Μητσοτάκης: Η πανδημία ανέκοψε την αναπτυξιακή ορμή της ελληνικής οικονομίας - OlaDeka

Μητσοτάκης: Η πανδημία ανέκοψε την αναπτυξιακή ορμή της ελληνικής οικονομίας

Ο δευτερογενής τομέας έδειξε και αντοχή και δύναμη στην εποχή του κορονοϊού, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τα τολμηρά μέτρα της κυβέρνησης εν μέσω κορονοϊού, που αφορούν λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις, καθώς και για τις ενέργειες της κυβέρνησης για την προστασία των θέσεων εργασίας μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μελών του ΣΕΒ.

«Ξεχωριστή είναι και η φετινή συγκυρία, όχι μόνο γιατί η σημερινή γενική συνέλευση διεξάγεται ουσιαστικά διαδικτυακά αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την αναπτυξιακή ορμή της εθνικής οικονομίας του β’ εξαμήνου του 2019 και των πρώτων δύο μηνών του 2020. Αναστάτωσε το παγκόσμιο τοπίο, μας υποχρέωσε να ξανασκεφτούμε και τις εθνικές προτεραιότητες. Και έτσι μετά την πρώτη νίκη κατά του ιού η Ελλάδα καλείται σήμερα να ξαναπιάσει το νήμα της προόδου» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να επαναπατριστούν στην Ευρώπη βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας για τη συλλογική μας ασφάλεια». 

«Η παραγωγή και η μεταποίηση παραμένουν ένα κρίσιμο μέγεθος για το σήμερα και το αύριο κάθε χώρας» προσέθεσε. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η πανδημία ανέδειξε τη δυνατότητα της “μικρής” Ελλάδας να ξεχωρίζει ως θετικό διεθνές παράδειγμα μετά από πολλά χρόνια». «Το κράτος που συχνά προκαλεί τα παράπονά μας λειτούργησε συνεκτικά και αποτελεσματικά και έδωσε σε όλους αίσθημα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και υπερηφάνειας» είπε. 

«Η έννοια της νέας εμπιστοσύνης που χτίζεται ανάμεσα σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, στο κράτος, τις επιχειρήσεις, τον κόσμο της εργασίας, την κοινωνία των πολιτών, είναι κάτι που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε βαδίζοντας προς την κανονικότητα» σημείωσε.

«Απέναντι στις συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης η κυβέρνηση διέθεσε ένα τεράστιο ποσό για το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας. 24 δισ. για τη στήριξη κρίσιμων κρατικών δομών, επιχειρήσεων και κυρίως των εργαζόμενων» προσέθεσε ο πρωθυπουργός. 

Υποστήριξε μάλιστα πως η εμπειρία του κορονοϊού υπήρξε για όλους πρωτόγνωρη. «Ποτέ άλλοτε μια κρίση δεν ήρθε τόσο γρήγορα και τόσο καθολικά. Ο πρωτογενής και ο δευτερογενής μας τομέας χτυπήθηκαν, αλλά όχι καίρια. Ίσως η οικονομίας μας που έχει βιώσει πολλές κρίσεις, επιδεικνύει μια τεράστια προσαρμοστικότητα», τόνισε.

«Ειδικά ο δευτερογενής τομέας έδειξε και αντοχή και δύναμη. Η ελληνική βιομηχανία και άντεξε και καινοτόμησε παρά τον κορονοϊό. Πολλές επιχειρήσεις αναπροσάρμοσαν την παραγωγής τους για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της αγοράς», υποστήριξε.

«Η υγειονομική περιπέτεια μπορεί να δοκίμασε την εθνική οικονομία, πιστεύω όμως ότι δεν έπληξε τις βάσεις της, τα θεμέλιά της. Η ύφεση του α’ τριμήνου του 2020 ήταν 0,9 % αισθητά χαμηλότερη από το προβλεπόμενο, πολύ χαμηλότερη, 4 φορές χαμηλότερη, από τον μέσο όρο της ευρωζώνης» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα εντάχθηκε επιτέλους στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται πια δεκτά από την ευρωπαϊκή τράπεζα, η χώρα εξακολουθεί να μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.

«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος λίγο πριν την πανδημία βρέθηκε στο ψηλότερο σημείο εδώ και 19 χρόνια και σήμερα παρά την πτώση είναι δέκα μονάδες πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα δεδομένα αυτά προσφέρουν υλικό για να συνεχιστεί το χτίσιμο της οικονομικής ανάταξης με υπόβαθρο τις τομές που πρέπει ακόμη να γίνουν στο επιχειρηματικό τοπίο. Με εφόδιο την εμπιστοσύνη προς την πολιτεία και την κοινωνική ευθύνη, δεδομένα που κατακτήθηκαν. Και πυξίδα τις μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες επιταχύνθηκαν και με θεμελιώδη αρχή τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών από την θύελλα» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα μέλη του Συνδέσμου, ανέφερε πως σύντομα θα ανακοινωθεί νέο πακέτο μείωσης φορολογικών βαρών για τις επιχειρήσεις και κίνητρα για πολίτες του εξωτερικού που θέλουν να επενδύσουν σε ακίνητη περιουσία στη χώρα μας.

«Ο δικός μας στόχος να φτάσει η βιομηχανία το 15% είναι φιλόδοξος, αλλά εφικτός» επεσήμανε, ενώ αναφερόμενος στις γκρίνιες που ακούγονται κατά καιρούς για προνομιακή μεταχείριση του τουριστικού κλάδου, επεσήμανε πως «δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ τουρισμού και βιομηχανίας, καθώς όλοι οι τομείς είναι αλληλένδετοι».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε τέλος πως καθιερώνεται εθνικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria