:

  • Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και Διαχείρισης Πληροφοριών,
  • Τμήμα Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής,
  • Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών και Τηλεφωνικών Επικοινωνιών και Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων,
  • Τμήμα Διαδικτυακής Προστασίας Ανηλίκων και Ψηφιακής Διερεύνησης και
  • Τμήμα Ειδικών Υποθέσεων και Δίωξης Διαδικτυακών Οικονομικών Εγκλημάτων

Κανόνες αυτοπροστασίας κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή συνιστά να εγκαθιστά ο πολίτης στον προσωπικό υπολογιστή του λογισμικό προστασίας από ιούς (antivirus, firewalls) και να προτιμά
ασφαλείς και κρυπτογραφημένες συνδέσεις πιστοποιημένων και γνωστών προμηθευτών, ιδιαίτερα όταν τους χορηγεί δεδομένα πληρωμών. Η χρήση μεθόδων
κρυπτογραφίας, ψηφιακών πιστοποιητικών και διατάξεων προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής παρέχει επιπρόσθετα εχέγγυα ασφαλείας.

Είναι συνετό ο καταναλωτής να χρησιμοποιεί ως μέσο πληρωμώνχρεωστικές κάρτες αγορών μέσω διαδικτύου. Αυτές παρέχονται από τις τράπεζες ως ηλεκτρονικά πορτοφόλια και δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να καταθέτει σε ένα ανεξάρτητο λογαριασμό ένα ποσό για αγορές μέσω διαδικτύου. Οι χρεωστικές κάρτες αγορών παρέχουν την ασφάλεια ενός ανωτάτου ορίου χρέωσης, αντί της θεωρητικά απεριόριστης χρέωσης που μπορεί να προκύψει για τον καταναλωτή σε περίπτωση υποκλοπής στοιχείων της πιστωτικής του κάρτας.

Απαγορεύεται ρητά στον χρήστη να παρέχει προσωπικές πληροφορίες και τραπεζικούς κωδικούς σε τρίτους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εξ ορισμού δεν
αποτελεί ασφαλή επικοινωνία. Συνιστάται ακόμα στον χρήστη να μην απαντά σε μηνύματα άγνωστης προέλευσης, τα οποία του ανακοινώνουν κάποιο κέρδος ή κάποια εξαιρετική προσφορά, αφού το πιθανότερο είναι αυτά να στοχεύουν στηνεξαπάτησή του. Ομοίως, ο χρήστης πρέπει να αποφεύγει να ανοίγει συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προερχόμενα από άγνωστο αποστολέα, διότι είναι πιθανό να περιέχουν ιούς.

Αν παρά τα προληπτικά μέτρα γνώσης και ευαισθητοποίησης, καταναλωτής, γονέας ή ένωση καταναλωτών τυχόν διαπιστώσουν ότι δεν τηρείται από κάποιον πάροχο
υπηρεσιών οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρχές ως προς το περιεχόμενο, τη διαφήμιση, τη χρέωση, την πρόσβαση στην υπηρεσία, την προστασία προσωπικών δεδομένων κ.ο.κ., μπορούν να πράξουν τα εξής :

  • Να επικοινωνήσουν με τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου καταγγέλλοντας το περιστατικό και ζητώντας τις διευθύνσεις αποστολής των μηνυμάτων.
  • Να αναστείλουν την πρόσβαση στον υπολογιστή και να ειδοποιήσουν αμέσως την αστυνομία και τις αρμόδιες διωκτικές αρχές
  • Να ειδοποιήσουν την Ομάδα Ψηφιακής Ασφάλειας με το ακρωνύμιο D.A.R.T (Digital Awareness & Response to Threats), στην ηλεκτρονική διεύθυνση http:// www.dart.gov.gr. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια των συναρμόδιων φορέων, όπως η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας, με στόχο την αντιμετώπιση κινδύνων από χρήση τεχνολογίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
  • Να καταθέσουν αναφορά-καταγγελία στον Συνήγορο του Καταναλωτή, ο οποίος είτε θα την εξετάσει ο ίδιος, αν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, καλώντας σε ακρόαση τα εμπλεκόμενα μέρη, όταν αυτό είναι εφικτό, είτε θα τη διαβιβάσει στα αρμόδια διωκτικά όργανα και ανεξάρτητες διοικητικές αρχές.

Ο τρόπος υποβολής καταγγελίας στον Συνήγορο του Καταναλωτή είναι ο ακόλουθος:

α) Τηλεφωνικά στους αριθμούς: 210 6460814, 210 6460284 και 210 6460 276
β) Μέσω συμπλήρωσης και υποβολής, με αυτοπρόσωπη παρουσία, με συστημένη επιστολή, τηλεομοιοτυπία ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, της έντυπης φόρμας υποβολής παραπόνων που διατίθεται από τον διαδικτυακό τόπο του Συνηγόρου του Καταναλωτή http://www.synigoroskatanaloti.gr/

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria