Ο Ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσoτάκη επί θύραις – Ονόματα

Αρχική » Ελλάδα » Ο Ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσoτάκη επί θύραις – Ονόματα

Η απομακρυσμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 30 Ιουνίου ήταν πιθανώς η τελευταία με την συγκεκριμένη σύνθεση. Όπως από τον Μάιο έχουμε γράψει χαρακτηριστικά εδώ στο flash.gr η 7η Ιουλίου όπου και συμπληρώνεται ένας χρόνος διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία είναι η ημερομηνία ορόσημο και γύρω από αυτήν «θα κινηθεί» και η ημερομηνία του ανασχηματισμού.

Ο «ουδέτερος πολιτικά χρόνος» για τον οποίο είχε μιλήσει σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ο Γιώργος Γεραπετρίτης οριοθετούσε αυτό το διάστημα μετά την 1η Ιουλίου και πλέον έχει φτάσει. Μάλιστα την εβδομάδα που πέρασε ο κ. Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε πολιτικούς συντάκτες τους διαμήνυσε ότι καλό θα ήταν αν «πάνε εκδρομή το Σαββατοκύριακο» με πολλούς να καταλαβαίνουν για αυτό της 11ης και 12ης Ιουλίου.

Στα χέρια Μητσοτάκη η πρωτοβουλία

Ο κ. Μητσοτάκης χθες το πρωί με επικοινωνιακή έμφαση έστω και σε επίπεδο «πρόδρομων» εργασιών -καθ’ ότι όπως ο ίδιος σημείωσε «είχαμε υποτιμήσει το βαθμό της συνθετότητας των έργων»- εγκαινίασε τις πρώτες κατεδαφίσεις παλιών κτισμάτων στο Ελληνικό από την τεχνική εταιρεία Intrakat και στη συνέχεια με αφορμή επερώτηση της κ. Γεννηματά για την Οικονομία ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής  ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις και την αναχαίτιση των απολύσεων, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την, σε πρώτη φάση, αποτυχία του προγράμματος Συν- Εργασία.

Σε κάθε περίπτωση εδώ και είκοσι μέρες έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και τηλεφωνήματα μεταξύ των στελεχών του Μαξίμου με βουλευτές και υπουργούς με ατζέντα τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Εν αρχή είναι το Ταμείο Ανάκαμψης

Με το Ταμείο Ανάκαμψης να  φαντάζει ως η σανίδα σωτηρίας για την χώρα, στον ωκεανό οικονομικών προβλημάτων που φέρνει η πανδημία φαίνεται πως στο σχήμα των οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων δεν θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές, αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο υπουργών αλλά και αρμοδιοτήτων και για αυτό μάλιστα προϊδέαζε και η φράση του κ. Μητσοτάκη για «διορθωτικές κινήσεις» και όχι ευρύ ανασχηματισμό.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας στο υπουργείο Οικονομικών θεωρείται από τους αμετακίνητους Ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη δομή του υπουργείου και στα ΦΕΚ αρμοδιοτήτων με φόντο την αρμοδιότητα διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης και πιθανή αναβάθμιση  του κ. Θόδωρή Σκυλακάκη αλλά και αξιοποίηση νέων προσώπων

Τα ονόματα και τα σενάρια

Αλλαγή από ότι φαίνεται θα υπάρξει στο υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ως αντικαταστάτης του Γιάννη Βρούτση φέρεται ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έχει εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία του να μην παραμείνει κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ενδέχεται ο κ. Πέτσας να αξιοποιηθεί και στην οικονομία αναλαμβάνοντας ένα ρόλο υφυπουργού σε ρολο “Τσιοδρα” που θα επικοινωνεί με τους πολίτες την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

Προς αντικατάσταση βαίνει ο κ. Χάρης Θεοχάρης από το υπουργείο Τουρισμού, με την κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, να θεωρείται η επικρατέστερη και πιθανώς σε έναν πιο διευρυμένο ρόλο αν υπάρξει ένα είδος συνθέσης αρμοδιοτήτων με αυτές του υπουργείου πολιτισμού.

Δεδομένου ότι κάποια κρίσιμα ζητήματα για το εργοτάξιο του Ελληνικού έχουν ξεπεραστεί και καθώς ο Ελληνικός τουρισμός διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του η αποστολή της κυρίας Κεφαλογιάννη έχει δύο πολιτικές αναγνώσεις. Επιβράβευση αλλά και ευθύνες.

Δύσκολα θα γίνουν αλλαγές σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας (επιτυχημένοι οι κ.κ Παναγιωτόπουλος και Στεφανής για διαφορετικούς λόγους ο καθένας)  και Εξωτερικών όπου ο κ. Δένδιας αν και πέρασε από χίλια κύματα διανύει έναν διπλωματικό μαραθώνιο με επιτυχίες το τελευταίο διάστημα. Φαίνεται δε να επικρατεί στην άτυπη κόντρα που υπάρχει με τον υφυπουργό του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τον οποίο παραμένει αδιόρατο το αν και με ποιο τρόπο θα συνεχίσει στο κυβερνητικό σχήμα.

Πολύ πιθανόν είναι να μετακινηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης ο κ. Μάκης Βορίδης και τη θέση του να αναλάβει ο βουλευτής Ευβοίας και πρώην υπουργός κ. Σίμος Κεδίκογλου. Το που θα μετακομίσει ο κ. Βορίδης είναι σημαντικό πολιτικά αλλά και για τους συσχετισμούς.

Ο επιτυχημένος Βασίλης Κικίλιας, που βρίσκεται στην πρώτη θέση από πλευράς δημοφιλίας υπουργών θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθεί και αν αυτό γίνει θα συνδυαστεί με ουσιαστική αναβάθμιση.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού για όσους γνωρίζουν τη σύνθετη λειτουργία του η κ. Λίνα Μενδώνη κρίνεται επιτυχημένη σε μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων μολονότι χρεώθηκε (αν και δεν ήταν αποκλειστικά δικό της ζήτημα) το μέτωπο με τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό.

Για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, θέση έχουν ακουστεί τα ονόματα των κ.κ του Άκη Σκέρτσου, Σπήλιου Λιβανού, Θοδωρή Ρουσόπουλου, Αριστοτελίας Πελώνη (αναβάθμιση)

Αίνιγμα αποτελεί το τι θα συμβεί με την κ. Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας αν και όσοι γνωρίζουν καλά τους συσχετισμούς του χώρου τη θεωρούν αμετακίνητη.

Κρίσιμες αλλαγές στο Ανάπτυξης

Οι δύο υπουργοί Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης φαίνεται ότι πιθανότατα θα διατηρήσουν τα πόστα τους αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στην κατανομή των αρμοδιοτήτων οι οποίες θα γίνουν με μεγάλη προσοχή προκειμένου να μην δημιουργηθούν πολιτικοί τριγμοί.

Εκπλήξεις Μητσοτάκη και άρωμα ΠΑΣΟΚ και αυτοδιοίκησης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόσωπα εξωκοινοβουλευτικά που απολαμβάνουν της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενδεχομένως να βρεθούν στο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα μια γκάμα προσώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα. Ακούγονται τα ονόματα του κ. Γιάννη Μανιάτη που γνωρίζει καλά και την υπόθεση των εξορύξεων ορυκτών αλλά και άλλων. Δύσκολο πάντως να φτάσουμε σε επίπεδο Ευάγγελου Βενιζέλου ή ακόμα και Ανδρέα Λοβέρδου που θεωρούνται περιπτώσεις η αξιοποίηση των οποίων θα έχει σοβαρές και διαφόρων ειδών παρενέργειες.

Προτάσεις έχουν γίνει και σε επιτυχημένους αυτοδιοικητικούς, κυρίως νεαρούς και προβεβλημένους Δημάρχους αν και δεν υπήρξε πολύ μεγάλη προθυμία από την πλευρά τους.

Ενδιαφέρουσες θα είναι οι εξελίξεις στο Προστασίας του Πολίτη, αν και πιθανότατα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης συνεχίζει και όχι φυσικά μόνο επειδή ο ανασχηματισμός πιθανώς θα γίνει μεσούσης της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θεωρείται αμετακίνητος και επιτυχημένος ο κ. Κώστας Καραμανλής ενώ το ίδιο ισχύει και για το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για το κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Το ίδιο ισχύει και για υπουργείο Εσωτερικών  με τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο που αν προκύψει ζήτημα πρόωρων εκλογών έχει την εμπειρία και την κεκτημένη να προετοιμάσει το έδαφος.

Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς παραμένει στο κυβερνητικό σχήμα και Το πιθανότερο είναι να αναβαθμιστούν οι αρμοδιότητες σε ότι έχει να κάνει με τον τίτλο του ιδίου (από υφυπουργός, υπουργός) ή και το ΦΕΚ που θα προκύψει με το νέο σχήμα

Προβληματική θεωρείται η παρουσία του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής κ. Νότη Μηταράκη και στο συγκεκριμένο υπουργείο αναζητείται μία “φόρμουλα αναβάθμισης”  που ενδεχομένως θα μπορούσε να συνδυαστεί με την είσοδο στην κυβέρνηση του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος έχει διατελέσει και επίτροπος της ευρωπαϊκής ένωσης για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δύσκολο αλλά πιθανό

Περισσότερες γυναίκες και νέα πρόσωπα

Η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό γυναικών ζήτημα για το οποίο είχε ασκηθεί έντονη κριτική. Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr τουλάχιστον τρεις κυρίες κοινοβουλευτικά πρόσωπα και μη, αναμένεται να εισέλθουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της βουλευτού Βόρειου τομέα της Αθήνας κας. Ζωής Ράπτη που έχει διανύσει μία μακρά και αξιοπρεπή πορεία μολονότι νέα σε ηλικία.

Παίζουν επίσης τα ονόματα της κ. Λοϊζου αλλάκαι νέων προσώπων όπως των κκ. Αλέξη Πατέλη, του καθηγητή κ. Ταραντίλη, του Κώστα Κυρανάκη.

«Σφαγή υφυπουργών»

Αν κάποιος ρίξει μία ματιά στη λίστα της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη υπάρχουν τουλάχιστον 6-7 ονόματα υφυπουργών που είναι παντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό και όχι μόνο λόγω επικοινωνιακής απραξίας. Πέραν αυτού θεωρείται δεδομένο πως και λόγω της λειτουργίας του επιτελικού Κράτους αρκετοί υφυπουργοί αναμένεται να πάρουν την… άγουσα. Από τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη μέχρι την κ. Δόμνα Μιχαηλίδου τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Πραγματικά δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε σε αναφορά περισσότερων ονομάτων δεδομένο ότι οι αλλαγές στον πρώτο ανασχηματισμό Μητσοτάκη κυρίως θα αφορούν θέσεις υφυπουργών και δεν είναι τυχαίο πως το κλισέ από το παρελθόν περί «σφαγής υφυπουργών» ακούγεται εδώ και πολύ καιρό στα δημοσιογραφικά και όχι μόνο γραφεία.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια