Κορονοϊός μέτρα: Ώρα αποφάσεων για τα πανηγύρια του Αυγούστου – Χαράλαμπος Γώγος: Αναγκαία η χρήση μάσκας [vid]

Αρχική » Ελλάδα » Κορονοϊός μέτρα: Ώρα αποφάσεων για τα πανηγύρια του Αυγούστου – Χαράλαμπος Γώγος: Αναγκαία η χρήση μάσκας [vid]

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για το συνωστισμό που παρατηρείται σε γλέντια, πανηγύρια και γενικότερα σε γιορτές του καλοκαιριού. Οι λοιμωξιολόγοι συγκρίνουν τη διασπορά του ιού στα μέρη που παρατηρείται συνωστισμός με «βόμβα» κορονοϊού!

Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι έτοιμη να εισηγηθεί ματαίωση των πανηγυριών ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο. Στο ίδιο πλαίσιο, οι ειδικοί αναμένεται να προτείνουν περιορισμούς στο ωράριο ή στη χωρητικότητα των beach bar, αλλά και στον αριθμό των προσκεκλημένων σε γάμους και βαπτίσεις. Σημειώνεται πως μετά τους περιορισμούς του προηγούμενου διαστήματος όλες οι τελετές έχουν μεταφερθεί σχεδόν μαζικά για τον Αύγουστο.

Τονίζεται πως οι νέες αποφάσεις για μέτρα θα ληφθούν την Παρασκευή, καθώς οι ειδικοί έχουν θέσει ως χρονικό ορόσημο για την επανεξέταση των δεδομένων που αφορούν την πανδημία το τέλος Ιουλίου. Οι ειδικοί τονίζουν πως τότε θα έχουν την πλήρη και σαφή εικόνα για το αν η διαφαινόμενη σταθερή επιδημιολογική πορεία της χώρας παραμείνει σε αυτή τη θέση ή αν έχει κινηθεί ανοδικά.

Υπενθυμίζεται ότι επίσημα τα πανηγύρια έχουν ματαιωθεί σε όλη τη χώρα έως το τέλος Ιουλίου, μετά και την έξαρση των κρουσμάτων με κορονοϊό στη χώρα. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση ανέφερε ότι απαγορεύονται προσωρινά στο σύνολο της Επικράτειας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, τα πανηγύρια μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού.

Διευκρίνηση ανέφερε ότι «Απαγορεύονται οι διοργανώσεις πανηγύρεων ή άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων τοπικού ή μη χαρακτήρα από ιδιωτικούς ή μη φορείς και όχι η λειτουργία των ως άνω αγορών». Η διευκρίνιση κρίθηκε απαραίτητη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των εμπορικών δραστηριοτήτων των κλάδων που σχετίζονται με τη διοργάνωση πανηγυριών.

Απαραίτητη η χρήση μάσκας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Ο ίδιος εκφράζει την άποψη πως η χρήση της μάσκας είναι αναγκαία σε κλειστούς χώρους ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα με τον κορονοϊό. «Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια χαλάρωση. Δεν εισακούονται τα μηνύματά μας, γιατί πραγματικά αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα, το ξέρετε, το λέμε κάθε μέρα. Έχει ελεγχθεί η κατάσταση, σε σχέση με τις διάφορες εστίες που υπάρχουν στη χώρα μας, αρκετά ικανοποιητικά θα έλεγα. Από την άλλη έχουμε και σχετικά καλά δεδομένα από την είσοδο των τουριστών στη χώρα μας, δηλαδή βλέπουμε ότι τα κρούσματα που ανιχνεύονται στα αεροδρόμια δεν είναι άσχημα, είναι αυτά που περιμέναμε. Ελέγχθηκε και η κατάσταση στα Βαλκάνια. Έχουμε όμως τα προβλήματα της συμμόρφωσης του πληθυσμού στην Ελλάδα», ανέφερε ο καθηγητής.

Συμπλήρωσε, δε, πως: «Τα μέτρα δεν τηρούνται το θέμα της απόστασης το έχουμε αφήσει πολύ πίσω, υπάρχουν συσσωρεύσεις κόσμου και συγχρωτισμοί παντού, η χρήση μάσκας παντού επίσης δεν τηρείται, ενώ είναι από τα βασικά μέτρα σε αυτή τη φάση, με αποτέλεσμα να ξαναφέρει σιγά σιγά την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων».

Τέλος επεσήμανε πως: «Το πράγμα αρχίζει και γίνεται δύσκολο στη χώρα μας όσον αφορά στα εγχώρια κρούσματα, θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και αυτό, ξέρετε, δεν ελέγχεται ούτε με τεστ στα σύνορα, ούτε με κλείσιμο συνόρων στις χώρες, ελέγχεται μόνο με τα μέτρα που πρέπει να παίρνει ο πολίτης».

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια