Το συγκεκριμένο άρθρο ή εάν θέλετε η δημοσίευση αυτή, γίνεται Κορονοϊου ένεκεν, αφού η προγραμματισμένη για τον Απρίλιο βιβλιοπαρουσίαση αναβλήθηκε. Έτσι λοιπόν επειδή δεν γνωρίζουμε πότε θα επιτραπούν οι ζωντανές παρουσιάσεις, θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε την εν λόγω παρουσίαση μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.
Το βιβλίο λοιπόν του συμπολίτη μας Ανδρέα Μήλιου είναι ένα άλλο αξιόλογο ακαδημαϊκό σύγγραμμα, που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα συγγραφικά έργα του συμπολίτη μας και να καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπήρχε, στις έννοιες της εταιρικής ταυτότητας και εικόνας, καθώς και αυτής της επιχειρησιακής επικοινωνίας, όπως αναφέρει και στο οπισθόφυλλο, ο προλογίσας το πόνημα και άρτι εκλιπών ομότιμος καθηγητής Γιώργος Αυλωνίτης.
Στο βιβλίο αυτό αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος της εταιρικής ταυτότητας για τη δημιουργία θελκτικής εικόνας, ανταγωνιστικής επιρροής ισχύος και μεγιστοποίησης των επικοινωνιακών στρατηγικών του μάρκετινγκ. Αναφέρεται στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που μπορούμε να αποκτήσουμε εφόσον καλλιεργήσουμε και δημιουργήσουμε μια θετική Εταιρική Ταυτότητα και Εικόνα, με τις ανάλογες φυσικά στρατηγικές πολιτικές και τακτικές της επιχειρηματικής επικοινωνίας. Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι η εικόνα θα είναι πραγματική, αυθεντική και όχι φκιασιδωμένη. Αυτή την φκιασιδωμένη εικόνα θα πρέπει να προσέχουν κυρίως οι εκάστοτε Κυβερνήτες, Δημοτικοί Άρχοντες, πολιτικοί κ.λπ., που προσπαθούν πολλές φορές να παρουσιάσουν μία επικοινωνιακή εικόνα, που μόλις ξε-φκιασιδωθεί φαίνεται η γύμνια της πραγματικής ταυτότητας.
Δοκιμασμένες συμπεριφορές, πρότυπα σκέψης και δράσης, καθώς και στρατηγικής αντιμετώπισης προβλημάτων παρουσιάζονται σε εύληπτη γλώσσα και δίνονται απαντήσεις σε σύγχρονα ερωτήματα, που σχετίζονται με τα εμπορικά σήματα, την εταιρική συμπεριφορά, τις καταναλωτικές συνήθειες και τις κοινωνικές και οικολογικές ευαισθησίες των καταναλωτών.
Η χρήση παραδειγμάτων, καλών πρακτικών και μελετών περίπτωσης, διευκολύνει την εξοικείωση των μη μυημένων αναγνωστών. Για το λόγο αυτό, το βιβλίο αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για φοιτητές, στελέχη επιχειρήσεων, ελεύθερους επαγγελματίες και δημοσιογράφους, καθώς και για αναγνώστες που θέλουν να κατανοήσουν τα μυστικά της επικοινωνίας ή να διευρύνουν τον εγκυκλοπαιδικό τους ορίζοντα.
Το 3ο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, αναδεικνύοντας τον ρόλο και τη σημασία της νέας αυτής πρακτικής, που ξεκινά αποσπασματικά από αρχαιοτάτους χρόνους, καλλιεργείται και αναπτύσσεται ως χορηγία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, μετά ως φιλανθρωπία στην Βυζαντινή-Χριστιανική περίοδο και εξελίσσεται ως κοινωνική επιταγή και ανάγκη, μετά την βιομηχανική επανάσταση, ενώ σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό του στρατηγικού σχεδιασμού των μεγάλων επιχειρήσεων. Η Ε.Κ.Ε. λοιπόν αποτελεί σήμερα το σημείο συνάντησης της επιχειρηματικότητας, της κοινωνίας των πολιτών, του περιβάλλοντος, του κράτους και φυσικά των εργαζομένων της επιχείρησης, αποκτώντας μια ολιστική διάσταση.
Περισσότερη ανάλυση και εντρύφηση για την σημαντικότητα και χρησιμότητα του παρόντος πονήματος δεν μπορούμε να κάνουμε, σε ένα τόσο περιορισμένο χώρο. Εκείνο όμως που μπορούμε να επισημάνουμε είναι ότι, το βιβλίο αυτό προσεγγίζει ολιστικά το όλο θέμα και αξίζει τον κόπο να το διαβάσει ο κάθε ενδιαφερόμενος, καθότι προσεγγίζει το θέμα της Εταιρικής Ταυτότητας και Εικόνας όχι μόνο της επιχείρησης αλλά κάθε οικονομικής οντότητας κατά ένα τρόπο μοναδικό, αποτελεσματικό και ορθολογικό.
Εμείς ευχόμαστε στον συμπολίτη μας καλοτάξιδο το βιβλίο του και καλή συνέχεια στον ανεξάντλητο χώρο της γνώσης.
Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος