Στην δύνη του κορονοϊού έχουν βρεθεί οι επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην περιοχή μας . Από αυτή τη κρίση δεν θα βγει κανείς αλώβητος καθώς η αγοραστική κίνηση έχει πληγεί
Συνέντευξη Δώρα Κωτσοπούλου
από την πανδημία του κορονοϊού και οι επιχειρηματίες αγωνιούν ιδιαίτερα για την επόμενη μέρα. Ωστόσο είναι έτοιμοι να παλέψουν για να ξεφύγουν από την λαίλαπα που έχουν περιέλθει.
Οι εταιρείες αυτές, μετά από μια κόλαση δέκα ετών, λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, έρχονται τώρα αντιμέτωπες με μια άλλη ασύμμετρη και πιο βαριά κρίση ζήτησης. Κάποιοι δεν θα τα καταφέρουν, άλλοι όμως θα χρησιμοποιήσουν αυτή την κρίση σαν εφαλτήριο για βελτίωση και περαιτέρω εγκαθίδρυση της θέσης τους στην αγορά.
Την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικροί αλλά και πολλοί μεσαίοι επιχειρηματίες, δίνει με γλαφυρό τρόπο στην συνέντευξη που παραχώρησε τη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ Ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καστοριάς κ Βαγγέλης Πανταζής.
Περάσαμε μια πολύ δύσκολη εποχή με την εξάπλωση του κορονοϊού στην Καστοριά και ευτυχώς τώρα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Κοιτάζοντας πίσω, τι λάθη, τι μαθήματα, και τι μηνύματα θεωρείτε ότι πήραμε σαν τοπική κοινωνία;
Ήταν Πρωτόγνωρο για όλους αυτό, μα και συνάμα πολύ δύσκολο. Αποφευχθήκαν τα χειρότερα κι αυτό ήταν το σημαντικότερο, για τα θέματα υγείας είναι περισσότερο αρμόδιοι, οι υγειονομικοί να μιλήσουν γι αυτό, για το lock down ήταν ορθό μέτρο κατά την γνώμη μου, η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και η επαναφορά στην κανονικότητα , για να βρούμε τον ρυθμό μας είναι ο στόχος και ατομικά και συλλογικά. Θα χρειαστεί εκτιμώ αρκετός χρόνος. Σε μια πρώτη ανάγνωσης τα μέτρα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, φοβάμαι ότι θα χρειαστούν κι άλλα, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση αυτή, συνδικαλιστικά όργανα και Κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσουν επ αυτού, για την εφαρμογή νέων μέτρων, που θα χρειαστούν.
Πως πιστεύεται ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή μας ;
Έτσι κι αλλιώς υπήρχε πρόβλημα, στον νομό μας, στατιστικά είμαστε σε φθίνουσα πορεία, με μεγάλα ποσοστά ανεργίας, στόχος όλων είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και ο καθένας επιχειρηματίας να προσπαθήσει να διατηρήσει τις θέσεις των υπαλλήλων του
Κ. Πανταζή Τι πρέπει να γίνει και από ποιους για την επόμενη μέρα και την ομαλοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης;
Αν όλα όσα ανακοινώνονται από την Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η ύφεση θα αγγίξει την παγκόσμια οικονομία ως το τέλος του έτους, θα υπάρξουν πάρα πολλά προβλήματα. Δυστυχώς από αυτά που ανακοινώνονται και από αυτά που βγαίνουν στην δημοσιότητα, πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ρευστότητας, τα μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Για την ενίσχυση των μικρομεσαίων αφενός και των μεγαλυτέρων αφετέρου επιχειρήσεων, για να μην δούμε γιγάντωση των προβλημάτων και μια περεταίρω κρίση, που θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας. .
Τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους μετέφεραν στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ και οι επιχειρηματίες της περιοχής μας, κάνοντας μάλιστα λόγο για πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις που πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με ενότητα και ομοψυχία.
Όπως δήλωσε η ιδιοκτήτρια εμπορικού καταστήματος στο Κέντρο της πόλης κ. Κωνσταντίνα Κωστέα, «Με όλα τα δυσάρεστα γεγονότα που συμβαίνουν θα πρέπει τώρα να στηρίξουμε όλοι τον τόπο μας , τα χρήματα να μένουν εδώ, να διώξουμε από την ζωή μας την επιχειρηματική και προσωπική ζήλεια και κακία .Να επιδείξουμε συνεργατικό πνεύμα, ομόνοιας, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά .Το ελάττωμα μας είναι αυτό ότι δεν έχουμε ενότητα και ομοψυχία».
«Τα πράγματα είναι τραγικά για πολλές επιχειρήσεις. Συσσωρευμένα προβλήματα ξαφνικά βγαίνουν στην επιφάνεια «τονίζει »ο Γιώργος Ταβαντζής , ιδιοκτήτης του καταστήματος Σαν ΑΛΛΟΤΕ για να προσθέσει ότι το δύσκολο από όλα είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ρευστότητα».
«Η αγοραστική κίνηση είναι σπασμένη, από την μια αναμενόμενο, αλλά από την άλλη φταίει το γεγονός ότι το χρήμα φεύγει σε άλλους νομούς και δεν μένει εδώ», δήλωσε η ιδιοκτήτρια Καταστήματος λευκών ειδών Ιωάννα. Πουρσανίδου.
Για μια πραγματική στήριξη αυτών των επιχειρήσεων να ξανασταθούν στα πόδια τους με ένα μείγμα αναπτυξιακής και ενισχυτικής πολιτικής, με χρήση όλων των μέσων και των οικονομικών «μαξιλαριών» που ακριβώς για τέτοιες έκτακτες καταστάσεις υπάρχουν, έκανε τέλος λόγο η ιδιοκτήτρια ενδυμάτων του καταστήματος ΣΜΑΡΤ , κ. Δέσποινα Σαββίδου .
Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον μετά την κρίση θα είναι διαφορετικό. Θα φέρει νέες ισορροπίες στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Με τις διαφαινόμενες τάσεις, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πιο έντονα ανταγωνισμό στις αγορές που στοχεύουν, δηλαδή σε ενδιάμεσους συνδυασμούς αξίας-τιμής. Ευκαιρίες θα υπάρξουν, κυρίως σε παραδοσιακούς, αλλά και σε άλλους κλάδους. Αλλά το πόσες και ποιες επιχειρήσεις θα τις αξιοποιήσουν είναι αβέβαιο.
ΕΦ. ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ