Βιταμίνη D κατά πνευμονίας Covid-19 – Πως ενώ αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ο ήλιος κρατάει άδειες τις εντατικές - OlaDeka

Βιταμίνη D κατά πνευμονίας Covid-19 – Πως ενώ αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ο ήλιος κρατάει άδειες τις εντατικές

Η πληροφορία που έρχεται στο flash.gr  δεν έχει να κάνει με το εμβόλιο ή την θεραπεία του ιού αλλά με την όσο γίνεται καλύτερη θωράκιση του οργανισμού έναντι αυτού. Ο κορονοϊός παραμένει επικίνδυνος και με μεγάλη δυνατότητα διασποράς  όμως νεότερα στοιχεία που ανταλλάσσονται μεταξύ των λοιμωξιολόγων της Ευρώπης δείχνουν ότι η βιταμίνη D δεν είναι απλώς μια βιταμίνη, αλλά μία ορμόνη που «παρεμβαίνει» στην έκφραση του γενετικού μας υλικού με ισχυρή επίδραση  στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα επιστημονικά δεδομένα που υποδείκνυαν ότι «επίπεδα 25ΟΗD3 βιταμίνης D > 50 ng/ml»*  θωρακίζουν το ανοσοποιητικό από ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις εμποδίζοντας ακόμη και την σύνδεση των ιών και μικροβίων με τα ανθρώπινα κύτταρα επιβεβαιώνονται.

Η κατακλυσμιαία πνευμονία στην οποία οδηγεί η νόσος COVID-19, οφείλεται κυρίως σε ανεξέλεγκτη υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποτελεί παράγοντα κινδύνου  για την εμφάνιση σοβαρής πνευμονικής νόσου. Είναι επομένως κρίσιμης σημασίας να θωρακιστεί ο πληθυσμός με βιταμίνη D ενόψει της πανδημίας. όχι όμως μόνο με χάπια και σκευάσματα αλλά με λελογισμένη έκθεση στον ήλιο.

Είναι γνωστό ότι μόνο το 10-20% των απαιτούμενων αναγκών σε βιταμίνη D μπορεί να εξασφαλιστεί από διατροφικές πηγές και το υπόλοιπο 80-90% φυσιολογικά παράγεται στο δέρμα υπό τη επίδραση της υπεριώδους Β ηλιακής ακτινοβολίας.  Επίσης ένα επιστημονικό δεδομένο που εξηγεί γιατί οι Έλληνες «αρρώσταιναν βαρύτερα» από την Covid-19 πριν το καλοκαίρι μολονότι η Ελλάδα είναι ηλιόλουστη χώρα έχει να κάνει με τη γωνία πρόπτωσης των ηλιακών αχτίνων από το φθινόπωρο μέχρι το καλοκαίρι δεν οδηγεί σε επαρκή παραγωγή βιταμίνης D με τη συνήθη έκθεση στον ήλιο.

O Παιδοενδοκρινολόγος Δρ Δημήτρης Θ. Παπαδημητρίου

Πολύ νωρίτερα από τα συμπεράσματα των «ΕΟΔΥ όλης της Ευρώπης» που αποκαλύπτει σήμερα το flash.gr,  ο Παιδοενδοκρινολόγος Διευθυντής του Τμήματος Παιδιατρικής – Εφηβικής Ενδοκρινολογίας & Διαβήτη Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, Δρ Δημήτρης Θ. Παπαδημητρίου σε σχετικό άρθρο του σε μεγάλο περιοδικό δημόσιας υγείας *προέτρεπε όλους τους ενήλικες, εφήβους και παιδιά  όπως «εφόσον δεν λαμβάνουν ήδη με οδηγίες μας ή με οδηγίες ειδικού ενδοκρινολόγου βιταμίνη D, ή αν για συγκεκριμένο λόγο έχει δοθεί άλλη συγκεκριμένη ιατρική οδηγία (π.χ. στην πολύ σπάνια περίπτωση υπερευαισθησίας στη βιταμίνη D) να ξεκινήσουν άμεσα και τυφλά (χωρίς εργαστηριακή μέτρηση) αρχική δόση εφόδου και στη συνέχεια συντήρηση με:

  • Έφηβοι και ενήλικες: 8000-10000 IU χοληκαλσιφερόλης ημερησίως για 2 μήνες και μετά 4000-5000/ημέρα συνεχώς
  • Παιδιά άνω των 4 ετών: 6000 IU για 2 μήνες και μετά 3000/ημέρα συνεχώς
  • Παιδιά 1-4 ετών: 5000 IU για 2 μήνες και μετά 2500/ημέρα συνεχώς
  • Βρέφη 6-12 μηνών: α) αν θηλάζουν αποκλειστικά 3000 IU για 2 μήνες και μετά 1500/ημέρα συνεχώς – β) αν είναι σε υποκατάστατο μητρικού γάλακτος: 2000 IU για 2 μήνες και μετά 1000/ημέρα συνεχώς
  • Βρέφη < 6 μηνών:  2000 IU για 2 μήνες και μετά 1000/ημέρα συνεχώς»

Ο κ. Παπαδημητρίου με βάση σχετική δημοσίευση που είχε κάνει από το 2017 κιόλας  συμπλήρωνε πως «Οι δόσεις εφόδου είναι αναγκαίες αν δεν λαμβάνει κάποιος ήδη συμπλήρωμα για ταχεία αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D και θωράκιση από την πανδημία, ενώ οι δόσεις συντήρησης που προτείνουμε ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΗΖΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ, ενώ είναι απαραίτητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πλην των καλοκαιρινών διακοπών με καθημερινή έκθεση στον ήλιο» και μάλιστα όπως δηλώνουν στο flash.gr ειδικοί επιστήμονες, η διαδικασία δημιουργίας και απορρόφησης της βιταμίνης από τον οργανισμό είναι πολύ καλύτερη με την έκθεση στον ήλιο από ότι με την λήψη σκευασμάτων. Σε ανάλογα συμπεράσματα με αυτά του κ. Παπαδημητρίου κατέληξαν έμπειροι συνάδελφοί του και σε πρόσφατο Συμπόσιο διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής & Εφηβικής Ενδοκρινολογίας και του Ινστιτούτου Βιολογίας & Ιατρικής του Στρες.

Τι έλεγε ο Τσιόδρας για την βιταμίνη D

O λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό  κ. Σωτήρης Τσιόδρας είχε ερωτηθεί στις 2 Μαΐου 2020 για την δράση της βιταμίνης D και είχε απαντήσει ότι «η έλλειψη βιταμίνης D συνδυάζεται με βαρύτερη εκδήλωση της νόσο». Αναλυτικά, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε δεδομένα για τη συσχέτιση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D με τη βαρύτητα των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια. «Εμείς δεν είμαστε από αυτές αλλά, παρόλα αυτά, είναι συγκλονιστικό ότι και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη έλλειψη ή μερική ανεπάρκεια βιταμίνης D».

Και προσέθετε: «Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D – και υπάρχουν συγκεκριμένα επίπεδα που οριοθετούν αυτήν την ανεπάρκεια έλλειψης βιταμίνης D – σχετίζονται με βαρύτερη νόσο. Παίζει κάποιο ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έναντι των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Εγώ θεωρώ ότι είναι σημαντικό σε μία χώρα που έχει ηλιοφάνεια να έχουμε επαρκή ηλιοφάνεια, αλλά και ελλείψει τροφής, ιδιαίτερα όσο περνάει η ηλικία, γιατί οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερο έλλειψη βιταμίνης Δ, επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης Δ στον οργανισμό, και για άλλους λόγους που αφορούν τα οστά και πέραν της άμυνας μας εναντίον των λοιμώξεων». Διευκρίνισε μάλιστα τότε ότι με την άρση των μέτρων, οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν την πιθανότητα χορήγησης της συγκεκριμένης βιταμίνης!! Σήμερα 2,5 μήνες μετά τα στοιχεία επιβεβαιώνονται.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria