Το «λουλούδι του Δαρβίνου» ΔΕΝ πωλείται 50.000 ευρώ το κιλό

Η είδηση έχει αναπαραχθεί σχεδόν από όλα τα ελληνικά sites στην Ελλάδα. Τώρα και μετά από πολύ καιρό, τα ellinikahoaxes έρχονται να το διαψεύσουν. Δείτε το δημοσίευμα τους:

Ισχυρισμός

Η πριμούλα πωλείται αποξηραμένη ως και 50,000 ευρώ

Συμπέρασμα

Η τιμή των 50,000 ευρώ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Καλλιεργητές βοτάνων αλλά και εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης μας επιβεβαίωσαν ότι δεν πωλείται πάνω από 100-200 ευρώ το κιλό

Δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι η πρίμουλα, το είδος Primula Veris, ένα αρωματικό φυτό της οικογένειας των primulaceae, πωλείται περίπου 50.000 ευρώ το κιλό αποξηραμένο.

Παραδείγματα; dikaiologitikatrikala365newsbombprotothemapatrainewsmixanitouxronougossip-tvalphafreepressfouit, seleo, viralgossip, artinews

Τα άρθρα με την εξωφρενική αυτή τιμή πώλησης κάνουν την εμφάνισή τους στο ελληνικό διαδίκτυο από τις αρχές του 2017.

THEODORAKIS-MOUSIKI-FLORINA

Το φυτό

Επιστημονική ονομασία: Πριμούλα η εαρινή– Primula veris. Οικογένεια: Primulaceae (Πριμουλίδες). H λέξη Πρίμουλα προέρχεται από το λατινικό «primus» = πρώτος και το «ver» = άνοιξη δηλαδή, το πρώτο λουλούδι της άνοιξης. Άλλα ονόματα: Πασχαλίτσα, Πασχαλούδα, Παναγίτσα, Ηρανθές, Δρακάκι

Πολυετής πόα ύψους 8-20cm, με λογχοειδή, ωοειδή, ρητιδωμένα, χνουδωτά φύλλα και κιτρινόχρυσα, με πορτοκαλόχροες άκρες, εύοσμα, με σωληνοειδή κάλυκα, ερμαφρόδιτα άνθη, τα οποία φυτρώνουν πολλά μαζί σαν ομπρέλα στην άκρη ενός μακριού ανθοφόρου βλαστού. Το φυτό έχει χονδρό μίσχο, σκούρα, διακλαδιζόμενη ρίζα και ο καρπός του είναι κάψα. Η ανθοφορία γίνεται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και η συγκομιδή από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.

Τη βρίσκουμε κυρίως στην Ευρώπη (όχι πολύ βόρεια) και λίγο στην Ασία. Στην Ελλάδα απαντάται κυρίως στα βουνά της Ηπείρου.

Εικονογραφημένον Βοτανικόν – Φυτολογικόν Λεξικόν: Τόμος Z΄

Τα τελευταία χρόνια γίνονται μελέτες και δοκιμές με σκοπό να καλλιεργηθεί συστηματικά με στόχο ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τους αγρότες.

Μεγάλο πρόβλημα η εκρίζωση του

Καθώς κάθε φυτό παράγει άνθη μόλις μερικών γραμμαρίων, υπάρχει τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο πρόβλημα παράνομης συλλογής του, που γίνεται με την εκρίζωση του φυτού κατά την περίοδο της ανθοφορίας του σε μεγάλες ποσότητες. Χαρακτηριστική είναι η ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Και Τροφίμων, Κ. Χατζηδάκη από τον βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργο Αμυρά στα τέλη του 2019 (o ίδιος παλαιότερα είχε αναφέρει και το επίμαχο ποσό). Οπως ανέφερε στην απαντήσή του ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας απαγορεύεται αποκομιδή, συλλογή, κοπή, εκρίζωση, κατοχή, μεταφορά δειγμάτων κάθε είδους, σε κάθε στάδιο του βιολογικού τους κύκλου. Σύμφωνα με τις αποφάσεις των Διευθύνσεων Δασών, επιτρέπεται συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ποσότητας μέχρι δύο κιλών το άτομο, αποκλειστικά για προσωπική χρήση

Επίσης τον Μαίο του 2020, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την προστασία του «σπάνιου θεραπευτικού άγριου φυτού Primula, που χρησιμοποιείται στην ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία και κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω παράνομης υπερσυγκομιδής από εισερχόμενους από την Αλβανία στην περιοχή της Καστοριάς».

Η τιμή

Στην πραγματικότητα η τιμή των αποξηραμένων τμημάτων του φυτού (κυρίως των ανθέων του) μπορεί να φτάσει τα 100 ως 400 ευρώ το κιλό (τιμή λιανικής). Για ένα κιλό αποξηραμένου φυτού απαιτούνται τουλάχιστον 5 κιλά νωπών ανθέων.

Το πρόβλημα της παράνομης συλλογής έχει γίνει γνωστό ακόμη και σε ξένα μέσα ενημέρωσης στα οποία όμως διαβάζουμε και τα εξής σχετικά με την τιμή τους:

Dried cowslip flowers and roots currently sell for over 20 euros ($24) per 120 grammes on eBay, while a batch of 25 plants goes for 34 euros on Amazon.

“Τα αποξηραμένα λουλούδια και οι ρίζες πωλούνται επί του παρόντος για πάνω από 20 ευρώ ($ 24) τα 120 γραμμάρια στο eBay, ενώ μια παρτίδα 25 φυτών κοστίζει 34 ευρώ στο Amazon”

“They claim that they sell this plant for 10 to 20 euros per kilo to bulk traders in Albania who then export to Germany and the United States.” Rumour of princely prices, casually reprinted in the media, further exacerbate the problem, says Rigas Tsiakiris, a forestry expert and advisor to Greece’s agriculture ministry.

“Ισχυρίζονται ότι πωλούν αυτό το φυτό για 10 έως 20 ευρώ ανά κιλό σε χονδρέμπορους στην Αλβανία, οι οποίοι στη συνέχεια το εξάγουν στη Γερμανία και τις ΗΠΑ”. Φήμες για αστρονομικές τιμές, που περιστασιακά αναδημοσιεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης, επιδεινώνουν περαιτέρω το πρόβλημα, δήλωσε ο Ρήγας Τσιακίρης, ειδικός στον τομέα της δασοκομίας και σύμβουλος του υπουργείου Γεωργίας της Ελλάδας.”

Η φήμη

O κ.Τσακίρης είχε καταγγείλει το 2018, ότι το πρόβλημα ενέτεινε η δήλωση κάποιου στελέχους της αυτοδιοίκησης με την ανακριβή δηλωσή του (γι αυτό και τα δημοσιεύματα εντοπίζονται αρχές του 2017 όπως προείπαμε).

Ρωτήσαμε καλλιεργητές βοτάνων αλλά και εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης μας επιβεβαίωσαν ότι δεν πωλείται πάνω από 100-200 ευρώ το κιλό. Επίσης με μια απλή αναζήτηση σε διαδικτυακά καταστήματα βλέπουμε ότι η πριμούλα πωλείται ακόμη χαμηλότερα, σε τιμές των 55 ευρώ το κιλό.  54 ευρώ το κιλό (2,7ευρώ τα 50γρ)66 ευρώ το κιλό (3,3ευρώ τα 50γρ) κι ακόμη φτηνότερα από γνωστό ασιατικό διαδικτυακό κατάστημα.

Εν κατακλείδι, η εξωφρενική τιμή του βοτάνου που αναφέρουν τα άρθρα είναι αναληθής και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Γιώργος Γιώτης

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria