Αγία Σοφία: Στηρίζουν Ερντογάν Μόσχα και Λονδίνο- Προβληματισμός στην Αθήνα για τις “χλιαρές” διεθνείς αντιδράσεις

Αρχική » Ελλάδα » Αγία Σοφία: Στηρίζουν Ερντογάν Μόσχα και Λονδίνο- Προβληματισμός στην Αθήνα για τις “χλιαρές” διεθνείς αντιδράσεις

«Άφεση αμαρτιών» στον Τ. Ερντογάν για την απόφασή του να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία δίνουν Λονδίνο και Μόσχα, με αξιωματούχους και από τις δύο χώρες να αναφέρονται σε εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας και για «κυριαρχικό θέμα» που αφορά την Άγκυρα, παρά τη δημόσια κατακραυγή που έχει προκαλέσει διεθνώς η εν λόγω ενέργεια του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του libre, η στάση του Λονδίνου και της Μόσχας προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση καθώς εξασθενεί το διεθνές μέτωπο που επιδιώκει να συγκροτηθεί κατά της τουρκικής προκλητικότητας. Σε συνδυασμό δε με την, για ακόμα μία φορά, “ήξεις αφίξεις” ανακοίνωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και τις “χλιαρές” αντιδράσεις κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, δημιουργεί εντυπώσεις πως ο Ερντογάν δεν βρίσκει απέναντί του κάποια σοβαρή αντίσταση.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή η βρετανική κυβέρνηση απέφυγε να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών και οργανισμών και να καταδικάσει την απόφαση του Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία από μουσείο σε τέμενος.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, κυβερνητική πηγή στο Λονδίνο τόνισε ότι το ζήτημα είναι «κυριαρχικό θέμα» που αφορά την Τουρκία.

Παρόλα αυτά, η βρετανική κυβέρνηση διατύπωσε την ευχή η Αγία Σοφία, ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, «να παραμείνει προσβάσιμη σε όλους».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως η διατήρηση της προσβασιμότητας του μνημείου θα επιτρέπει την κατάδειξη της «πλούσιας και ποικιλόμορφης» ιστορίας της Τουρκίας.

Ρώσος ΥΦΥΠΕΞ: Εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας η απόφαση για την Αγία Σοφία

Τη Δεύτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως παρά τη δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε στη Ρωσία, μα και σε άλλες χώρες, η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εντούτοις πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας».

Όπως μεταδίδει το Sputnik, ο κ. Βερσίνιν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της Αγίας Σοφίας, ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος ΥΦΥΠΕΞ τόνισε σε δήλωσή του για την Αγία Σοφία: «Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη χώρα μας και πέραν αυτής. Εν γένει, θεωρούμε ότι αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, στην οποία ούτε εμείς ούτε κάποιος άλλος πρέπει να παρέμβει, προφανώς».

«Ταυτοχρόνως επισημαίνουμε την αξία του κτιρίου ως τόπου που είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Βερσίνιν.

Η βρετανική κυβέρνηση απέφυγε να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών και οργανισμών και να καταδικάσει την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία από μουσείο σε τέμενος.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια